Οι τέχνες και η αρχαιολογία ως φορέας ήπιας ισχύος της χώρα μας.

Το ευτυχές γεγονός όμως είναι πως ο αρχαίος ελληνικός πλούτος δένει αρμονικά με την σύγχρονη τέχνη. Οι τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα.
NurPhoto via Getty Images

Η Ελλάδα διαθέτει εκτός από τον γραπτό πολιτιστικό πλούτο, ποιητών, φιλοσόφων και επιστημόνων και μία τεράστια υλική, πολιτιστική, κληρονομιά, η οποία αρχίζει αιώνες πριν ο Όμηρος μας δώσει τα αξεπέραστης αξίας έπη του. Το σημαντικότερο όλων είναι ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, ο οποίος κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες από όλα τα σημεία του κόσμου. Το ευτυχές γεγονός όμως είναι πως ο αρχαίος ελληνικός πλούτος δένει αρμονικά με την σύγχρονη τέχνη.

Το εν λόγω γεγονός το αποδεικνύουν το καλαίσθητο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα επεκταθεί εκθέτοντας στην καινούρια του μορφή διπλάσιο αριθμό ελληνικών αρχαιοτήτων. Το εν λόγω μουσείο κατέχει ήδη την μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο, με περισσότερα από 10000 εκθέματα. Επίσης τεράστιος όγκος ελληνικών αρχαιοτήτων βρίσκεται στις αποθήκες του μουσείου.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουλίου του 2009 και αποτελεί κόσμημα αρχιτεκτονικής. Εκθέτει κυρίως έργα γλυπτικής που προέρχονται από τον ιερό βράχο της Ακρόπολής. Ήδη από την ημέρα των εγκαινίων του θεωρείται ως ένα από τα πιο πρωτότυπα και καλύτερα μουσεία του κόσμου, με διεθνείς βραβεύσεις στην αποκατάσταση αρχαίων μνημείων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Η κίνηση μέσα σε αυτό σχηματίζει έναν τρισδιάστατο βρόχο. Επίσης ο φωτισμός των μνημείων βασίζεται κατά κύριο λόγο στον φυσικό φωτισμό, δίνοντας κάθε μέρα μια διαφορετική οπτική των μνημείων.

Η αρχαιολογία για την Ελλάδα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αποτελεί φορέα ήπιας ισχύος. Τούτο γίνεται άμεσα κατανοητό αναλογιζόμενοι το γεγονός, πως σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν σχολές και αρχαιολογικά ινστιτούτα από την Ωκεανία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, έως τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Περαιτέρω αναβάθμιση για την χώρα μας προσφέρουν τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Αθήνα και στην Άνδρο. Είναι τα πρώτα μουσεία σύγχρονης τέχνης της χώρας μας, τα οποία φιλοξένησαν έργα καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο και ο Πόλοκ.

Επίσης υπάρχει και ένα αρχαιολογικό ερευνητικό κέντρο στην ανατολική Κρήτη, με ειδίκευση στις αρχαιότητες της μινωικής περιόδου και γενικότερα του Αιγαίου. Τα προαναφερθέντα ερευνητικά κέντρα, τα οποία εδρεύουν στην Αθήνα και δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, έχουν ως σκοπό να ξεδιαλύνουν αρχαιολογικά μυστικά, προωθώντας την έρευνα από επιστημονικό προσωπικό, από τις χώρες καταγωγής των αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων. Κατανοούμε λοιπόν γιατί στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες από 10 βιβλιοθήκες αρχαιολογίας, καθώς και τρία υψηλής εξειδίκευσης αρχαιολογικά εργαστήρια. Ακόμη κατά την διάρκεια όλου του έτους, στην πρωτεύουσα μας, διοργανώνονται συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις, σε σχέση με ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της εντατικής δραστηριότητας, σε σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι η παραμονή στην Αθήνα εκατοντάδων λαμπρών επιστημόνων. Αυτοί οι κοσμοπολίτες, οι οποίοι εξειδικεύονται στην τέχνη και ειδικότερα στην αρχαιολογία, αναβαθμίζουν ποιοτικά τον πολιτισμό της πατρίδας μας, κάνοντας μας αναγνωρίσιμους για την προσφορά μας στην ανθρωπότητα ανά την υφήλιο.

Η επανένωση λοιπόν των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο ένα θέμα συναισθηματικής αξίας, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Θα προσφέρει περαιτέρω αίγλη στην πατρίδα μας, καθώς και ενίσχυση της πολιτιστικής μας υπεροχής έναντι χωρών με μεγάλη παράδοση στις τέχνες, μέσα σε ένα τεράστιο εύρος χρόνου, επικυρώνοντας παράλληλα ένα δίκαιο αίτημα του λαού μας.

Επίσης σημαντικό ρόλο για την τέχνη στην Ελλάδα διαδραματίζει η αρχιτεκτονική, η οποία προβάλλεται μέσα από τα social media των τουριστών σε όλον τον κόσμο. Τα σημάδια της είναι διάχυτα παντού, με τα νεοκλασικά αριστουργήματα και την αρχιτεκτονική των πλατειών, καθώς και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, του κάθε τόπου, όπως τα πυργόσπιτα της Μάνης, τα παραδοσιακά κτίσματα στα Ζαγοροχώρια και τα μοναστήρια στα Μετέωρα και πολλών άλλων τόπων, όπως των νησιών μας, που δημιουργούν το μαγικό φαινόμενο, των χιλίων χωρών σε μία. Με αυτόν τον τρόπο κάνουν ελκυστική την πατρίδα μας και για άλλες ομορφιές και όχι μόνο για το δίδυμο ήλιος – θάλασσα.

Ακόμη νεοκλασικά κτίσματα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ένας αξιόλογος καλλιτέχνης, άξιος αναφοράς, είναι ο Γερμανός Ερνέστος Τσίλλερ. Άφησε το στίγμα του σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες οικοδομήματα, προς ιδιωτική ή προς κυβερνητική χρήση, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Άλλος αρχιτέκτονας είναι ο Δανός Θεόφιλος Χάνσεν. Κι αυτός άσκησε μεγάλη επιρροή στην ελληνική αρχιτεκτονική. Ενδεικτικά θα αναφέρω τρία πασίγνωστα έργα του: το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών και το Ζάππειο.

Άλλο μνημείο βαρύνουσας σημασίας, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι το Ηρώδειο. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος συγκαταλέγεται μέσα στους σπουδαιότερους συναυλιακούς χώρους του κόσμου, με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου να έχουν δώσει παραστάσεις σε αυτόν, κάνοντας την πρωτεύουσα μας παγκόσμιο κέντρο στην ποιοτική μουσική.

Επίσης καλαίσθητα μοντέρνα κτίσματα συνταιριάζουν πλάι πλάι με την παράδοση, με απαράμιλλη κομψότητα, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα την αντίστοιχη αρχιτεκτονική της Δύσης. Μεγάλο επίτευγμα για την χώρα μας είναι η διοργάνωση της Art Athens, η οποία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εικαστικές εκθέσεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Το φάσμα των εκθεμάτων της αρχίζει από το video art και φτάνει ως την ζωγραφική, την χαρακτική, την φωτογραφία, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική.

Εξαιρετική επίδοση για την χώρα μας αποτελεί το γεγονός πως η Αθήνα είναι μία από τις πιο στολισμένες πόλεις, με graffiti υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Δεν είναι τυχαίο πως συγκρίνεται με πόλεις όπως το Βερολίνο σε αυτήν την μορφή τέχνης.

Δημοφιλή