Oι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη γλυκαντικών, όπως η ζάχαρη ή η στέβια, ενδέχεται να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και τη συμπεριφορά.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν συνδεθεί με εκφυλισμό της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ωστόσο τι ισχύει για τα υποκατάστατα της ζάχαρης με τις λιγότερες θερμίδες; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ακόμα και τα υποκατάστατα της ζάχαρης κατηγορούνται για βλάβες στη λειτουργία του εντέρου και του εγκεφάλου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο στη Νότια Καλιφόρνια αναφέρουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γλυκαντικές ουσίες με χαμηλές θερμίδες, εμφανίζουν μακροπρόθεσμες βλάβες στη μνήμη.
Εκτός αυτού, η κατανάλωση γλυκαντικών όπως η ζαχαρίνη, η ακεσουλφάμη και η στέβια μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, καθώς και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολισμό.
Τί σημασία έχουν όλα αυτά
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμβουλών για το τί πρέπει να τρώμε και πότε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πληροφορίες από μελέτες όπως η συγκεκριμένη υπόσχονται να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου στη λήψη καλύτερων αποφάσεων σε όλα τα στάδια της ζωής.
«Αν και τα ευρήματά μας δεν επιβάλλουν στους ανθρώπους να αποκλείσουν εντελώς τις γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, υπογραμμίζουμε ότι η συχνή κατανάλωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιφέρει ακούσιες, μακροχρόνιες επιπτώσεις», επισημαίνει ο Σκοτ Κανόσκι, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife.
Το πείραμα
Για να προσδιορίσουν την επίδραση της κατανάλωσης γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στη μνήμη, οι ερευνητές εφάρμοσαν σε ένα σύνολο αρουραίων μεθόδους που εξετάζουν την αναγνώριση αντικειμένων και χώρων. Σε κάποιους αρουραίους χορηγήθηκε ζαχαρούχο νερό, είτε με στέβια είτε με ζαχαρίνη, ενώ σε άλλους σκέτο νερό σε συνδυασμό πάντα με την κανονική τους τροφή.
Μετά από ένα μήνα, η μνήμη των αρουραίων δοκιμάστηκε ως προς τη δυνατότητά τους να αναγνωρίσουν ένα αντικείμενο που έχουν δει προηγουμένως και την δυνατότητά τους να διασχίσουν έναν λαβύρινθο.
Οι αρουραίοι που κατανάλωναν γλυκαντικά ήταν λιγότερο πιθανό να θυμηθούν ένα αντικείμενο ή να διασχίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μέσα από τον λαβύρινθο, σε αντίθεση με εκείνους που έπιναν μόνο σκέτο νερό.
Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι ο βιολογικός μηχανισμός στα έντερά των αρουραίων, ο οποίος μεταφέρει τη γλυκόζη στο αίμα, παρουσίασε αλλαγές. Επιπλέον, μεταβολές εντοπίστηκαν και στον εγκέφαλό τους, ειδικά σε περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο της μνήμης και της συμπεριφοράς με κίνητρα ανταμοιβής.
Πηγή: scitechdaily.com