Όταν τα μοσχαράκια του Καναδού γαλακτοπαραγωγού Μπεν Λόουγουιθ γεννηθούν την επόμενη άνοιξη, θα είναι από τα πρώτα στον κόσμο που θα εκτρέφονται με συγκεκριμένο περιβαλλοντικό στόχο: να παράαγουν λιγότερο μεθάνιο.
Ο Λόουγουιθ, ένας αγρότης τρίτης γενιάς στο Λίντεν του Οντάριο, τον Ιούνιο άρχισε να γονιμοποιεί τεχνητά 107 αγελάδες και δαμαλίδες με το πρώτο σπέρμα ταύρου με γενετικό χαρακτηριστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο.
″Η επιλεκτική αναπαραγωγή για χαμηλότερες εκπομπές, εφόσον δεν θυσιάζουμε άλλα χαρακτηριστικά, φαίνεται σαν μια εύκολη νίκη”, δήλωσε ο κτηνοτρόφος.
Η άνοδος της εμπορικά διαθέσιμης γενετικής για την παραγωγή γαλακτοπαραγωγών βοοειδών που παράγουν λιγότερο μεθάνιο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές των ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου, λένε επιστήμονες και ειδικοί στη βιομηχανία βοοειδών.
Σημειώνεται πως το ρέψιμο είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών μεθανίου από τα βοοειδή.
Η Semex, η εταιρεία γενετικής που πούλησε το σπέρμα στον Λούγουιθ, είπε ότι η υιοθέτηση του χαρακτηριστικού χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής του Καναδά κατά 1,5% ετησίως και έως και 20%-30% έως το 2050.
OHE: Τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου σημείωσαν ρεκόρ το 2020
ΕΕ: Καμπανάκι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90-95% σε σχέση με το 1990
Η εταιρεία αυτή την άνοιξη ξεκίνησε την εμπορία σπέρματος με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε 80 χώρες. Οι πρώιμες πωλήσεις περιλαμβάνουν ένα αγρόκτημα στη Βρετανία και γαλακτοκομεία στις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος, Ντριού Σλόαν.
Εάν υιοθετηθεί ευρέως, η αναπαραγωγή με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο θα μπορούσε να έχει ”βαθύ αντίκτυπο” στις εκπομπές βοοειδών παγκοσμίως, δήλωσε ο Φρανκ Μιτλονερ καθηγητής ζωικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της γαλακτοβιομηχανίας πάντως δεν έχουν πειστεί για την αναπαραγωγή με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης.
Το τμήμα γεωργίας του Καναδά ανέφερε σε ένα email ότι δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τη νέα μέθοδο αλλά τονίζει ότι η μείωση των εκπομπών από τα ζώα είναι ”εξαιρετικά σημαντική”.
Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.
Ενώ οι αγρότες μπορούν να ταΐζουν πρόσθετα στα βοοειδή για να μειώσουν την παραγωγή μεθανίου, τα θετικά αποτελέσματά ”εξανεμίζονται” μόλις τα βοοειδή σταματήσουν να τα τρώνε και δεν εγκρίνονται για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Μιτλονερ.
Το υλικό αναπαραγωγής χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Semex και του καναδικού πρακτορείου καταγραφής γάλακτος Lactanet και βασίζεται σε έρευνα Καναδών επιστημόνων.
Η Lactanet κυκλοφόρησε τον Απρίλιο την πρώτη σε εθνικό επίπεδο αξιολόγηση γονιδιωματικού μεθανίου στον κόσμο βάση μελέτης σε δείγμα αγελάδων και δαμαλίδωνς Χόλσταϊν σε 6.000 φάρμες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων του Καναδά.
Αιχμαλωτίζοντας την αναπνοή
Το μητρώο βασίστηκε σε επταετή έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέλφ και του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα για τη μέτρηση του μεθανίου στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις εκπνοές βοοειδών για να κάνουν μετρήσεις σχετικά με την εκπομπή μεθανίου και στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με γενετικές πληροφορίες και δείγματα γάλακτος.
Οι εκπομπές μεθανίου από τις καναδικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ποικίλλουν ευρέως, από 250 έως 750 γραμμάρια την ημέρα, δήλωσε η Κριστίν Μπάες, καθηγήτρια ζωικών βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκέλφ η οποία εργάστηκε για την συγκεκριμένη μελέτη.
Η επιλογή για το χαρακτηριστικό χαμηλού μεθανίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες εκπομπές, σε γενιές με διαδοχικά χαμηλότερες εκπομπές.
″Η σημαντική ανακάλυψη εδώ συνδέει αυτά τα διαφορετικά συστατικά με μια εθνική εκτίμηση αναπαραγωγικής αξίας για τις εκπομπές μεθανίου με βάση την πραγματική αναπνοή των ζώων”, είπε ο Μπάες.
″Έχουμε επίσης γονιδιωματικές πληροφορίες που τις ταιριάζουμε και δημιουργούμε σχεδόν έναν τηλεφωνικό κατάλογο για να πούμε: αυτό το ζώο έχει αυτά τα γονίδια και παράγει τόσο μεθάνιο”.
Η Semex αρχικά δεν χρεώνει επιπλέον για το χαρακτηριστικό του μεθανίου, δήλωσε ο Μάικλ Λόουις, αντιπρόεδρος έρευνας και καινοτομίας της Semex. Αρνήθηκε μάλιστα να παράσχει προβλέψεις για τις πωλήσεις, αλλά αναμένει ότι θα παραμείνουν χαμηλές μέχρι να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα.
Η καναδική κυβέρνηση δεν προσφέρει επί του παρόντος κίνητρα για εκτροφή βοοειδών που παράγουν χαμηλά ποσοστά μεθανίου, αλλά το τμήμα γεωργίας ανέφερε σε email ότι η Οτάβα εργάζεται για την εισαγωγή αντισταθμιστικών πιστώσεων για τη μείωση του μεθανίου μέσω καλύτερης διαχείρισης της κοπριάς.
Ορισμένες χώρες και εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν τους αγρότες να επιλέγουν βοοειδή με χαμηλότερες εκπομπές.
Η Νέα Ζηλανδία θα αρχίσει να φορολογεί τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου από βοοειδή το 2025.
Η Nestle και η μητρική Burger King Restaurant Brands International αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το μεθάνιο στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αλλάζοντας το τι τρώνε τα βοοειδή.
Ο Μιτλόνερ είπε ότι αναμένει από τις εταιρείες να αναγνωρίσουν τελικά και την αναπαραγωγή χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο.
″Η γενετική αλλαγή είναι μόνιμη και σωρευτική για τις μελλοντικές γενιές, ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές μειώσεις”, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Λόουις.
″Αυτό σίγουρα δεν είναι το μόνο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί γαλακτοκομικών για να μειώσουν το μεθάνιο στο αγρόκτημα, αλλά μπορεί να είναι η απλούστερη και φθηνότερη προσέγγιση”.
Άλλοι ειδικοί στα γαλακτοκομικά είπαν ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι προβληματική.
Ο Γιούχα Νουσιάινεν, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Valio, ένα φινλανδικό γαλακτοκομείο, προειδοποίησε ότι η εκτροφή βοοειδών για να ρεύονται και να εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα.
Το μεθάνιο παράγεται από μικρόβια στο έντερο της αγελάδας καθώς αφομοιώνει τις ίνες, όχι από το ίδιο το ζώο, όπως είπε.
Πίσω στη φάρμα του, ο Λόγουιθ είναι πάντως πρόθυμος να δει πώς θα εξελιχθούν στην πράξη η αποφάσεις που πήρε.