Αν και οι συνταγές σούπας ποικίλλουν ανά τον κόσμο, ο ζωμός κοτόπουλου αποτελεί… ίαση για τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος αφού οι ευεργετικές του δράσεις είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, ποια είναι συνταγή της επιτυχίας για το πιάτο του «κρυωμένου»;
Το κουβάρι ξεπλέκει η διαιτολόγος Σάντι Αλόνεν από το ιατρικό κέντρο Μπεθ Ντίκονες της Βοστώνης, η οποία απαντά στο εξής ερώτημα: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπολ με κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και αυτό οφείλεται στα συστατικά της σούπας», δήλωσε η Σάντι. Με άλλα λόγια, ο ζεστός ζωμός είναι καταπραϋντικός ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πηγή ενυδάτωσης, ειδικά όταν είστε άρρωστοι ή έχετε πονόλαιμο», προσθέτει.
Με αυτή τη λογική κάθε σούπα θα μπορούσε κάθε σούπα να μας κρατήσει ενυδατωμένους. Ωστόσο, μόνο η κοτόσουπα περιέχει τρυπτοφάνη, ουσία που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση. Αυτή η διαδικασία έχει σημαντικά οφέλη όταν νιώθετε εξασθενημένοι από τα συμπτώματα της γρίπης. Το κοτόπουλο αποτελεί επίσης μια καλή πηγή ορισμένων βασικών θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού, όπως η βιταμίνη Β.
Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά της κοτόσουπας, τονίζει ότι τα καρυκεύματα που προστίθενται στις διάφορες συνταγές μπορούν να την ενισχύσουν σημαντικά. Συγκεκριμένα αν προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι στην κοτόσουπα διαπιστώνει κανείς ότι η περίεργη αίσθηση στα μάτια σας που κοκκινίζουν από τη γρίπη μειώνεται, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης.
Τέλος, οι περισσότερες κοτόσουπες αποτελούνται από λαχανικά που επίσης μπορεί να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, με τους συνηθέστερους συνδυασμούς να είναι τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι, που ενισχύουν το ζωμό σε βιταμίνες C και K και σε άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.