Το Σενσαγιαμπά Μπαζάρ, ένα αφγανικό χωριό κοντά στην πόλη Χεράτ, έχει γίνει γνωστό ως το «χωριό με ένα νεφρό» , λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων που πούλησαν ένα από τα νεφρά τους για να τα βγάλουν πέρα.
Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Η κατάρρευση της οικονομίας της ασιατικής χώρας δυσκολεύει τους κατοίκους οι οποίοι αγωνίζονται να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι της οικογένειές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που οι άνθρωποι αποφάσισαν να πουλήσουν ένα από τα νεφρά τους για να πληρώσουν τα χρέη τους και να αγοράσουν τρόφιμα. Ένα μικρό χωριό στην επαρχία Χεράτ έχει γίνει γνωστό ως το «χωριό με ένα νεφρό», λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων που πούλησαν ένα από τα νεφρά τους στη μαύρη αγορά.
«Δεν ήθελα, αλλά δεν είχα καμία επιλογή. Το έκανα για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νουριντιμ ένας πατέρας 32 ετών. «Τώρα το μετανιώνω, δεν μπορώ πλέον να δουλέψω, πονάω και δεν μπορώ να σηκώσω τίποτα βαρύ».
Η πώληση ή η αγορά ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Αφγανιστάν δεν ρυθμίζεται και εφόσον εκφράζεται γραπτή συγκατάθεση από τον δότη, οι γιατροί κάνουν την επέμβαση.
Τι συμβαίνει μετά τη δωρεά, πού πηγαίνουν τα όργανα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά, και οι γιατροί παραδέχονται ότι δεν ερευνούν ποτέ αυτά τα θέματα, γιατί «δεν είναι δουλειά τους» να το κάνουν.
Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα νεφρά έχουν πουληθεί από το Αφγανιστάν, τα αρχεία δείχνουν ότι έχουν γίνει εκατοντάδες επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρών. Και καθώς τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων επιδεινώνονται, ο αριθμός τέτοιων επεμβάσεων αυξάνεται.
«Πούλησα το νεφρό μου για .900 δολάρια», είπε μια γυναίκα. «Έπρεπε να το κάνω. Ο άντρας μου δεν δουλεύει, έχουμε χρέη».
«Τα παιδιά μου τριγυρνούν στους δρόμους ζητιανεύοντας», πρόσθεσε η Αζίζα, μητέρα τριών παιδιών. «Αν δεν πουλήσω το νεφρό μου, θα αναγκαστώ να πουλήσω την ενός έτους κόρη μου».
Αν και η πώληση ενός νεφρού μπορεί να φαίνεται ακραία σε πολλούς ανθρώπους, αξίζει να θυμηθούμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι - το 59% του πληθυσμού - κινδυνεύουν από λιμό και μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.