Το Ισραήλ ενέκρινε την Πέμπτη (12/5) την ανέγερση σχεδόν 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το εβραϊκό κράτος, εκ των οποίων περισσότερες από 2.700 έλαβαν οριστική έγκριση, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας “Peace Now” (Ειρήνη Τώρα).
Συγκεκριμένα, η έγκριση αφορά την ανέγερση 4.427 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική ’Οχθη. Συνολικά, 2.791 κατοικίες έλαβαν το τελικό πράσινο φως της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης, ενώ 1.636 έλαβαν μια προκαταρκτική άδεια, σύμφωνα με την ”Ειρήνη Τώρα”.
Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, οι ”αυθαίρετοι” εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι και από το Ισραήλ, γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.
Ωστόσο, τρεις ”αυθαίρετοι” εβραϊκοί οικισμοί αναμένεται να λάβουν την έγκριση των αρχών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Σήμερα, σχεδόν 475.000 Ισραηλινοί έποικοι διαμένουν στη Δυτική Όχθη όπου ζουν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίστηκε επί όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1967.
Επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ώθηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο διάδοχός του Ναφτάλι Μπένετ, πρώην επικεφαλής οργάνωσης εποίκων, είναι από τον Ιούνιο του 2021 επικεφαλής ενός ετερόκλητου συνασπισμού που περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική δεξιά και κόμματα της αριστεράς.
Η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ και στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού έγραψε σήμερα στο Twitter ότι είναι ”μέρα γιορτής για το κίνημα του εποικισμού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια”, όρος που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να μιλούν για τη Δυτική Όχθη.
″Είναι μια κακή είδηση για το Ισραήλ και αυτό θα ενισχύσει την κατοχή, καθιστώντας μια μελλοντική ειρήνη ακόμη πιο δύσκολη να επιτευχθεί”, δήλωσε από την πλευρά της η Χάγκιτ Οφράν, της οργάνωσης ”Ειρήνη Τώρα” που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.
″Είναι απογοητευτικό που αυτή η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί αλλαγή, ακολουθεί παρόμοιες πολιτικές με αυτές της κυβέρνησης Νετανιάχου”, πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε το σχέδιο αυτό. ”Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σαφής από την αρχή: αντιτιθέμεθα σθεναρά στην επέκταση των οικισμών που επιδεινώνει τις εντάσεις και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών”, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζαλίνα Πόρτερ.
Μαχμούντ Αμπάς: «Θα προσφύγουμε άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της δολοφονίας της Σιρίν Αμπού Άκλεχ»
Η έγκριση της ανέγερσης νέων κατοικιών ανακοινώνεται την επομένη του θανάτου της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, του δικτύου Αλ Τζαζίρα, που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν (βόρεια). Η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη και κύμα καταδίκης. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της απέτισαν ύστατο φόρο τιμής σήμερα στη Ραμάλα.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές αρχές είναι «εξολοκλήρου υπεύθυνες» για τη δολοφονία της βετεράνου ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ζήτησε διεθνή έρευνα.
Το Al Jazeera και το Κατάρ, όπου εδρεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο, κατηγόρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα για τη δολοφονία.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατο της Αμπού Aκλέχ, δήλωσε ότι ο θανατηφόρος πυροβολισμός ενδέχεται να προήλθε από έναν Παλαιστίνιο ένοπλο. Προτείνει μια κοινή έρευνα με τους Παλαιστίνιους, ζητώντας τους να δώσουν τη σφαίρα για εξέταση.
«Απορρίψαμε την κοινή έρευνα με τις ισραηλινές αρχές κατοχής επειδή διέπραξαν το έγκλημα και επειδή δεν τις εμπιστευόμαστε», είπε ο Αμπάς κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής μνήμης για τη δολοφονημένη Αμερικανοπαλαιστίνια δημοσιογράφο που έγινε στη Ραμάλα πριν η σορός της μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ.
Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα προσφύγει αμέσως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εντοπίσει τους εγκληματίες».
Το φέρετρο με την σορό της Αμπού Άκλεχ μεταφέρθηκε σε αυτοκινητοπομπή από τη Ραμάλα στην Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες πενθούντες παρατάχθηκαν και στις δύο πλευρές του δρόμου και κάποιοι πέταξαν λουλούδια.
Ο θάνατος προκάλεσε διεθνή και αραβική καταδίκη, μεταξύ άλλων από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος απαίτησε μια «ολοκληρωτική έρευνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa