Οι δυνατές και υγιείς αρθρώσεις είναι σημαντικές καθώς μας επιτρέπουν την κίνηση και την ευελιξία. Βοηθούν επίσης το σώμα μας να απορροφήσει τους κραδασμούς, να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα και να προστατεύσει τα οστά μας και άλλους ιστούς από τις βλάβες.
Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με έδρα την Κύμη Ευβοίας,
Ποια τρόφιμα να επιλέξουμε για υγιείς αρθρώσεις:
Μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανότατα ωφέλιμη για τις αρθρώσεις μας.
Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας προστατευτικά θρεπτικά συστατικά ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.
Ας στοχεύσουμε στην επιλογή τροφών που αποτρέπουν τη φλεγμονή, ενισχύουν τον συνδετικό ιστό και χτίζουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις μας δυνατές, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να προσφέρουμε φυσική ανακούφιση στον πόνο στις αρθρώσεις.
Αυτό λοιπόν σημαίνει να προσθέσουμε στην διατροφή μας τροφές που κάνουν καλό όπως:
- φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
- δημητριακά ολικής αλέσεως
- όσπρια
- καλά λίπη, όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θα τα βρούμε στους ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως καρύδια,κάσιους, chia λιναρόσπορο), ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.
- Γαλακτοκομικά. Εάν δεν έχουμε κάποια δυσανεξία και μπορούμε να ανεχτούμε το γάλα, τότε είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.
Οι χειρότερες τροφές για τις αρθρώσεις μας
Στην συνέχεια, μια λίστα με τρόφιμα που καλό θα ήταν να περιορίσουμε. Αναλυτικά:
Πρόσθετα σάκχαρα
Πρόσθετα σάκχαρα μπορούμε να βρούμε σε πολλά τρόφιμα, όχι απαραίτητα μόνο σε γλυκά. Για παράδειγμα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδες, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως σάλτσες, κέτσαπ, δημητριακά πρωινού, επιδόρπια γιαουρτιού κλπ.
Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα
Με τον όρο «επεξεργασμένο κρέας» αναφερόμαστε σε κρέατα που έχουν «επεξεργαστεί» με κάποιο τρόπο. Μπορεί να έχουν διατηρηθεί ή ενισχυθεί με διάφορες μορφές, όπως με αλάτισμα, κάπνισμα, ξήρανση ή άλλες διαδικασίες.
Τέτοια τρόφιμα αποτελούν: λουκάνικο, μπέικον, φέτες γαλοπούλας ή σαλάμι κλπ.
Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Τροφές με γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε άλλα δημητριακά. Έρευνες την έχουν συνδέσει επίσης με αυξημένη φλεγμονή
Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού, το γρήγορο φαγητό, τα αρτοσκευάσματα – τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στην υγεία των αρθρώσεών μας.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου φαίνεται πως μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα. Ενώ επίσης το αλάτι διεγείρει ανοσολογικές διεργασίες που οδηγούν σε φλεγμονή.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αποτελούν τα θαλασσινά, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σούπας και σαλάτες, η πίτσα, τα πατατάκια, ορισμένα τυριά, επεξεργασμένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.
Τρόφιμα υψηλά σε AGEs
AGEs ή αλλιώς τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης είναι μόρια που δημιουργούνται μέσω αντιδράσεων μεταξύ σακχάρων και πρωτεϊνών ή λιπών.
Σχηματίζονται με ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος όπως είναι το τηγάνισμα, το ψήσιμο στα κάρβουνα και σε υψηλές θερμοκρασίες (ξεροψημένα κρέατα) ενώ υπάρχουν φυσικά στα ζωικά προϊόντα.
Τέτοια τρόφιμα αποτελούν το μπέικον, η τηγανητή ή ψητή μπριζόλα, το ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο, οι τηγανιτές πατάτες, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα κλπ.
Αλκοόλ
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος που παίζει το αλκοόλ στις αρθρώσεις, αλλά καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ ως τρόπο πρόληψης της αρθρίτιδας ή διαχείρισης των συμπτωμάτων της.
Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, ασπαρτάμη και φωσφορικό οξύ, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.
Καταλήγοντας
Ας στοχεύσουμε, λοιπόν, σε μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο φίλο για τις αρθρώσεις μας.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η άσκηση, ο καλός ποιοτικός ύπνος και η μείωση του άγχους μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη διατήρηση των αρθρώσεών μας σε υγιή επίπεδα.
ΠΗΓΗ: fmh.gr