Μετά το σοκαριστικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία το σκληρό αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» από τη μια και οι αντίπαλοι της ακροδεξιάς από την άλλη ήδη επιδίδονται σε έναν σύντομο χρονικά αλλά πολύ κρίσιμο αγώνα ενόψει του β′ γύρου την ερχόμενη Κυριακή (7/7).
Η Εθνική Συσπείρωση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην διακυβέρνηση της χώρας, την ίδια ώρα όμως παραμένει εξίσου ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να εμποδίσουν το δρόμο της προς την εξουσία στον αποφασιστικό γύρο Νο2.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα δύο πιθανά σενάρια: Το κόμμα της Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την Κυριακή. Ειδάλλως, θα μπορούσαν να υπολείπονται σε σχέση με τους αντιπάλους τους, που εξακολουθούν να ελπίζουν στην αποτροπή σχηματισμού της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και τα δύο σενάρια είναι γεμάτα αβεβαιότητα για τη Γαλλία και την επιρροή της στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μια πλειοψηφία 289 ή περισσότερων βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών θα έδινε στην Μαρίν Λεπέν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αναγκάσει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δεχτεί τον 28χρονο προστατευόμενό της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Μια τέτοια κατανομή της εξουσίας μεταξύ του Μπαρντέλα και του κεντρώου προέδρου θα ήταν άβολη και θα προκαλούσε σύγκρουση. Ο Μακρόν έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν λήξει η δεύτερη θητεία του το 2027. Το να φτάσει έστω κοντά στις 289 έδρες μπορεί επίσης να είναι αρκετό για τη Λεπέν. Υποσχόμενη θέσεις στην κυβέρνηση, μπορεί να κερδίσει αρκετούς νέους βουλευτές στο πλευρό της.
Μια κυβέρνηση Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία θα ήταν ένας επιπλέον θρίαμβος για τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα αλλού στην Ευρώπη που έχουν σταθερά κερδίσει έδαφος στο πολιτικό ρεύμα και έχουν πάρει την εξουσία σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, ο οποίος θα ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες.
Αλλά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρο των γαλλικών εκλογών είναι ρευστό σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει κανένας συνασπισμός σαφή και λειτουργική πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι της Λεπέν εξακολουθούν να θεωρούν αυτό το σενάριο ως πιο ελκυστικό από μια νίκη της ακροδεξίας, που προωθεί τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και την εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας - ενώ έχει και ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και μια πιο εχθρική στάση απέναντι στην ΕΕ.
Ζυμώσεις και κομπιουτεράκια
Οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο έχουν προθεσμία έως τις 6 το απόγευμα της Τρίτης για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην εκλογική μάχη ή αν θα αποσυρθούν. Με αποχώρησή τους, οι αντίπαλοι της Εθνικής Συσπείρωσης ενδέχεται να «στείλουν» τις ψήφους σε άλλους υποψηφίους που έχουν περισσότερες πιθανότητες για να νικήσουν την ακροδεξιά την επόμενη Κυριακή.
Κάποιοι υποψήφιοι ήδη ανακοίνωσαν από μόνοι τους ότι αποσύρονται από την κούρσα, καθιστώντας την ήττα της Εθνικού Συσπείρωσης ως πρώτη τους προτεραιότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ηγέτες των κομμάτων έδωσαν την κατεύθυνση, λέγοντας ότι θα αποσύρουν υποψηφίους σε ορισμένες περιφέρειες με την ελπίδα να εμποδίσουν την πορεία της Λεπέν προς την εξουσία.
Συνολικά, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της κέρδισαν το ένα τρίτο των ψήφων την Κυριακή. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας νέος αριστερός συνασπισμός κομμάτων που ενώθηκαν για να κερδίσουν την ακροδεξιά, συγκέντρωσε 28% και ακολούθησε στην τρίτη θέση το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν με 20%. Όμως οι 577 έδρες εκλέγονται ανά περιφέρεια. Έτσι, ενώ τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο παρέχουν μια συνολική εικόνα για το πώς πήγε κάθε κόμμα/συναπισμός, δεν υποδεικνύουν ακριβώς πόσες έδρες θα πάρουν στο τέλος.
Η υποστήριξη για την Εθνική Συσπείρωση και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήταν τόσο ισχυρή που και οι δύο κέρδισαν περισσότερες από 30 έδρες την Κυριακή, λαμβάνοντας περισσότερο από το 50% των ψήφων σε ορισμένες περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος σε αυτές τις περιοχές.
Η επόμενη μέρα με νίκη της ακροδεξιάς
Όταν ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, μετά από μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, ο αντιδημοφιλής και αποδυναμωμένος πρόεδρος τζόγαρε με την ελπίδα η ακροδεξιά δεν θα επαναλάμβανε αυτή την επιτυχία. Ομως το σχέδιο του Μακρόν απέτυχε. Τώρα κατηγορείται, ακόμη και από μέλη του κόμματός του, ότι άνοιξε τον δρόμο για την Εθνική Συσπείρωση καλώντας τους ψηφοφόρους πίσω στην κάλπη, όταν τόσοι πολλοί από αυτούς είναι θυμωμένοι με τον πληθωρισμό, το κόστος ζωής και τον ίδιο τον Μακρόν.
Η Εθνική Συσπείρωση, εφόσον μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί να καταργήσει πολλές από τις βασικές εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Μακρόν. Λέει ότι θα σταματήσει τις γαλλικές παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Στο εσωτερικό, τα σχέδια του κόμματος περιλαμβάνουν την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, που αύξησε το όριο ηλικίας, και μια υπόσχεση να ενισχύσει την καταναλωτική δύναμη των ψηφοφόρων χωρίς να διευκρινίζει πώς θα το πετύχει - κάτι που θα μπορούσε επίσης να τρομάξει τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αντίπαλοι της Εθνικής Συσπείρωσης φοβούνται για τις πολιτικές ελευθερίες εάν το ακροδεξιό κόμμα πάρει την εξουσία. Η Λεπέν σκοπεύει να ενισχύσει τις αστυνομικές εξουσίες, να μειώσει τη μετανάστευση και να περιορίσει τα δικαιώματα των Γάλλων πολιτών με διπλή υπηκοότητα, όπως να εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας στην άμυνα, την ασφάλεια και την πυρηνική βιομηχανία. Ο ίδιος ο Μακρόν προειδοποίησε στην εκστρατεία των τριών προηγούμενων εβδομάδων ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να βάλει τη Γαλλία σε έναν δρόμο προς εμφύλιο πόλεμο.