Οι καλύτερες συνταγές για τις καλύτερες καλοκαιρινές ντομάτες

Οι καλές ντομάτες είναι καλοκαιρινό είδος.
.
HuffPost GR
.

Οσοι αγαπάμε τις ντομάτες, δεν τις τρώμε ποτέ τον χειμώνα. Οι καλές ντομάτες είναι καλοκαιρινό είδος, το οποίο δεν ευδοκιμεί από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο κι αυτές που κυκλοφορούν τον χειμώνα στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, έχουν τόση σχέση με τις καλές ντομάτες, όση έχει και το αφρολέξ.

Το μόνο που σώζει τους λάτρεις της καλής ντομάτας τον χειμώνα, είναι τα ντοματίνια, που δεν καταλαβαίνουν από κρύο και διατηρούν τη νοστιμιά τους όλο τον χρόνο.

Για να γιορτάσουμε, λοιπόν, την Εποχή της Ντομάτας, διαλέξαμε τις καλύτερες συνταγές για εύκολα, γρήγορα και νοστιμότατα, καλοκαιρινά γεύματα.

Ντοματοσαλάτα άλλου επιπέδου

.
whatsgabycooking.com
.

Το τέλειο συνοδευτικό για το BBQ στον κήπο, την βεράντα ή την παραλία.

Υλικά

  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, κομένες στα 4.

  • δύο φλυτζάνια ντοματίνια όλων των χρωμάτων

  • μισό φλυτζάνι κατσικίσιο τυρί - ή φέτα

  • μια χούφτα φύλλα βασιλικού

  • μία χούφτα φύλλα δυόσμου

Για το ντρέσινγκ

  • χυμός από ένα λεμόνι

  • μία κουταλιά ξύδι από κόκκινο κρασί

  • δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο

  • αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε τις ντομάτες σε μια πιατέλα, προσθέτουμε το τυρί σε κυβάκια, τον βασλικό και τον δυόσμο και περιχύνουμε το ντρέσινγκ.

Pasta salad με ντοματίνια και φέτα

LauriPatterson via Getty Images

(Βασισμένη στη συνταγή απο το «City Cuisine» των Susan Feniger-Mary Sue Milliken, για 4 ως 6 άτομα)

Υλικά

  • μισό κιλό pasta (farfalle, fusilli, κοχύλια)

  • ¾ φλυτζ. ελαιόλαδο

  • ¾ φλυτζ. ελιές Καλαμάτας ψιλοκομμένες

  • 1 φλυτζ. θρυμματισμένη φέτα

  • 2 φλυτζ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2-3 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε κυβάκια

  • κρίταμο και/ή κάππαρη

  • φρέσκο βασιλικό

  • 3 σταγόνες ταμπάσκο

  • αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

Βράζουμε την pasta στο όριο του al dente και την στραγγίζουμε καλά πριν την μεταφέρουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και την ανακατέψουμε με λίγο λάδι.

Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχουμε αδυναμία στην φέτα (όπως εμείς), το ένα φλυτζάνι δεν είναι αρκετό.

Ντοματόπιτα

.
HuffPost GR
.

Μία συνταγή της Μαρίας Τσέκου - που κάνει θαύματα για τα καλοκαιρινά hangover.

Υλικά για τη ζύμη

  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο

  • ¼ της κούπας αραβοσιτέλαιο

  • ½ κούπα γάλα

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κ.γ κοφτή αλάτι (ίσως και λιγότερο)

Υλικά για τη γέμιση

  • 300 γρ. ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια ή ντοματίνια

  • 300 γρ.φέτα

  • 150 γρ. κασέρι (όχι πολύ αλμυρό)

  • 2-3 αυγά

  • 3 κ.σ γάλα

  • δυόσμο φρέσκο

  • 2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό

  • πιπέρι, ντοματίνια

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το αραβοσιτέλαιο, το γάλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις τη ζύμη μας - χωρίς όμως να την ζυμώνουμε - μέχρι να σχηματιστεί μια μπαλίτσα μαλακιά και απαλή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα μέσα σε ένα μπωλ, σκεπασμένη, και κατά τη διάρκεια της αναμονής ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω, εκτός από τα αυγά, τα οποία προθέτουμε στο τέλος ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύοντας απαλά τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Παίρνουμε τη ζύμη μας και την στρώνουμε με το χέρι σε ένα ταψάκι (Νο 26) καλύπτοντας προσεκτικά τον πάτο και τα τοιχώματα και φροντίζοντας να μη μείνουν κενά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, ισιώνουμε γύρω γύρω τη ζύμη και στολίζουμε την επιφάνεια στρώνοντας από πάνω τις ντοματούλες (αφήνουμε κενά μεταξύ τους), πασπαλίζουμε πάνω στις ντομάτες το τυράκι και από πάνω τον δυόσμο.

Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να σταθεροποιηθεί, και είμαστε έτοιμοι να την απολαύσουμε. Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν μείνει.

Τάρτα με ντομάτες και pesto

.
e2 bakes brooklyn
.

Υλικά

  • δύο φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/2 κουταλάκι baking powder

  • αλάτι

  • 120 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

  • 2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με αρκετό παγωμένο νερό για να βγει μισό φλυτζάνι.

  • Ενάμιση βαζάκι pesto.

  • Ωριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες.

Βάζουμε το αλεύρι, το baking powder και μισό κουταλάκι αλάτι στο μούλτι. Τα χτυπάμε για λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρει τη μορφή ζύμης.

Ζυμώνουμε ελαφρά, κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την κάνουμε επίπεδη με τον πλάστη. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε με τον πλάστη σε όποιο σχήμα θέλουμε και πάχος περίπου ενός εκατοστού. Την ψήνουμε για 6-7 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Την αλείφουμε με το pesto, απλώνουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας, ρίχνουμε λίγο αλάτι, στολίζουμε και με λίγο βασιλικό και σερβίρουμε.

Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι και καλαμπόκι

.
Andrew Scrivani for The New York Times
.

Μία δροσερή συνταγή της Martha Rose Shulman.

Υλικά

  • Μισό κιλό ντομάτες, κομμένες σε κυβους

  • Δύο μικρά αγγούρια, κομμένα σε κύβους

  • Μία κονσέρβα καλαμπόκι - ή δύο βρασμένα καλαμπόκια

  • Μία καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

  • Αλάτι

  • 1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένο κόλιανδρο

  • Δύο κουταλιές ξύδι ρυζιού

  • Μία κουταλιά χυμό λεμονιού ή λάιμ

  • Δύο κουταλιές ελαιόλαδο

  • Αλάτι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία σαλατιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη φέτα.