Είναι η κορυφαία ομάδα πολεμικών τεχνών στην Ευρώπη για ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Οι γερμανικές αρχές έχουν απαγορεύσει δύο φορές το τουρνουά που διοργανώνουν. Αλλά η ομάδα «Kampf der Nibelungen», ή «Μάχη των Νιμπελούνγκεν», εξακολουθεί να ευδοκιμεί στο Facebook, καθώς και στο Instagram και το YouTube, τα οποία χρησιμοποιούν για να διαδώσουν την ιδεολογία τους, να προσελκύσουν άτομα και να κερδίσουν χρήματα μέσω πωλήσεων εισιτηρίων και εμπορευμάτων.
Η «Μάχη των Νιμπελούνγκεν» - μια αναφορά σε ένα κλασικό μύθο που αγαπήθηκε πολύ από τους Ναζί - είναι μια από τις δεκάδες ακροδεξιές ομάδες που συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις επαναλαμβανόμενες απαγορεύσεις του Facebook και άλλων πλατφορμών σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τους λογαριασμούς που προωθούν τον εξτρεμισμό.
Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον 54 προφίλ στο Facebook που ανήκουν σε 39 οργανώσεις που η γερμανική κυβέρνηση και οι ομάδες των πολιτών έχουν χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικές, σύμφωνα με έρευνα που κοινοποιήθηκε στο The Associated Press από το Counter Extremism Project, μια μη κερδοσκοπική πολιτική και ομάδα υπεράσπισης που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Οι ομάδες έχουν σχεδόν 268.000 συνδρομητές και φίλους μόνο στο Facebook.
Η ομάδα βρήκε επίσης 39 σχετικά προφίλ Instagram, 16 προφίλ Twitter και 34 κανάλια YouTube, τα οποία έχουν συγκεντρώσει πάνω από 9,5 εκατομμύρια προβολές. Σχεδόν το 60% των προφίλ στοχεύουν ρητά στο να κερδίσουν χρήματα, προωθώντας συνδέσμους για διαδικτυακά καταστήματα ή φωτογραφίες που παρουσιάζουν εμπορεύματα προς κατανάλωση.
Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook αφαίρεσε σχεδόν 150 λογαριασμούς και σελίδες που συνδέονται με το γερμανικό κίνημα «Querdenken» κατά του lockdown, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής «κοινωνικής προστασίας», η οποία στοχεύει στον εντοπισμό ομάδων που κάνουν παραπληροφόρηση ή υποκινούν βία.
Το πώς θα εφαρμοστούν αυτοί οι εξελισσόμενοι κανόνες του Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραμένει θολό και αμφισβητείται.
«Εάν κάνετε κάτι λάθος στην πλατφόρμα, είναι ευκολότερο για την πλατφόρμα να προχωρήσει σε αναστολή λογαριασμού, αφού απλώς απορρίψει κάποιον λόγω της ιδεολογίας του. Αυτό, όμως, είναι ένα πρόβλημα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ντανιέλ Χολτσνάγκελ, δικαστής στο Βερολίνο, ο οποίος εργαζόταν για τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε θέματα ομιλίας και συνέβαλε επίσης στην έκθεση της CEP. «Είναι θεμέλιο της δυτικής κοινωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι τα νομικά μας καθεστώτα δεν επιβάλλουν κυρώσεις σε μια ιδέα, μια ιδεολογία, μια σκέψη».