Για να βοηθήσει τους τουρίστες LGBTQ + να ταξιδέψουν με ασφάλεια, η γερμανική ιστοσελίδα/blog Spartacus άρχισε να διαμορφώνει από το 2012 το Gay Travel Index.
Στην έκδοση για το 2020, γίνεται σύγκριση 202 χωρών και περιοχών βάσει την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές σε ό,τι αφορά ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, transgender, intersex και queer άτομα.
Η Ισπανία, μια από δημοφιλείς χώρες για τουρισμό εμφανίζεται συνήθως στην κορυφή της λίστας ως μια εκ των πλέον ασφαλών και φιλόξενων για άτομα της LGBTQ + κοινότητας.
Στην κατάταξη του Spartacus, η Ισπανία έρχεται τρίτη με βαθμολογία 9 στα 12 μαζί με άλλες τέσσερις: Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόνο τέσσερα χώρες κατάφεραν να συγκεντρώσου υψηλότερη βαθμολογία και να βρεθούν στην κορυφή, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista. Συγκεκριμένα ο Καναδάς, η Μάλτα και η Σουηδία κέρδισαν την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, ενώ η Αυστρία ήρθε στη δεύτερη θέση με 11 σα 12.
Στο άλλο άκρο του φάσματος με τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο ασφαλείας και φιλόξενες για ταξιδιώτες της LGBTQI+ κοινότητας είναι η Δημοκρατία της Τσετσενίας που συγκέντρωσε -16 βαθμούς αλλά την ξεπέρασαν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν (και οι δύο με -18 βαθμούς) καθώς και η Σομαλία (-19 βαθμούς).
Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία ήταν οι λιγότερο ασφαλείς περιοχές για ταξιδιώτες LGBTQ +, ενώ η Λατινική Αμερική αποδείχθηκε πιο φιλόξενη από την Ασία - με εξαίρεση την Ταϊβάν.
Η Ινδία, το Νεπάλ και η Ταϊλάνδη χαρακτηρίστηκαν ως ουδέτερες χώρες.
Η Ελλάδα πάλι είναι στην κατηγορία των χωρών με χαμηλό μεν αλλά με θετικό πρόσημο σκορ.
Κριτήρια για την συγκέντρωση βαθμών και διαμόρφωση του δείκτη ασφάλειας οι υπεύθυνοι εστίασαν στην λήψη πολιτικών αποφάσεων, στα νομικά πλαίσια και στο κατά πόσον καταγράφηκαν πρόσφατα επεισόδια βίας σε βάρος της κοινότητας LGBTQ +.