Οι Κινέζοι θα έχουν έως το 2030 περισσότερα κατοικίδια από παιδιά - Και κυρίως γάτες

Έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι τα επόμενα 6 χρόνια θα υπάρχουν 70 εκατ κατοικία και μόλις 40 εκατ. παιδιά στην Κίνα.
via Associated Press

Η νέα γενιά Κινέζων παραμένει συστηματικά απρόθυμη να κάνει παιδιά και να δημιουργήσει οικογένεια καθώς η προσωπική ελευθερία και η καριέρα αποτελεί προτεραιότητα. Και αντί για παιδιά υιοθετούν κατοικίδια.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs έως το 2030 ο αριθμός των κατοικιδιών στην Κίνα θα είναι διπλάσιος από τα παιδιά που θα γεννιούνται.

Υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα 6 χρόνια στην Κίνα θα ζουν πάνω από 70 εκατομμύρια κατοικίδια, ενώ ο αριθμός των παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών θα μειωθεί σε λιγότερο από 40 εκατομμύρια.

Η νοοτροπία των νέων στην Κίνα έχει αλλάξει ριζικά από το 2017, οπότε η κατάσταση ήταν ακριβώς η αντίθετη. Υπήρχαν 90 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω και τα κατοικία έφταναν δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια.

«Αναμένουμε ισχυρότερη δυναμική στην απόκτηση κατοικίδιων ζώων την ώρα που οι γεννήσεις παιδιών στην Κίνα μειώνονται δραματικά καθώς οι νέες γενιές προτιμούν να έχουν ζώα αντί για παιδιά», ανέφερε η αναλύτρια μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Valerie Zhou.

Οι νέες γεννήσεις στη χώρα προβλέπεται να μειωθούν κατά 4,2% έως το 2030, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης του πληθυσμού των γυναικών ηλικίας 20 έως 35 ετών και καθώς η νεότερη γενιά είναι λιγότερο διατεθειμένη να τεκνοποιήσει .

Οι νέοι προτιμούν τα χνουδωτά μωρά

Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είναι κυρίως άτομα ηλικίας 23 με 33 ετών, σύμφωνα με μια Λευκή Βίβλο της China Pet Industry.

Καθώς οι νεαροί ενήλικες Κινέζοι επιλέγουν τα κουτάβια από τα μωρά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά των Κινέζων και θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα του εμπορίου.

Ετσι, τα επόμενα χρόνια θα ανθίσει η αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα η οποία θα είναι μια βιομηχανία 12 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030. Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι οι κινέζοι προτιμούν τις γάτες από τους σκύλους καθώς είναι πιο ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται λιγότερο χώρο μέσα στο σπίτι.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι τεράστιο σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά, διεκδικώντας κι άλλα πράγματα στη ζωή τους.

Oι νέοι κινέζοι αν και προτιμούν τα κατοικίδια από τα μωρά στρέφονται σε αυτά με την λιγότερη φροντίδα με τις «ανεξάρτητες» γάτες να προτιμόνται από τους σκύλους.
Oι νέοι κινέζοι αν και προτιμούν τα κατοικίδια από τα μωρά στρέφονται σε αυτά με την λιγότερη φροντίδα με τις «ανεξάρτητες» γάτες να προτιμόνται από τους σκύλους.
VCG via Getty Images

Αυτό έχει οδηγήσει τον παγκόσμιο πληθυσμό να βρίσκεται σε πτωτική πορεία αυτόν τον αιώνα με ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου να καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

Η Κίνα είναι μια από αυτες. Μετά την πολιτική του ενός παιδιού που είχε εφαρμόσει το Πεκίνο τις προηγούμενες δεκαετίες ((1979-2015) για να συγκρατήσει την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, τώρα δίνει κίνητρα στους νέους για να κάνουν οικογένεια.

Ο πληθυσμός της παρόλα αυτά, μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023 σε 1,41 δισ. κατοίκους μειωμένος κατά 2,08 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Ενώ οι γάμοι στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 12,4% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πάνω από το 50% των νέων ηλικίας 25 και 29 ετών είναι άγαμοι, επιλέγοντας να παντρευτούν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Δημοφιλή