Οι ταξιδιώτες της “τελευταίας στιγμής” θα σώσουν την τουριστική κίνηση του Πάσχα

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι προκρατήσεις του Πάσχα, σε δημοφιλείς προορισμούς και ηπειρωτική χώρα.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Ελλάδας, καθώς ακροβατούν μεταξύ μιας ερμαφρόδιτης κατάστασης για το φετινό Πάσχα. Οι συγκυρίες είναι πολλές που βάζουν φρένο στην απόφαση των έγκαιρων προκρατήσεων της περίοδο του Πάσχα. Αρχικά, οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβληματισμό, εν συνεχεία η ισχνή οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών, αλλά και το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά έχει αργάσιμη ημέρα ανάμεσα στις αργίες. Και βέβαια, μη ξεχνάμε τις εκλογές, όπου πολλοί θα εκδράμουν στα χωριά τους για να ψηφίσουν και σκέφτονται από τώρα την εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που παρατηρείται σε σχεδόν όλη τη χώρα, για την περίοδο του Πάσχα, που φέτος, επειδή είναι αργά, συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στους περισσότερους προορισμούς, με τα ξενοδοχεία να ετοιμάζονται να υποδεχθούν τουρισμό από Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια και άλλες χώρες. Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει μικρή βελτίωση στον αριθμό των προκρατήσεων σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, όμως κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη και ως εκ τούτου, οι ξενοδόχοι ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες εκδρομείς.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχει το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα, με τον μέσο όρο διαμονής να είναι οι τρεις διανυκτερεύσεις. Η Κέρκυρα, παραδοσιακά, συγκεντρώνει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον αλλά φέτος εμφανίζεται ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλλονιά. Ενδεικτικά, στην Αίγινα οι κρατήσεις αγγίζουν το 80 – 90% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και στην Ύδρα οι πληρότητες, αλλά μόνο για ένα τριήμερο, θα φθάσουν σχεδόν το 100%.

Ικανοποιητική κρίνεται η κίνηση σε Αρκαδία, Αχαία και Εύβοια, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λαμίας, όπως και στα περιφερειακά ξενοδοχεία των Σερρών σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλης. Στη Σκιάθο θα λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες φέτος, όπως και στη Νάξο. Στην Καβάλα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία η κίνηση αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Μικρή βελτίωση εμφανίζουν οι δείκτες στη Λέσβο και τη Λευκάδα, ενώ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και της Κεφαλλονιάς. Στη Σαντορίνη οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν το 70 – 80% και στη Μύκονο που υποδέχεται τουρίστες κυρίως από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, οι πληρότητες φθάνουν το 75%. Η Πάτμος κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Στον αντίποδα, υποτονική είναι η κίνηση σε Λάρισα, Θάσο, Δράμα, Ημαθία, Κω και Καλάβρυτα. Στην Πιερία, ετκιμούν ότι το φετινό Πάσχα θα ελαφρώς καλύτερο από το περσινό, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τη Χαλκιδική, με τις πληρότητες να κινούνται σε χαμηλά για την εποχή, επίπεδα. Στη Θράκη η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται ως «μέτρια» με προσμονή όμως για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν για την Κρήτη, όπου η εικόνα είναι καλύτερη στα Χανιά, χαμηλότερες ωστόσο είναι οι πληρότητες σε Νότιο Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στη Ρόδο οι πληρότητες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στη Ζάκυνθο η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους ως «υποτονική», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 50% πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι. Θεωρούν ότι η τελευταία σεισμική δραστηριότητα επηρέασε την τουριστική κίνηση, αν και όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σε λίγο κατώτερα επίπεδα φέτος, σε σχέση με πέρυσι, κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στην Αθήνα, με τους ξενοδόχους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο... last minute. Αντίστοιχη με το Πάσχα του 2018, αναμένεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να προσεγγίζουν το 65 - 70%.

Καταλήγοντας, οι τιμές ανά δωμάτιο κυμαίνονται σχεδόν στο περσινό επίπεδο. Ξεκινούν, κατά μέσο όρο, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Δημοφιλή