![Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα δημιουργήθηκαν με τη διασταύρωση μεταξύ αιχμαλωτισμένων λύκων και γερμανικών ποιμενικών και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή.](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae1d411600002500aff897.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Τα 7 ζώα βρίσκονται από σήμερα (13/2) στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ. Λόγω του ότι μοιάζουν αρκετά με λύκους, η παρουσία τους στον Κουβαρά προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους. Εν τέλει, πρόκειται για Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα, φυλή σπάνια τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι πρώτες εξετάσεις από τους κτηνίατρους έδειξαν ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 2 έως 8 έτη, ενώ είναι πολύ πιθανό, τα δύο μεγαλύτερα σκυλιά να είναι οι γεννήτορες για όλα τα νεότερα. Λόγω του αριθμού τους και της εξαιρετικής ομοιότητας μεταξύ τους, είναι φανερό ότι είχε προηγηθεί προσπάθεια εκτροφής μίας σπάνιας φυλής, χωρίς όμως κανένας από τους 7 σκύλους να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο νόμος.
![Τα 2 από τα σκυλιά που εντοπίστηκαν στον Κουβαρά](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae1dd91b00002f008abead.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Τις επόμενες ημέρες οι κτηνίατροι μας θα τσιπάρουν και θα στειρώσουν τους σκύλους, ενώ θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και όλες οι άλλες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που προβλέπει το πρωτόκολλο, για όσα ζώα εισάγονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ. Μετά τη σήμανση και τη στείρωση, οι σκύλοι θα είναι διαθέσιμοι προς υιοθεσία, με αυστηρά κριτήρια λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φυλής.
![Κτηνιατρικός έλεγχος σε ένα από τα σκυλιά που εντοπίστηκαν στον Κουβαρά](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae1df11b000030008abeaf.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα δημιουργήθηκαν με τη διασταύρωση μεταξύ αιχμαλωτισμένων λύκων και γερμανικών ποιμενικών και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή, μόλις το 1990. Η φαινοτυπική ομοιότητα τους με τον άγριο λύκο που ξάφνιασε τους κατοίκους του Κουβαρά, οφείλεται στο ότι η παρουσία του DNA του λύκου ανιχνεύεται ακόμα στις εξετάσεις ζώων της φυλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, «είναι μία σχετικά σπάνια φυλή με περιορισμένες γεννήσεις κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τις απορίες μας και τα ερωτηματικά για το πως βρέθηκαν 7 από αυτά μαζί σε περιοχή της Αττικής».
Εκ πρώτης όψεως, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, αλλά ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά την ολοκλήρωση και των εργαστηριακών εξετάσεων.