Μπορεί η ευτυχία να μην εξαγοράζεται, αλλά σίγουρα διδάσκεται μέσω ειδικών μαθημάτων. Η Λόρι Σάντος, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, δημιούργησε ένα μάθημα με σκοπό να διδάξει στους μαθητές πως να «κυνηγούν» σωστά την ευτυχία.
Το μάθημα αρχικά λεγόταν «Ψυχολογία και καλή ζωή» και είχε στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Οι αιτήσεις για συμμετοχές έφτασαν αριθμούς- ρεκόρ για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Ετσι, η Σάντος θεώρησε καλύτερη ιδέα να κάνει το μάθημα διαδικτυακό και δωρέαν, ώστε το κοινό να είναι ευρύτερο.
Στο online course «H επιστήμη της ευεξίας» διδάσκονται πρακτικοί μέθοδοι για πιο χαρούμενη ζωή, βασισμένοι και σε επιστημονικά ευρύματα.
Η αλήθεια είναι πως όλοι προσπαθούμε να φτάσουμε πιο κοντά στην ευτυχία, ότι και να σημαίνει αυτή για τον καθένα μας. Εμπόδιο, ωστόσο, είναι η παρακάτω λανθασμένες αντιλήψεις, όπως διατυπώθηκαν σε μάθημα της Λόρις Σάντος:
Η συναισθηματική μας κατάσταση δεν αλλάζει
Οχι, τα συναισθήματά μας δεν είναι προδιαγεγραμμένα από την μέρα που γεννηθήκαμε και ούτε πρέπει να είμαστε «έρμαια» των καταστάσεων της ζωής μας. Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε πολλά για να φτάσουμε πιο κοντά στην ευτυχία, ότι και να σημαίνει για εμάς.
Η ευτυχία εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής μας
Κι όμως, παράγοντες όπως τα έσοδά μας, το επάγγελμα ή το αν έχουμε ταίρι ή όχι δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν την συναισθηματική μας κατάσταση όσο νομίζουμε. Την επηρεάζουν μόνο και μόνο επειδή τους δίνουμε το «ελεύθερο».
Εξαιρούνται μόνο τα σοβαρά προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής) και η απόλυτη φτώχεια (όταν λείπουν τα βασικά).
Μπορούμε να φτάσουμε στην ευτυχία μόνοι μας
Οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην συναναστροφή με άλλους. Δεν σκέφτονται εγωκεντρικά και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους χαρούμενους -εκτός από τον εαυτό τους- μέσω της συμπαράστασης και της βοήθειας.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζήσει «κλεισμένος» στον εαυτό του.
Η ευτυχία δεν πρέπει να μας ... βγαίνει από τα αυτιά
Βιώνουμε μια ποικιλία συναισθημάτων (θυμό, στενοχώρια, άγχος κτλ) γιατί αυτό είναι απαραίτητο για την διατήρηση ψυχικής ισορροπίας. Η εναλλαγή συναισθημάτων, λοιπόν, είναι απολύτως φυσιολογική και δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα γι′ αυτό ή να προσπαθούμε να διώξουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα.
Επίσης, αν δεν νοιώσουμε την θλίψη, πώς θα μας φανεί εντονότερη η ευτυχία;
Ας είμαστε ειλικρινείς: Η απόλυτη ευτυχία δεν υπάρχει. Πάντα θα βρίσκουμε κάτι που δεν μας ικανοποιεί.
Αξίζει, όμως, να προσπαθούμε να βάλουμε το συναίσθημα της χαράς όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Και θυμηθείτε: Ο «δρόμος» προς την ευτυχία είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής και όχι η ίδια η ευτυχία.
Πηγή: Huffpost US