Οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι πίσω από τη μαγεία της Disneyland

Η τελευταία απεργία στη Disneyland έγινε το 1984 και διήρκεσε 22 ημέρες.
via Associated Press

Η Cynthia Carranza έψαχνε σχολαστικά για μια σκιερή θέση στάθμευσης στο αυτοκίνητο που αποκαλούσε σπίτι της. Η νυχτερινή φύλακας στη Disneyland πρέπει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας - μια δυσκολία για τον καθένα, πόσο μάλλον όταν ζεις στο αυτοκίνητό σου με δύο σκυλιά.

Η ίδια περιγράφει ότι βγάζει 20,65 δολάρια την ώρα δουλεύοντας στο πάρκο, αλλά το περασμένο καλοκαίρι δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο σε αυτή την πόλη της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου το μέσο διαμέρισμα μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 δολάρια το μήνα.

Η Carranza δάκρυσε καθώς εξιστορούσε τους αγώνες εκείνου του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου του να πηγαίνει κρυφά για ντους στο τμήμα κοστουμιών της Disneyland. Τώρα μοιράζεται ένα μικρό διαμέρισμα με τον φίλο της, ο οποίος επίσης εργάζεται στο πάρκο, αλλά εξακολουθεί να βγάζει μόλις και μετά βίας αρκετά για να τα βγάλει πέρα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να βιώσει κάποιος που εργάζεται με πλήρες ωράριο σε μια εταιρεία όπως η Disney», δήλωσε η εργαζόμενη.

Εκείνη, όπως και άλλοι που εργάζονται στο πάρκο, περιέγραψε τις οικονομικές δυσκολίες που συνεπάγεται η εργασία σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι το «πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη».

Περίπου 10.000 συνδικαλιστές εργαζόμενοι στη Disneyland - το πρώτο από τα 12 πάρκα που δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο - απειλούν με απεργία για τους μισθούς και τις αντιποίνων αντι-συνδικαλιστικές πρακτικές που λένε.

Κρατώντας πανό και πικέτες και σηκώνοντας τη γροθιά του Μίκυ Μάους, εκατοντάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το πάρκο αυτή την εβδομάδα. «Ο Μίκυ θα ήθελε δίκαιη αμοιβή», φώναζαν οι έξω από τη Disneyland κοντά στις πύλες του πάρκου.

Ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα για την έγκριση απεργιακών κινητοποιήσεων την Παρασκευή (19/7), λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Αν και η ψηφοφορία δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι επίκειται απεργία, θα μπορούσε να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για να δράσουν γρήγορα εάν οι διαπραγματεύσεις δεν φτάσουν σε καλό επίπεδο. Η εξουσιοδότηση δίνει επίσης στα συνδικάτα μοχλό πίεσης καθώς οι συνομιλίες με τη διοίκηση της Disney συνεχίζονται και πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Η σύμβαση για τα μέλη του καστ στη Disneyland έληξε στις 16 Ιουνίου και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις συμμετέχει ένας συνασπισμός συνδικάτων που εκπροσωπούν σχεδόν 10.000 εργαζόμενους στο πάρκο, στους οποίους περιλαμβάνονται όλοι, από εκείνους που εργάζονται ως χαρακτήρες και λειτουργούν τις βόλτες μέχρι τους εργαζόμενους στις πωλήσεις, τα εστιατόρια και τους επιστάτες.

Οι αξιωματούχοι του συνδικάτου λένε ότι περίπου 1 στα 10 μέλη του προσωπικού της Disneyland έχει βιώσει την έλλειψη στέγης ενώ εργάζεται στο πάρκο.

Μια έρευνα μεταξύ των εργαζομένων έδειξε ότι το 73% δηλώνουν ότι δεν βγάζουν αρκετά για να καλύψουν τα βασικά έξοδα κάθε μήνα και περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ότι βίωσε στεγαστική ανασφάλεια μέσα στον τελευταίο χρόνο.

«Εμείς είμαστε αυτοί που κάνουν τη μαγεία», λέει η L Slaughter, οικοδέσποινα στο τμήμα του πάρκου με θέμα το Toontown. «Πρέπει η Disney να μας πληρώνει έναν βιώσιμο μισθό».

Η ίδια πέρασε δύο χρόνια ζώντας στο αυτοκίνητό της ενώ εργαζόταν στο πάρκο. Τώρα έχει ένα μικρό διαμέρισμα σε απόσταση περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο από τη Disneyland.

Πέρασε πολύ από αυτό το διάστημα προσπαθώντας να βρει ένα ασφαλές σημείο στάθμευσης για να κοιμηθεί, λέει, προσθέτοντας ότι το προσωπικό δεν επιτρέπεται να κοιμάται στους χώρους στάθμευσης της Disneyland.

«Το νοίκι μου μόλις ανέβηκε κατά 200 δολάρια και δεν θα μπορέσω να το πληρώσω ξανά», λέει.

Η εργαζόμενη κερδίζει 19,90 δολάρια την ώρα - χάρη στην εντολή για τον κατώτατο μισθό που ψηφίστηκε από τους ψηφοφόρους της πόλης το 2018. Η Disney πολέμησε ανεπιτυχώς την αύξηση του μισθού, αλλά οι εργαζόμενοι λένε ότι εξακολουθεί να μην είναι αρκετός για να επιβιώσουν στη Νότια Καλιφόρνια.

Οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους στο πάρκο επειδή αγαπούν το εμπορικό σήμα της Disney και βασίζονται στις γενναιόδωρες παροχές υγειονομικής περίθαλψης και στην τράπεζα τροφίμων που λειτουργεί από το συνδικάτο, την οποία ορισμένοι εργαζόμενοι περιέγραψαν ως σωτήρια χάρη.

Η Disney λέει ότι έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί με τα «μέλη του καστ» - ο όρος της εταιρείας για τους εργαζόμενους που υποδύονται τις πριγκίπισσες και τους πειρατές, καθώς και τους σεφ ή τους επιστάτες που συντηρούν το πάρκο.

«Σεβόμαστε και εκτιμούμε τα τα μέλη του καστ μας και αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην ευτυχία των επισκεπτών», αναφέρει η Disney σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της θα συνεχιστούν στις 22 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως η τελευταία απεργία στη Disneyland έγινε το 1984 και διήρκεσε 22 ημέρες.

Παρόλο που τα αιτήματα των εργαζομένων είναι οικονομικά, η ψηφοφορία για την απεργία προκηρύχθηκε ως απάντηση σε καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι τιμωρήθηκαν επειδή φορούσαν τις κονκάρδες Mickey και μοίραζαν συνδικαλιστικές πληροφορίες στο πάρκο.

Τον Ιούνιο, τα συνδικάτα κατέθεσαν μήνυση για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων κατά της Disney για «παράνομη πειθαρχία, εκφοβισμό και παρακολούθηση των μελών του συνδικάτου που ασκούν το δικαίωμά τους να φορούν συνδικαλιστικές κονκάρδες στην εργασία τους».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή