Προκειμένου να καταπολεμήσουμε την έντονη μυρωδιά του σώματός μας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι την προκαλεί.
«Οι οσμές του σώματος οφείλονται σε βακτήρια στο δέρμα, τα οποία διασπούν τον ιδρώτα, αναδύοντας μια άσχημη μυρωδιά. Αυτά τα βακτήρια ζουν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας και θεωρούνται κομμάτι του φυσικού μικροβιώματος του δέρματός μας», εξηγεί ο Δρ Τζόσουα Ζίχνερ, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, στο σώμα μας υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: Οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Ο ιδρώτας από τους εκκρινείς αδένες δεν έχει δυσάρεστη μυρωδιά.
Οι αποκρινείς αδένες, από την άλλη πλευρά, οι οποίοι βρίσκονται στις μασχάλες, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο στήθος και στα αυτιά, εκκρίνουν μια ποιότητα ιδρώτα που μυρίζει.
«Σε αυτούς τους αδένες, η οσμή δεν οφείλεται στον ίδιο τον ιδρώτα, αλλά στη διάσπαση των πρωτεϊνών του ιδρώτα από ορισμένα βακτήρια», διευκρινίζει η Δρ. Σούζαν Μασίκ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Οι αποκρινείς αδένες, πέρα από τον ιδρώτα, παράγουν και διάφορες χημικές ουσίες, που μετά την εφηβεία, προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές.
Μάλιστα, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς περισσότερους αποκρινείς αδένες από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, τείνουν να μυρίζουν περισσότερο και πρέπει να κάνουν περισσότερη προσπάθεια προκειμένου να απαλλαγούν από τις απωθητικές οσμές.
Πέρα από τα όσα σχετίζονται με τους γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που απαντούν στο γιατί μπορεί να μυρίζουμε ώρες-ώρες.
Φροντίζουμε για την προσωπική μας υγιεινή;
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οσμή του σώματός μας. Και όταν μιλάμε για τον τρόπο ζωής, εννοούμε και τη ρουτίνα της προσωπικής μας υγιεινής. Η προσωπική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της συνολικής δυσοσμίας.
Εάν για παράδειγμα πάμε στο γυμναστήριο και στη συνέχεια παραλείψουμε το ντους ή έστω την τοπική καθαριότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες, η περιοχή κάτω από το στήθος και τα γεννητικά όργανα, κατά πάσα πιθανότητα, στην πορεία της μέρας, δεν θα μυρίζουμε σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης.
Πέρα από το ντους, που έπεται της προπόνησης, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εφίδρωση παραμένοντας δροσεροί, φορώντας φαρδιά, άνετα ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία.
Ο ρόλος της διατροφής
Σύμφωνα με την Kλινική του Κλίβελαντ, η μυρωδιά του σώματός μας μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένα τρόφιμα, όπως:
- Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
- Το σκόρδο και το κρεμμύδι
- Τα μπαχαρικά όπως το κύμινο, το πιπέρι καγιέν και η πάπρικα.
- Το κόκκινο κρέας
- Το αλκοόλ
- Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως η κετονική
Μήπως έχουμε άγχος;
Εάν έχoυμε παρατηρήσει ότι μυρίζουμε κυρίως τον τελευταίο καιρό, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: Μήπως έχουμε περισσότερο άγχος από ότι συνήθως; Γιατί οι αποκρινείς αδένες συνήθως ενεργοποιούνται από το στρες. Και ο ιδρώτας που προκαλείται από το στρες, μπορεί να μυρίζει διαφορετικά από τον «κανονικό» ιδρώτα.
Ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν οσμές
Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με οσμές περιλαμβάνουν:
- Την παχυσαρκία
- Τους μύκητες στο δέρμα
- Την ηπατική νόσο
- Τη νόσο του θυρεοειδούς
- Τη νεφρική νόσο
- Τις ορμονικές διαταραχές καθώς και την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
- Την τριμεθυλαμινουρία, μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που σχετίζεται με ανεπάρκεια ενζύμων
- Τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά
Γενικά ωστόσο, αν κάνουμε ντους τακτικά και χρησιμοποιούμε αποσμητικό, όλα θα πάνε καλά. Εφόσον τηρούμε τη ρουτίνα της καθαριότητάς μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά. Σε περίπτωση που μια στις χίλιες μυρίσουμε, είναι και έως έναν βαθμό ανθρώπινο. Οι δικοί μας άνθρωποι καταλαβαίνουν.
(Με πληροφορίες από yahoo).