Οι «πειρατές» του Νetflix – «Άρωμα» Ελλάδας σε πανευρωπαϊκή έρευνα

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες της HuffPost Greece.
stockcam via Getty Images

Δύο Έλληνες, ένας από την Αθήνα και ένας από τη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο μεγάλης πανευρωπαϊκής επιχείρησης για την εξάρθρωση διεθνικού κυκλώματος, που διέπραττε απάτες μέσω της παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας έκλεβε το σήμα -και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα- γνωστών συνδρομητικών καναλιών, με τελικό σκοπό να το πουλήσει εκείνη σε πολίτες (συνδρομητές), έναντι πολύ χαμηλότερης τιμής.

Πληροφορίες της HuffPost Greece αναφέρουν ότι ζητούσαν 12-15 ευρώ για κάθε συνδρομή, για τηλεοπτικό περιεχόμενο που κοστίζει κανονικά στον καταναλωτή 50-60 ευρώ. Οι ιταλικές Αρχές, που προΐστανται των ερευνών, αναφέρουν ότι η πλατφόρμα (η οποία βασίζεται σε εξειδικευμένο κώδικα) δημιουργήθηκε από δύο Έλληνες. Οι κατηγορούμενοι Έλληνες, ωστόσο, αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στο μεγάλο κύκλωμα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν για τη δράση των Ιταλών. Σύμφωνα με πηγές της HuffPost Greece, εμφανίζονται, μάλιστα, ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες δημοσιοποίησαν τα ονόματά τους, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Το δίκτυο των «πειρατών» λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015. Ανάμεσα στα προγράμματα που είχε υποκλέψει το διεθνικό κύκλωμα είναι το Netflix.

Για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους δύο Έλληνες.

Λόγω της διευρυμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής επιχείρησης των Αρχών των εμπλεκόμενων χωρών, με το συντονισμό της Eurojust .

Σημειώνεται ότι κατά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση, περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την εγκληματική δραστηριότητα ανέρχεται, σύμφωνα τη Eurojust, στο ποσό των (6.500.000) ευρώ περίπου, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή ενώ ο 31χρονος συλληφθείς, οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δημοφιλή