Ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών είναι οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO), οι οποίοι βάσει το νέου νόμου θα πρέπει να συσταθούν από τις 13 περιφέρειες της χώρας μας, συν 7 ακόμα δήμους.
Για το πώς θα γίνουν τα βήματα, στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας».
Η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των τουριστικών προορισμών.
Επίσης, συζητήθηκε και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να τονίζει ότι ενισχύθηκε ο ρόλος και η λειτουργία του, με την καθιέρωση υποχρεωτικής παροχής και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου τομέα, ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των στατιστικών δεδομένων αλλά και των τάσεων που αφορούν τον τουρισμό. Η υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας του Εθνικού και των αντίστοιχων Περιφερειακών-Τοπικών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση της απόδοσης του τουριστικού τομέα, ώστε να παρέχονται σε πραγματικό χρόνο τα απαιτούμενα στοιχεία για την εκπόνηση και παρακολούθηση της υλοποίησης της τουριστικής στρατηγικής.
Αναφορικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι είναι ένα νέο πρότυπο διαχείρισης των προορισμών, στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Κάλεσε μάλιστα να αξιοποιηθεί από όλους η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών σε Περιφέρειες της χώρας.
Ειδική αναφορά έκανε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και το οποίο προσδιορίζει τις βασικές αρχές, τους κανόνες και τις προτεραιότητες για το πώς και το πού πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Ανέφερε ότι το ΕΧΠΤ δίνει επίσης κατευθύνσεις για τα Περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, ώστε να εξασφαλιστεί η εναρμόνισή τους με τις προτεραιότητες για την τουριστική ανάπτυξη.
«Είναι κρίσιμο λοιπόν να εξεταστεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί το νέο Χωροταξικό στην ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας με σωστές προτεραιότητες και κατευθύνσεις, που θα είναι χρήσιμες και στον υποκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξης σε πολλές από τις περιοχές της χώρας».
Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι είναι καίριας σημασίας, υπό το πρίσμα των σύγχρονων αναγκών και δεδομένων στον τουρισμό, να δοθούν λύσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, που δίνουν προοπτική για τις τοπικές κοινωνίες, τους προορισμούς, την επιχειρηματικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο του τουρισμού.
Και κατέληξε:
«Με τα νέα θεσμικά εργαλεία και τα εργαλεία καταγραφής δεδομένων και διάδοσης της τεχνογνωσίας, στοχεύουμε συνολικά ένα τουριστικό προϊόν βιώσιμο και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Στην περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης που διακρίνεται για την ποιότητα, την ανθεκτικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες».
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, της νέας γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βάσιας Κουτσούκου και του αντιπροέδρου του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Ζήκου. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νατάσα Αδαμοπούλου, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ευριδίκη (Βίκυ) Χατζηβασιλείου και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Τουρισμού Αθανάσιος Μιχελόγγονας και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, από την Περιφέρεια Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Ευστράτιος Ιωάννου, από την Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης.