Οι νικητές των βραβείων Πούλιτζερ 2020 ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με έναν ασυνήθιστο - ελέω κορονοϊού - τρόπο.
Συνήθως η τελετή πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όμως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η φετινή ανακοίνωση έγινε από το σαλόνι της επικεφαλής των βραβείων, Ντάνα Κάνεντι, και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του YouTube.
Τα Πούλιτζερ θεωρούνται γενικά ως η υψηλότερη τιμή που μπορούν να λάβουν δημοσιογράφοι και οργανισμοί με έδρα τις ΗΠΑ.
Μεγάλος θριαμβευτής για φέτος είναι οι New York Times, που απέσπασαν τις περισσότερες διακρίσεις, συμπεριλαμβαμομένων πολλών σημαντικών βραβείων όπως αυτά της ερευνητικής δημοσιογραφίας, του διεθνούς ρεπορτάζ και του σχολιασμού.
Οι νικητές των Βραβείου Πούλιτζερ 2020 είναι:
Εκτακτη είδηση
Το προσωπικό της The Courier-Journal
Για την ταχεία κάλυψη των εκατοντάδων «συγχωρήσεων» της τελευταίας στιγμής από τον κυβερνήτη του Κεντάκι, δείχνοντας πώς η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια, φυλετικές ανισότητες και παραβιάσεις των νομικών κανόνων.
Ερευνητική δημοσιογραφία
Μπράιαν Ρούζενταν από τους New York Times
Για το ξεσκέπασμα της βιομηχανίας ταξί της Νέας Υόρκης που έδειξε πώς οι δανειστές επωφελήθηκαν από δάνεια που κατέστρεψαν τη ζωή των ευάλωτων οδηγών, και το οποίο τελικά πυροδότησε κρατικές και ομοσπονδιακές έρευνες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
Επεξηγηματικό ρεπορτάζ
Το προσωπικό της Washington Post
Για μια πρωτοποριακή σειρά από ρεπορτάζ που έδειξε με επιστημονική σαφήνεια τις τρομερές επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών στον πλανήτη.
Τοπικό ρεπορτάζ
Το προσωπικό της Baltimore Sun
Για διαφωτιστικές, σημαντικές αναφορές σχετικά με μια προσοδοφόρα, άγνωστη οικονομική σχέση μεταξύ του δημάρχου της πόλης και του συστήματος δημοσίων νοσοκομείων.
Εθνικό ρεπορτάζ
Κρίστιαν Μίλερ, Μέγκαν Ρόοουζ και Ρόμπερτ Φατουρέτσι της ProPublica
Για την έρευνά τους για τον 7ο στόλο της Αμερικής μετά από μια σειρά θανατηφόρων ναυτικών ατυχημάτων στον Ειρηνικό.
Οι Ντόμινικ Γκέιτς, Στιβ Μίλετιτς, Μάικ Μπέικερ και Λιούις Καμπ των Seattle Times
Για τις αποκαλυπτικές τους ιστορίες που εξέθεσαν τα ελαττώματα του σχεδιασμού στο Boeing 737 MAX, που οδήγησαν σε δύο θανατηφόρες συντριβές.
Διεθνές ρεπορτάζ
Το προσωπικό των New York Times
Για μια σειρά από συναρπαστικές ιστορίες, που καταγράφηκαν με μεγάλο κίνδυνο, αποκαλύπτοντας τη «θηρευτική δραστηριότητα» του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αφιέρωμα
Μπεν Τάουμπ από το New Yorker
Για τη σπαρακτική ιστορία ενός άνδρα που απήχθη, βασανίστηκε και στερήθηκε την ελευθερία του για περισσότερο από μια δεκαετία στις διαβόητες φυλακές του Γκουαντάναμο, συνδυάζοντας το επιτόπιο ρεπορτάζ με τη λυρική πεζογραφία για να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική του πόλεμου της Αμερικής κατά της τρομοκρατίας.
Σχολιασμός
Nikole Hannah-Jones των The New York Times
Για ένα σαρωτικό, βαθύ και προσωπικό δοκίμιο σχετικά με το πρωτοποριακό 1619 Project, το οποίο επιδιώκει να τοποθετήσει την υποδούλωση των Αφρικανών στο επίκεντρο της αμερικανικής ιστορίας, προκαλώντας δημόσια συζήτηση για την ίδρυση και την εξέλιξη του έθνους.
Κριτική
Κρίστοφερ Νάιτ των Los Angeles Times
Για την κριτική που άσκσησε στην προτεινόμενη αναδιαμόρφωση του Μουσείου Τεχνών του Λος Αντζελες και την επίδρασή του στην αποστολή του ιδρύματος.
