Τον Μάρτιο του 2019 η Νέα Ζηλανδία συγκλονίζεται από την διπλή ένοπλη επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς (Εκκλησία του Χριστού). Συνολικά 51 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και μια χώρα βυθίστηκε στο πένθος.
Αν και ο ακροδεξιός, ρατσιστής, εξτρεμιστής δράστης δεν ήταν Νεοζηλανδός η κυβέρνηση, με την ευρεία συναίνεση της κοινωνίας αποφάσισαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να μην διευκολύνουν στο μέλλον, ανάλογες επιθέσεις.
Ένα από αυτά ήταν η απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, όπως αυτών που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης.
Τίποτε δεν έγινε με βίαιο τρόπο. Οι αρχές ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για την παράδοση όλων των όπλων που οι πολίτες κατείχαν παράνομα ενώ οι κάτοχοι αυτών εξασφάλιζαν αμνηστία για το αδίκημα. Οι αρχές επιστρέφουν σε όσους παραδίδουν τα όπλα τους 25% έως 35% της βασικής αξίας αυτών και τους προσφέρουν αμνηστία. Επίσης το κράτος θα αποζημιώσει τους πωλητές όπλων και θα πληρώσει για την μετατροπή κάποιων όπλων ώστε να είναι νόμιμα.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκε σήμερα και σύμφωνα τις αρχές μέχρι και μια ημέρα πριν είχαν είχαν παραδοθεί 56.350 όπλα και 188.000 απαγορευμένα μέρη όπλων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και όλα αυτά σε μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο των 5εκατ.
«Δεν θα υπάρξει παράταση: όποιος έχει πλέον στην κατοχή του παράνομο όπλο κινδυνεύει να χάσει την άδεια οπλοφορίας του και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια» ήταν η προειδοποίηση της αστυνομίας.
Το δε Συμβούλιο Κατόχων Όπλων, σχολιάζοντας τον αριθμό αυτών που έχουν παραδοθεί τονίζει πως «Δεν είναι ένας αριθμός για τον οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι» και εκτιμά ότι πριν από την αμνηστία ο αριθμός των ημιαυτόματων όπλων που υπήρχαν στη Νέα Ζηλανδία έφτανε τις 170.000. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των όπλων αυτών έχει παραδοθεί.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προωθεί και πρόσθετα μέτρα και κυρίως τη σύσταση ενός αρχείου στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στις αρχές να γνωρίζουν ποιος τα έχει στην κατοχή του και να διασφαλίσει ότι δεν βρίσκονται στα χέρια ατόμων που έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα, προωθούν τον εξτρεμισμό ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
Πηγή: AFP