Μελέτη: Οι πρωτεΐνες του αίματος προβλέπουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από 60 ασθένειες

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν προηγμένες αναλυτικές τεχνικές για να εντοπίσουν, για κάθε ασθένεια, μια «υπογραφή».
Andrew Brookes via Getty Images

Έρευνα σε χιλιάδες πρωτεΐνες που μετρήθηκαν από μια σταγόνα αίματος καταδεικνύει την ικανότητα των πρωτεϊνών να προβλέπουν την εμφάνιση πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου στο Nature Medicine, πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ της GSK, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, του University College London, του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Υγείας του Βερολίνου στο Charité Universitätsmedizin.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το UK Biobank Pharma Proteomics Project (UKB-PPP), τη μεγαλύτερη μελέτη πρωτεϊνικής μέχρι σήμερα με μετρήσεις για περίπου 3.000 πρωτεΐνες πλάσματος από ένα τυχαία επιλεγμένο σύνολο άνω των 40.000 συμμετεχόντων της UK Biobank.

Τα δεδομένα πρωτεΐνης συνδέονται με τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των συμμετεχόντων. Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν προηγμένες αναλυτικές τεχνικές για να εντοπίσουν, για κάθε ασθένεια, μια «υπογραφή».

Οι ερευνητές αναφέρουν την ικανότητα των πρωτεϊνικών «υπογραφών» να προβλέψουν την εμφάνιση 67 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του πολλαπλού μυελώματος, του λεμφώματος non-Hodgkin, της νόσου των κινητικών νευρώνων, της πνευμονικής ίνωσης και της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.

Τα μοντέλα πρόβλεψης πρωτεϊνών διαμορφώνουν μοντέλα με καλύτερη απόδοση με βάση τυπικές, κλινικά καταγεγραμμένες πληροφορίες. Η πρόβλεψη με βάση τον αριθμό των κυττάρων του αίματος, τη χοληστερόλη, τη νεφρική λειτουργία και τις δοκιμές διαβήτη (γλυκολιωμένη αιμοσφαιρίνη) απέδωσαν λιγότερο καλά από τα μοντέλα πρόβλεψης πρωτεϊνών για τα περισσότερα παραδείγματα.

Τα οφέλη για τον ασθενή από τη μέτρηση και τη συζήτηση του κινδύνου μελλοντικής καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού («βαθμολογίες καρδιαγγειακού κινδύνου») είναι καλά τεκμηριωμένα.

Αυτή η έρευνα ανοίγει νέες δυνατότητες πρόβλεψης για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων σπανιότερων καταστάσεων. Πολλά από αυτά μπορεί επί του παρόντος να χρειαστούν μήνες και χρόνια για να διαγνωστούν, και αυτή η έρευνα προσφέρει εντελώς νέες ευκαιρίες για έγκαιρες διαγνώσεις.

Αυτά τα ευρήματα απαιτούν επικύρωση σε διαφορετικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με ή χωρίς συμπτώματα και σημεία ασθενειών και σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Η επικεφαλής συγγραφέας Καθηγήτρια Claudia Langenberg, Διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Precision Healthcare (PHURI) στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και Καθηγήτρια Υπολογιστικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου στο Charité Universitätsmedizin, δήλωσε:

«Η μέτρηση μιας πρωτεΐνης για συγκεκριμένο λόγο, όπως π.χ. καθώς η τροπονίνη για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, αποτελεί τυπική κλινική πρακτική.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να εντοπίσουμε νέους δείκτες για τον έλεγχο και τη διάγνωση από τις χιλιάδες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν και τώρα είναι μετρήσιμες στο ανθρώπινο αίμα».

Η συγγραφέας Δρ. Julia Carrasco Zanini Sanchez, φοιτήτρια στο GSK και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εκείνη την εποχή και τώρα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο PHURI, είπε: «Πολλές από τις πρωτεϊνικές μας υπογραφές είχαν παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα από πρωτεΐνες που έχουν ήδη δοκιμαστεί για τις δυνατότητές τους ως προσυμπτωματικός έλεγχος εξετάσεις, όπως ένα ειδικό προστατικό αντιγόνο για τον καρκίνο του προστάτη.

«Είμαστε επομένως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που μπορεί να έχουν οι πρωτεϊνικές μας υπογραφές για πρώιμη ανίχνευση και τελικά βελτιωμένη πρόγνωση για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών παθήσεων όπως το πολλαπλό μυέλωμα και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση».

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Robert Scott, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανθρώπινης Γενετικής και Γονιδιωματικής, στο GSK, δήλωσε: «Μια βασική πρόκληση στην ανάπτυξη φαρμάκων είναι ο εντοπισμός των ασθενών που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από νέα φάρμακα».

Πηγή: Medicalxpress

Δημοφιλή