Αρθρο γνώμης
Ο Τζέφρι Γκρέριτ της Palestine Herald Press
Για την αρθογραφία του που αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τρόφιμοι πριν τη δίκη τους υπέφεραν φρικτούς θανάτους σε μια μικρή φυλακή του Τέξας - κάτι που αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση σε ολόκληρη την πολιτεία - και για το θάρρος του να τα βάλει με τον τοπικό σερίφη και το δικαστικό σύστημα, που προσπάθησαν να καλύψουν αυτές τις αχρείαστες τραγωδίες.
Γελοιογραφία
Μπάρυ Μπλιτ, συνεργάτης του The New Yorker
Για μια δουλειά που καυτηριάζει τις προσωπικότητες και τις πολιτικές που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ με ένα απατηλά γλυκό στυλ υδατογραφήματος και φαινομενικά απαλές καρικατούρες.
Φωτογραφία έκτακτης είδησης
Το προσωπικό φωτογραφίας του Reuters
Για της ευρείας γκάμας και διαφωτιστικές φωτογραφίες από το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονταν για την παραβίαση των πολιτικών τους ελευθεριών και υπερασπίζονταν την αυτονομία της περιοχής από την κινεζική κυβέρνηση.
Φωτογραφικό αφιέρωμα
Τσάνι Ανάντ, Μουκτάρ Καν και Νταρ Γιασίν του Associated Press
Για τις εντυπωσιακές εικόνες από τη ζωή στο αμφισβητούμενο έδαφος του Κασμίρ, καθώς η Ινδία ανακάλεσε την ανεξαρτησία του, οι οποίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός επικοινωνιακού μπλακ άουτ.
Κοινωνική προσφορά
Το Anchorage Daily News σε συνεργασία με την ProPublica
Για μια συναρπαστική σειρά αποκαλύψεων ότι το ένα τρίτο των χωριών της Αλάσκας δεν είχε αστυνομική προστασία, κάτι που οδήγησε σε νομοθετικές αλλαγές.
Μυθιστόρημα
“The Nickel Boys,” του Κόλσον Γουάιτχεντ
Είναι ο τέταρτος συγγραφέας στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει αυτό το βραβείο για δεύτερη φορά (οι προηγούμενοι ήταν ο Γουΐλιαμ Φώκνερ, ο Τζον Απαντάικ και ο Μπουθ Τάρκινγκτον). Ο Γουάιτχεντ είχε κερδίσει το Πούλιτζερ Μυθιστορήματος και το 2017 με τον ″Υπόγειο Σιδηρόδρομο”. Το “Nickel Boys” περιγράφει την φρίκη ενός αναμορφωτηρίου στη Φλόριντα της δεκαετίας του ’60.
Θέατρο
“A Strange Loop,” του Μάικλ Ρ. Τζάκσον
Ο Τζάκσον είναι 39 ετών, μαύρος και γκέι κι έγραψε ένα μιούζικαλ για έναν μαύρο, γκέι συγγραφέα μιούζικαλ. Το έργο ανέβηκε Off Brodway το 2019.
Ιστορία
“Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America,” του Κάλεμπ Μακ Ντάνιελ
Η ιστορία της Ενριέτα Γουντ, που γεννήθηκε σκλάβα, απελευθερώθηκε το 1848, απήχθη και ξαναπουλήθηκε το 1858. Αργότερα μήνυσε τον απαγωγέα της και κέρδισε αμοιβή 2.500 δολαρίων - η μεγαλύτερη αποζημίωση σκλαβιάς που δόθηκε ποτέ από δικαστήριο των ΗΠΑ .
Βιογραφία
“Sontag: Her Life and Work,” του Μπέντζαμιν Μόζερ
Ο βίος και η πολιτεία της Σούζαν Σόνταγκ, μέσα από 600 συνεντεύξεις φίλων και εχθρών, συγγενών, εκδοτών και εραστών.
Ποίηση
“The Tradition,” του Τζέρικο Μπράουν
Non-Fiction
“The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care,” της Αν Μπόγιερ
“The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America,” του Γκρέγκ Γκράντιν
Μουσική
“The Central Park Five,” του Αντονι Ντέιβις
Μία τζαζ όπερα βασισμένη στην ιστορία των πέντε εφήβων που καταδικάστηκαν αδίκως για τον βιασμό μίας λευκής γυναίκας στη Ν. Υόρκη το 1989. Η ίδια ιστορία ήταν η βάση της μίνι τηλεοπτικής σειράς When They See Us.