Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έχουν πλέον το βλέμμα στραμμένο στην κλιματική αλλαγή

Μιλά στην HuffPost η, τρεις φορές βραβευμένη με Grammy, μέτζο - σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο με αφορμή την παρουσίαση του πρότζεκτ "Eden" στην Αρχαία Ολυμπία.
Joyce DiDonato Eden in Ancient Olympia
Joyce DiDonato Eden in Ancient Olympia
WHF - Stephan TalneauTalneau

Ηταν κοριτσάκι έντεκα ετών το 1980 όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας είδε για πρώτη φορά την Νάντια Κομανέτσι να «σκοράρει» ένα ακόμα 10άρι μετά τ απόλυτο 10άρι στους Ολυμπιακούς του ’76 στο Μόντρεαλ. Η ανάμνηση αυτή λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης μιας μεγάλης αγάπης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αποδεικνύεται διαχρονική.

Ισως λόγω αυτής της αγάπης, η, βραβευμένη τρεις φορές με Grammy, Τζόυς ΝτιΝτονάτο, ένιωσε ότι εκπληρώνει ένα άπιαστο όνειρο παρουσιάζοντας το “Eden in Olympia” και τον Ολυμπιακό Υμνο στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο λόγος για ένα πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την φετινή άνοιξη, ενώ η ταινία προγραμματίστηκε να πρωτο-κυκλοφορήσει με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η ταινία “Eden in Olympia” είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε συμπαραγωγή του World Human Forum, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών της UNITEL και της ZDF και σε συνεργασία με το ARTE, και την ΕΡΤ. Εκανε πρόσφατα παγκόσμια πρεμιέρα μέσω του ευρωπαϊκού πολιτιστικού καναλιού ARTE και στην Ελλάδα μέσω του εθνικού καναλιού ΕΡΤ2, ενώ είναι επίσης διαθέσιμη για προβολή στο Carnegie Hall+ .Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ολιβιέ Σιμονέ. H σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια προσκάλεσε τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα να την πλαισιώσουν: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σ′ αυτή την ιστορική στιγμή, τραγούδησαν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

Η Τζόις ΝτιΝτονάτο πλαισιωμένη από παιδιά των χορωδιών με τις οποίες συνέπραξε στην παρουσίαση του πρότζεκ "Eden in Olympia"
Η Τζόις ΝτιΝτονάτο πλαισιωμένη από παιδιά των χορωδιών με τις οποίες συνέπραξε στην παρουσίαση του πρότζεκ "Eden in Olympia"
Stephan Talneau

Η μέτζο-σοπράνο που έχει παρουσιάσει την συγκεκριμένη ταινία από το Κάρνεγκι Χολ μέχρι το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο μιλά στην HuffPost αναφέροντας:« Ένιωσα (μέσα μου) κάτι ιερό. Η ενέργεια που υπάρχει εκεί, καθώς τραγουδούσαμε για τη φύση και η σύνδεσή μας ξεπέρασε οποιαδήποτε από τις μεγάλες σκηνές που έχω τραγουδήσει». Το πρότζεκτ “Eden” που παρουσιάστηκε μάλιστα τον Μάιο του 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι μια μουσική περιπλάνηση τεσσάρων αιώνων σε ονειρικές συνθέσεις των Φραντσέσκο Καβάλλι, Άαρον Κόπλαντ, Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ, Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Τσαρλς Άιβς, Γκούσταφ Μάλερ κ.ά

- Στην εποχή μας, μια εποχή που κυριαρχεί η κλιματική κρίση, πιστεύετε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν και πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτόν τον τομέα;

«Κάθε κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος και προσανατολισμένος προς τον πλανήτη μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ένας λόγος που οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας εμπνέουν συνεχώς δεκαετία με τη δεκαετία, αγώνα με αγώνα, είναι η όμορφη παρέλαση ανθρώπων, ομάδων και χωρών που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα καλύτερα της ανθρωπότητας, ωθώντας ο ένας τον άλλο να ξεπεράσει τις προσδοκίες, να σπάσει ρεκόρ και να αφήσει άφωνο το κοινό του πλανήτη στην πρόκληση να ξεπεραστούν τα όρια. Έχουμε και αυτή την ικανότητα μέσα μας - να ξεπερνάμε τεράστιες δυσκολίες ενωμένοι και με πίστη. Καθώς ο Ολυμπιακός Ύμνος μας καλεί να υψωθούμε ψηλότερα (αναφέροντας) ”και αφήστε την αδελφότητα και τη συντροφικότητα να περιβάλλουν την ψυχή κάθε έθνους”, μπορούμε νιώσουμε ανάταση και να μην αφήσουμε αδιάφορη ακόμη και την πιο κυνική καρδιά».

