Οι κτηνίατροι στην Βρετανία φάσκουν κι αντιφάσκουν. Κι ενώ μέχρι πρότινος συμβούλευαν όσους έχουν γάτα για κατοικίδιο, να τις αφήνουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έξω, ώστε να σκοτώνονται τα μικρόβια, πλέον η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση κάνει στροφή 180 μοίρων. Τώρα συστήνει να κρατούν τις γάτες μέσα στο σπίτι, αλλά καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος μόλυνσης κι εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση μετάδοσης του κορονοϊού από καοικίδιο σκύλο ή γάτα στον άνθρωπο», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Άνγκελ Άλμενδρος, από το City University του Χονγκ Κονγκ.
Πάντως, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες μπορεί να είναι σε θέση να κολλήσουν τον ιό από άλλες γάτες.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος από τα κατοικίδια ζώα που μεταφέρουν τον ιό, η πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης, Ντανιέλλα Ντος Σάντος, επεσήμανε στους ιδιοκτήτες να φροντίζουν την υγιεινή τους, όπως οφείλουν άλλωστε.
«Επιμείνετε στο καλό πλύσιμο των χεριών, προσπαθήστε να κρατάτε τις γάτες σε κλειστό χώρο, αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τα κατοικίδια ζώα σας, δεν χρειάζεται να τα αγκαλιάζετε ή να τα αφήνετε να σας γλείφουν και μην έρχεστε σε επαφή με κατοικίδια τρίτων».
Σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Άνγκελ Άλμενδρος αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός κατοικίδιου σκύλου, 17 ετών, στο Χονγκ Κονγκ που ήταν θετικό στον κορονοϊό και μολύνθηκε από τον ιδιοκτήτη του.
«Αλλά ακόμα και αν τα ζώα μολυνθούν, δεν αρρωσταίνουν».
«Όπως και στο προηγούμενο ξέσπασμα του Sars-Cov στο Χονγκ Κονγκ, το 2003, όπου πολλά κατοικίδια ζώα μολύνθηκαν αλλά ποτέ δεν αρρώστησαν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκυλιά ή οι γάτες θα μπορούσαν να αρρωστήσουν ή ακόμα και να μολύνουν τους ανθρώπους».
Οι γάτες φαίνεται πως είναι επιρρεπείς στα σταγονίδια, με αποτέλεσμα να κολλάνε ιούς, όταν οι άνθρωποι βήχουν ή φτερνίζονται.
Πάντως, ο μόνος λόγος που η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση συστήνει να κρατάμε τις γάτες στα σπίτια μας, είναι γιατί μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε μικρόβιο από την γούνα του ζώου.