Βασισμένες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Sebastiaan Kroes via Getty Images

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προκαλέσει ενδιαφέρουσες αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών.

Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε μια αποτύπωση αυτών των τάσεων, χρησιμοποιώντας το μέσο όρο όλων αυτών των δημοσκοπήσεων, ανηγμένο στην έγκυρη, διευκρινισμένη ψήφο και με στρογγυλοποίηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μεθοδολογία ενέχει παραδοχές που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν (όπως πχ ότι οι αναποφάσιστοι θα συμπεριφερθούν όπως οι αποφασισμένοι), ωστόσο χρησιμοποιείται για ενδεικτική ανάλυση.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αμείωτη την κυριαρχία της στο σκηνικό, με ποσοστό 39%. Οι απώλειές της, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, είναι στο 1,5%, εκτιμώνται φυσιολογικές στο πλαίσιο της φθοράς της διακυβέρνησης και συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση των ακραίων κλιματικών φαινομένων των μηνών μετά τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, με το ποσοστό του στο 15% , δηλαδή ήδη 3 μονάδες κάτω από τις εκλογές. Εμφανίζει διαρροές προς κάθε κατεύθυνση, με τις κύριες προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Η συνεχής εσωκομματική αναστάτωση και η σταδιακή αποχώρηση στελεχών του έχει τίμημα στις έρευνες.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται πέριξ του *14%*, δηλαδη 2 μονάδες πάνω από τις εκλογές, και με ανοδική τάση. Οι εισροές του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οδηγούν την ψαλίδα μεταξύ τους να κλείνει (από 6 μονάδες στις εκλογές σε 1), και μάλιστα σε ορισμένες τελευταίες έρευνες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται 2ο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 3ος.

Το ΚΚΕ έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα κόμματα, 2,5 μονάδες από τις εκλογές, έχοντας πλέον ξεπεράσει το 10%. Οι εισροές του προέρχονται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η αναγωγή δείχνει ότι στην Αττική διεκδικεί με αξιώσεις τη 2η θέση.

Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 3,5% ή 1,5 μονάδα χαμηλότερα από τις εκλογές, προφανώς πληρώνοντας το τίμημα των εσωτερικών τους αναταράξεων, καθώς και των ζητημάτων που προέκυψαν με τον Άρειο Πάγο και το Εκλογοδικείο. Η τάση τους ειναι καθοδική.

Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 6,5% (2 μονάδες πάνω από τις εκλογές, με εισροές από τους Σπαρτιάτες και τη ΝΔ). Η τάση της είναι περαιτέρω ανοδική.

Η Νίκη είναι σταθεροποιημένη στο εκλογικό της ποσοστό (3,5%), με μικρές διακυμάνσεις. Φαίνεται να κρατά το ακροατήριό της.

Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται επίσης σταθεροποιημένη στο ποσοστό της, λίγο πάνω από το 3% .

Το Μερα25 εμφανίζει ελαφρώς ανοδικές τάσεις και βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 2,5% και 3%. Οι εισροές του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τού ξαναδίνουν ελπίδες υπέρβασης του 3%.

Συνοπτικά, οι τάσεις έχουν ως εξής:

  • • Αναμφίβολη κυριαρχία της ΝΔ.
  • • Σημαντική αλλαγή συσχετισμών στην Αριστερά/Κεντροαριστερά (υπέρ ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/Μερα25, κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
  • • Μικρή αλλαγή συσχετισμών στην πέραν της ΝΔ Δεξιά (υπέρ Ελλ.Λύσης, κατά Σπαρτιατών).

Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι περισσότερος από όσο φαίνεται. Μέχρι τότε, δεν αποκλείεται να δούμε, με την προέκταση των υφιστάμενων τάσεων:


• Το ΠΑΣΟΚ 2ο, με ποσοστό άνω του 15%.


• Το ΚΚΕ στην 3η θέση, με ποσοστό άνω του 10%. Ακραία, το ΚΚΕ κοντά στη 2η θέση.


• Το ΣΥΡΙΖΑ στην 4η θέση, με μονοψήφιο ποσοστό.


• Το Μερα25 εντός Ευρωβουλής.


• Κοντολογίς, 9 κόμματα εντός Ευρωβουλής (προϊόν κατακερματισμού ανάλογου με αυτόν που τελευταία φορά διαπιστώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012).

Η επικείμενη αποσαφήνιση του εκλογικού συστήματος των ευρωεκλογών, που αναμένεται εντός Δεκεμβρίου, θα κάνει πολύ ενδιαφέρουσα την αποτύπωση αυτών των συσχετισμών σε έδρες.

Ιδίως αναμένεται με ενδιαφέρον να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:


• Θα παραμείνει η επικράτεια μια ενιαία περιφέρεια ή θα ”σπάσει” σε περιφέρειες;


• Θα διατηρηθεί το πλαφόν εισόδου στο 3% ή θα αλλάξει, πχ σε 5%;


• Η κατανομή των εδρών θα παραμείνει αναλογική ή όχι;


• Εφόσον υπάρξουν περιφέρειες, οι συνολικές έδρες των κομμάτων θα προκαθορίζονται βάσει των εθνικών τους ποσοστών (όπως με τον τωρινό νόμο των βουλευτικών εκλογών) ή θα προκύπτουν εκ των υστέρων, από τις επιδόσεις στις περιφέρειες;

Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με αναλυτικό σημείωμα.

Δημοφιλή