Η καρδιά αποτελεί όργανο ζωτικής σημασίας. Βοηθά το αίμα μας να ρέει μέσα στο σώμα, ελέγχει τον ρυθμό των σφυγμών και διατηρεί την αρτηριακή μας πίεση σε ισορροπημένα επίπεδα. Προκειμένου νε διαφυλάξουμε την καλή υγεία της καρδιάς, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά να κάνουμε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές.
Υπάρχουν τρόφιμα επικίνδυνα για την καρδιά, αλλά και τροφές που την ενισχύουν. Οι καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς είναι αυτές που πιθανώς ήδη θεωρούμε υγιεινές. Ομοίως, τα όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα, είναι αυτά που όσοι προσέχουμε τη διατροφή μας, συνήθως αποφεύγουμε.
Πάντοτε ωστόσο, χρειάζεται μέτρο. Αν γνωρίζουμε ότι δεν κινδυνεύουμε από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν χρειάζεται να κόψουμε μαχαίρι καμία τροφή. Μπορούμε πάντοτε να απολαύσουμε ένα κομματάκι μπέικον ή να δροστιστούμε με ένα αναψυκτικό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή ευεργετική για την καρδιά, έχει μεγάλη σημασία να ενσωματώσουμε στη δίαιτά μας μερικά ή ακόμη και όλες τις τροφές που αναφέρονται παρακάτω:
- Άπαχες πρωτεΐνες
- Σύνθετοι υδατάνθρακες πλούσιοι σε φυτικές ίνες
- Υγιεινά λιπαρά
- Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη όλων όσων ακολουθούν:
- Tρανς-λιπαρά οξέα
- Κορεσμένα λιπαρά
- Επεξεργασμένα κρέατα
- Το υπερβολικό αλάτι
- Την υπερβολική ζάχαρη
- Τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί
- Το κόκκινο κρέας
- Το υπερβολικό αλκοόλ
Εάν πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα υπάγονται στη λίστα με τα επιβλαβή για την καρδιά, δεν χρειάζεται να μας καταβάλει ο πανικός. Μπορούμε ακόμα να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, εκτός εάν ο γιατρός μας διαφωνεί κάθετα.
Απλώς χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι τροφές δεν περιέχονται σε κάθε μας γεύμα και ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στο πλάνο μας όσο το δυνατόν περισσότερες τροφές υγιεινές για την καρδιά.
Τροφές που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
Φρούτα και λαχανικά
Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μεγάλη διατροφική πυκνότητα ανά γραμμάριο. Για παράδειγμα, οι μπανάνες και οι γλυκοπατάτες προσφέρουν κάλιο, ένα βασικό μέταλλο για την υγεία της καρδιάς. Από την άλλη, τα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών, ενώ τα φυλλώδη χόρτα προσφέρουν φυτικές ίνες, που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνονται επίσης στα φασόλια, τις πατάτες, τον αρακά και το καλαμπόκι.
Άπαχη και φυτική πρωτεΐνη
Ενώ ορισμένες πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς, άλλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που ενισχύουν το ζωτικό αυτό όργανο. Το κλειδί βρίσκεται στο να αναζητάμε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ή άπαχες ζωικές πρωτεΐνες. Επομένως ας εφοδιαστούμε με:
- Φακές
- Φασόλια
- Ξηρούς Καρπούς
- Σπόρους
- Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Αυγά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
- Πουλερικά
Τα υγιεινά λιπαρά
Ενώ τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα, χρειαζόμαστε τα υγιεινά λιπαρά, τα οποία μπορούμε να προσλάβουμε μέσα από το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αβοκάντο και μέτριες ποσότητες φυτικών ελαίων όπως:
- Το ελαιόλαδο
- Το σησαμέλαιο
- Οι ηλιοτρόπιο
- Το σογιέλαιο
- Το καλαμποκέλαιο
Πηγή: cnet