- Ποια είναι η εμπειρία σας από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και τη συνεργασία με το World Human Forum στην παρουσίαση τουEden in Olympia και του Ολυμπιακού Ύμνου;

«Η πρώτη μου ανάμνηση απολαμβάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η παρακολούθηση της Νάντια Κομανέτσι να σκοράρει 10 μετά το απόλυτο 10 στους Ολυμπιακούς του ’76. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, το να μπορέσω να παντρέψω την αγάπη μου για τους Ολυμπιακούς αγώνες και το πνεύμα μου με τις Ολυμπιακές Αξίες μέσω της μουσικής σε αυτόν τον τόπο με την τόσο μεγάλη ιστορία και δυνατή ενέργεια ήταν πέρα από ένα όνειρο. Ένιωσα (μέσα μου) κάτι ιερό. Η ενέργεια που υπάρχει εκεί, καθώς τραγουδούσαμε για τη φύση και η σύνδεσή μας ξεπέρασε οποιαδήποτε από τις μεγάλες σκηνές που έχω τραγουδήσει. Τα πουλιά τραγουδούσαν, το αεράκι φυσούσε απαλά και νιώθαμε σαν να μας περίμενε η Αρχαία Ολυμπία».

- Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ταινία “Eden in Olympia” και τη συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Ολιβιέ Σιμονέ;

«Μόλις ολοκληρώνουμε τρία χρόνια παρουσίασης της ταινίας σε όλο τον κόσμο: Εχουμε περιοδεύσει σε σχεδόν 50 πόλεις και αυτό το καλοκαίρι ”ανοιχτήκαμε” και σε 4 ήπειρο, τη Νότια Αμερική. Από το Κάρνεγκι Χολ μέχρι το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο, έχουμε εξερευνήσει τη σύνδεσή μας με τη Φύση μέσω της μουσικής, και όμως τίποτα δεν με προετοίμασε αρκετά για την εμπειρία να στέκομαι ανάμεσα σε αυτά τα αρχαία μνημεία και να νιώθω το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας σε πλήρη ισχύ. Είναι πραγματικά ένα μέρος που μας καλεί να σηκωθούμε ψηλότερα για να είμαστε οι καλύτεροι του εαυτού μας, (ένα μέρος) που μας ωθεί προς ένα τόπο ειρήνης και αρμονίας. Αισθάνεται κανείς ότι το πρότζεκτ “Eden” ήταν πάντα γραφτό να φτάσει εκεί».

Από τα γυρίσματα της ταινίας "Eden in Olympia" στην Αρχαία Ολυμπία
Από τα γυρίσματα της ταινίας "Eden in Olympia" στην Αρχαία Ολυμπία
Stephan Talneau

Ολα ξεκίνησαν από την παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κι ήταν η προαναφερόμενη συναυλία της ΝτιΝτονάτο στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάιο του 2023 που στάθηκε η αφορμή για την παρουσίαση στην Αρχαία Ολυμπία. «Το “Eden” το ανακαλύψαμε όταν πέρασε από την Αθήνα και συγκεκριμένα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Τζόυς ΝτιΝτονάτο και την ομάδα της. Το γεγονός ότι σε κάθε χώρα στο τέλος της παράστασης ενωνόταν η φωνή της με την φωνή των ντόπιων παιδιών, το ότι μοίραζαν σπόρους στους θεατές, παρακινώντας τους να γίνουν στην πράξη μέρος της αλλαγής που χρειάζεται ο πολιτισμός μας συγκίνησε», λέει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη του World Human Forum. «Επικοινωνήσαμε μαζί της και όταν μας είπε ότι σκεφτόταν να το γυρίσει σε ταινία της προτείναμε την Αρχαία Ολυμπία. Ηταν ο χώρος που μας φάνηκε ο σωστός για αυτό το μήνυμα. Κι έτσι προέκυψε το “Eden in Olympia”.

Το “Eden in Olympia” ξεκίνησε το ταξίδι του με τις προβολές στο ARTE, την Κρατική Τηλεόραση και το Carnegie Hall+. Είναι ένα ταξίδι που θα συνεχιστεί με προβολές σε πολλά μέρη του κόσμου ώστε τα μηνύματά του για ένα βιώσιμο κόσμο να φθάσουν σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται».

Δημοφιλή