
To τι τρώμε φυσικά και έχει βαρύνουσα σημασία σε ό,τι αφορά το νούμερο που αντικρίζουμε στη ζυγαριά. Όμως και οι ώρες των γευμάτων, που φυσικά διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, παίζουν επίσης ρόλο. Για αυτό, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις μας, η προσπάθεια τήρησης ενός σταθερού διατροφικού προγράμματος είναι σημαντική: Συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματός, ενώ παράλληλα ενισχύσει τη μεταβολική μας υγεία, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος.
Έστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα γευμάτων με στόχο να χάσουμε κιλά. Πού πρέπει να βάλουμε το κάθε τι; Ειδικοί εξηγούν γεύμα προς γεύμα.
Πότε να τρώμε πρωινό και γιατί είναι τόσο SOS
Η καθηγήτρια διατροφής - διαιτολόγος Λίζα Γιανγκ μας συμβουλεύει να τρώμε πρωινό μέσα σε μία έως δύο ώρες μετά το ξύπνημα. Αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε το σάκχαρό μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταβολικών συνδρόμων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα.
«Ακόμα κι αν δεν είμαστε πρωινοί τύποι πρέπει να τρώμε κάτι ελαφρύ. Διότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ενέργεια και υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα», προειδοποιεί η ειδικός.
Το πρωινό θα πρέπει να αποτελεί έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεϊνών (αυγό, τυρί, γιαούρτι, κοτόπουλο, τόνο), φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης) και υδατανθράκων (μαύρο ψωμί, κουάκερ). Έτσι θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι την ώρα του μεσημεριανού
Πότε πρέπει να φάμε μεσημεριανό
Ιδανικά, θα πρέπει να τρώμε κάθε τρεις έως πέντε ώρες. Με αυτή τη λογική, αν φάμε πρωινό γύρω στις 09:00-10:00, το μεσημεριανό στις 13:30 το μεσημέρι είναι μια ιδανική συνθήκη.
Από εκεί και ύστερα εάν καθυστερήσουμε και νιώθουμε πεινασμένοι ανάμεσα στα γεύματα, τρώμε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να μας συγκρατήσουν από ατασθαλίες και επιδρομές στο ψυγείο. Ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς, λίγο γιαούρτι με νιφάδες βρώμης, δύο κομμάτια γαλοπούλας με ένα παξιμαδάκι σίκαλης είναι μερικές καλές ιδέες που μεταφέρονται πολύ εύκολα και στη δουλειά.
Προσοχή: Πολλές φορές επειδή δουλεύουμε σκληρά αργούμε να φάμε μεσημεριανό. Κι ενώ δεν χάθηκε ο κόσμος για μία ώρα καθυστέρηση, το να ξενηστικωθούμε για ώρες ή το να παραλείψουμε τελείως ολόκληρα γεύματα δεν μας αδυνατίζει. Απλώς προκαλεί κόπωση, ευερεθιστότητα και υπερκατανάλωση τροφής σε ύστερο χρόνο.
Η καλύτερη ώρα για να φάμε το βραδινό, το τελευταίο γεύμα της ημέρας
Η καλύτερη ώρα για βραδινό είναι οι 19:30 μ.μ. ή τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουμε χρόνο στο σώμα μας να αφομοιώσει την τροφή και διασφαλίζουμε ότι ο ύπνος μας δεν θα διαταραχθεί. Υπάρχουν επίσης σημαντικά ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι το φαγητό πολύ αργά το βράδυ έχει συσχετιστεί με υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.
Τι σχέση έχει η τήρηση ενός τακτικού διατροφικού προγράμματος με το αδυνάτισμα
Η κατανάλωση γευμάτων σε σταθερές ώρες ρυθμίζει καλύτερα το εσωτερικό μας ρολόι και διευκολύνει την πέψη. Και εκτός αυτού, έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ακανόνιστες ώρες γευμάτων διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και τον ύπνο μας, επειδή οι κιρκαδικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και της μελατονίνης, αλληλεπιδρούν με τις ώρες των γευμάτων και υποδεικνύουν στο σώμα μας πότε να τα δώσει όλα και πότε να ξεκουραστεί.
Αυτές οι ορμόνες παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών. Οπότε αν δεν τις φροντίσουμε, δεν θα μας φροντίσουν ούτε κι αυτές. Και τότε το φαγητό θα μας κάθεται μολύβι, θα αδυνατούμε να κάψουμε φυσιολογικά θερμίδες, θα νιώθουμε υπερβολικά νωθροί για να γυμναστούμε και όχι μόνο δεν πρόκειται να χάσουμε γραμμάριο, αλλά ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να πάρουμε και βάρος.
Οπότε όσο αυτό είναι δυνατόν, φροντίζουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε σε σταθερές ώρες κάθε μέρα. Και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει για αυτή μας τη συνέπεια.
(Με πληροφορίες από yahoolife).