Σε ένα χωριό στη βόρεια Ουκρανία που καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις πριν από λίγους μήνες, ένα techno πάρτι είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ένα βομβαρδισμένο κτίριο, περισσότεροι από 200 νέοι βρήκαν έναν νέο τρόπο να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους.
Το ημερήσιο «ρέιβ καθαρισμού» στο Γιαχίντε οργανώθηκε από νεαρούς Ουκρανούς που χρησιμοποιούν τα πάρτι ως μέσο για να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Με φτυάρια στα χέρια, οι εθελοντές καθαρίζουν τα μπάζα από το πολιτιστικό κέντρο του χωριού που καταστράφηκε τον Μάρτιο από ρουκέτες του ρωσικού στρατού. Την ίδια ώρα ένας ντί-τζέι, με τα πικάπ του τοποθετημένα σε κουτιά πυρομαχικών, παίζει techno και house μουσική. Κάποιοι μάλιστα βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για να χορέψουν.
«Ο εθελοντισμός είναι ο δικός μου νέος τρόπος ζωής», εξηγεί η διοργανώτρια της πρωτοβουλίας Repair Together, Τάνια Μπουριάνοβα. «Μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική και μου αρέσουν τα πάρτι. Αλλά τώρα είναι καιρός πολέμου και θέλουμε να βοηθήσουμε, και το κάνουμε με τη μουσική».
Η νυχτερινά κλαμπ της Ουκρανίας σταμάτησαν να λειτουργούν με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Με τη απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες στο Κίεβο να τίθεται σε ισχύ και την απειλή περισσότερων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους, οι λάτρεις των πάρτι προσπαθούν να συνδυάσουν τη διασκέδαση και την ελευθερία ενός μουσικού φεστιβάλ με την ανοικοδόμηση της χώρας που αγαπούν.
Σύμφωνα με την 26χρονη Τάνια Μπουριάνοβα τα «ρέιβ καθαρισμού», όπως τα αποκαλούν, φέρνει κοντά εκείνους που «έχασαν» την διασκέδαση των νυχτερινών κέντρων λόγω του πολέμου, τους επαναφέρει σε μια κανονικότητα και την ίδια ώρα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων.
«Μας λείπουν τα πάρτι και θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, αλλά για εμάς κανονική ζωή πλέον, είναι ο εθελοντισμός».
Η Νίνα 68 ετών δηλώνει ευγνώμων που βλέπει τα νέα παιδιά να μαζεύονται όλα μαζί και να βοηθούν να επανέλθει το Γιαχίντε στους κανονικούς του ρυθμούς.
«Έχουν ήδη επισκευάσει τα παράθυρα, τις πόρτες και τις εισόδους», είπε η Νίνα για τους εθελοντές. «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας με τους μισθούς ή τις συντάξεις μας. Είμαι ευγνώμων που μας βοήθησαν».
Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και ήρθαν από το Κίεβο, περίπου δύο ώρες μακριά με το αυτοκίνητο. Αλλά πάλι έχουν έρθει από τη δυτική πόλη Λβιβ και επίσης από το κοντινό Τσερνίχιβ ενώ υπάρχουν και εθελοντές από την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία καθώς και από άλλες χώρες.
Το πολιτιστικό κέντρο ήταν το όγδοο έργο της ομάδας μέχρι στιγμής, και έχουν ήδη βοηθήσει στην επισκευή 15 κατεστραμμένων σπιτιών στο χωριό. Σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλα χωριά της Ουκρανίας. Στα άμεσα σχέδια τους είναι να κατασκηνώσουν στην πόλη Λουκασίβκα, όπου θα χτίσουν 12 σπίτια για ανθρώπους που πλέον είναι άστεγοι, λέει η Τάνια Μπουριάνοβα.
Από την μεριά του ο ντί-τζέι, Ολεξάντρ Μπουκίνσκι κάνει λόγο για το αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξίας που μοιράζονται οι εθελοντές.
«Όλοι αυτοί είναι νέοι που εξακολουθούν να έχουν πάθος για τη ζωή, αλλά νιώθουν πόνο και είναι πολύ λυπημένοι και θυμωμένοι εξαιτίας του πολέμου», εξηγεί ο Ολεξάντρ Μπουκίνσκι.
«Αλλά αισθάνονται την ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική στιγμή, να βοηθήσουν τους ανθρώπους και να κάνουν την Ουκρανία ένα καλύτερο μέρος, πάντα με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους».