...Tο περασμένο καλοκαίρι κρίθηκε επίσημα το πιο καυτό που έχει καταγραφεί. Το ποσοστό των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με υπερβολική ζέστη αυξήθηκε σημαντικά το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με σχεδόν 120.000 επισκέψεις ετησίως σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Με τις θερμοκρασίες να έχουν χτυπήσει κόκκινο, τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι για την επικίνδυνη κατάσταση της θερμοπληξίας; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια - ειδικά εκείνοι που είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών; Ποιοι άλλοι τύποι ασθενειών συνδέονται με την υπερβολική ζέστη;
Οπως αναφέρει στο CNN.gr η Λίνα Βεν, γιατρός επειγόντων περιστατικών και κλινική αναπληρώτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, η θερμοπληξία είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μπορεί γρήγορα να αποβεί θανατηφόρα.
Το σώμα έχει την ικανότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν αυτός ο μηχανισμός επιβαρύνεται πάρα πολύ. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται γρήγορα και το άτομο δεν μπορεί να την κατεβάσει.
“η θερμοπληξία είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μπορεί γρήγορα να αποβεί θανατηφόρα.”
Η εσωτερική μας θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί γρήγορα στους 106 βαθμούς Φαρενάιτ (41 βαθμοί Κελσίου) ή υψηλότερη σε 10 έως 15 λεπτά. Εάν συμβεί αυτό, ένα άτομο μπορεί να μπερδευτεί και να ζαλιστεί και να αισθανθεί λιποθυμία. Θα μπορούσε επίσης να εμφανίσει μπερδεμένη ομιλία και να χάσει τις αισθήσεις του. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να έχει επιληπτικές κρίσεις και μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς.
Εάν κάποιος τριγύρω μας παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο. Οι περαστικοί δεν πρέπει να διστάσουν να καλέσουν το 166: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) – για επείγοντα θέματα ιατρικής βοήθειας*
* Τηλεφωνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης για την Περιφέρεια Αττικής εδώ:
Αλήθεια, τι θα μπορούσαμε να κάναμε όταν το ασθενοφόρο είναι καθ′ οδόν;
Να μετακινήσουμε το άτομο σε μια σκιερή, δροσερή περιοχή. Να τοποθετήσουμε κρύα, βρεγμένα πανιά ή παγοκύστες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα και να μουλιάσουμε τα ρούχα του με κρύο νερό. Να φροντίσουμε να μείνουμε κοντά σε αυτό το άτομο μέχρι να φτάσουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, λέει η δρ. Βεν.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν λιγότερο σοβαρές μορφές ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. «Προτού κάποιος φτάσει στο σημείο να υποστεί θερμοπληξία, μπορεί να παρουσιάσει θερμική εξάντληση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, έντονη εφίδρωση και δροσερό, μαλακό δέρμα. Σ αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να μεταφερθούμε αμέσως σε ένα δροσερό μέρος. Να βγάλουμε τα ρούχα μας και να κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο, αν είναι δυνατόν. Εάν όχι, να βάλουμε βρεγμένα πανιά στο σώμα μας. Ας έχουμε το νου μας για επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως λιποθυμία και εμετό, κι ας αναζητήσουμε βοήθεια εάν εμφανιστούν ή εάν δεν γίνουμε καλύτερα σε μια ώρα».
Τα άτομα που επιδίδονται σε έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κράμπες λόγω θερμότητας. Θα πρέπει να σταματήσουν την άσκηση και να πιούν νερό ή διάλυμα ηλεκτρολυτών.
Οπως η ίδια αναφέρει επίσης, υπάρχουν δυο τύποι ασθενειών που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη.
Ο πρώτος είναι η θερμοπληξία για την οποία ήδη μιλήσαμε.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με την επιδείνωση μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης από υψηλές θερμοκρασίες. Η υπερβολική ζέστη επιβαρύνει τα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ θερμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων ή είτε είναι άμεση είτε συμβάλλουσα αιτία για τον 1 στους 4 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη. Επίσης, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν τους κινδύνους για την υγεία από χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ορισμένων διαγνώσεων ψυχικής υγείας.
Η δρ. Βεν ξεκαθαρίζει ακόμα ότι υπάρχουν τρεις ομάδες ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης.
Η πρώτη είναι οι πολύ νέοι και οι πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Και οι δυο ομάδες έχουν λιγότερο φυσιολογικό απόθεμα και μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να αναφέρουν πώς αισθάνονται. Και οι δύο ομάδες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να προσαρμοστεί στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η υπερβολική ζέστη ασκεί πίεση στα συστήματα οργάνων, επιδεινώνοντας έτσι τις υποκείμενες καταστάσεις.
Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν εκθέτονται στη ζέστη από λόγω επαγγέλματος, ή περιορισμούς που οφείλονται στην κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει άτομα που πρέπει να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης ή με άλλο τρόπο δεν έχουν πρόσβαση σε δροσερούς χώρους στην κατοικία τους.
“Και ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια ζώα χωρίς επίβλεψη σε ένα αυτοκίνητο: Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θερμαίνεται εξαιρετικά γρήγορα και μπορεί να αποβεί μοιραία.”
Η δρ. Βεν ξεκαθαρίζει επίσης ότι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όταν εκδίδονται προειδοποιήσεις για τη θερμότητα. Ακόμη και πριν οι θερμοκρασίες δώσουν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν αυτές τις συμβουλές, όσοι είναι ηλικιωμένοι, πολύ νέοι ή έχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Ας προσπαθήσουμε να ασκούμαστε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Εάν πρέπει να είμαστε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, ας ψάξουμε για σκιά. Και βεβαίως, ας φροντίσουμε να είμαστε ενυδατωμένοι.
Όσοι βρίσκονται τριγύρω από ευάλωτα άτομα καλό είναι να τους βοηθήσουν να παραμείνουν ασφαλείς παρακολουθώντας τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη έξω και παρακολουθώντας για τυχόν σχετικά συμπτώματα. Και ποτέ μα ποτέ μην αφήνουμε παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια ζώα χωρίς επίβλεψη σε ένα αυτοκίνητο: Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θερμαίνεται εξαιρετικά γρήγορα και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Και η ίδια καταλήγει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Θα πρέπει να διατηρούνται καλά ενυδατωμένοι, να χρησιμοποιούν καλή αντηλιακή προστασία, να προσπαθούν να αναζητούν σκιά και να δροσίζονται σε κλιματιζόμενους χώρους όταν δεν δουλεύουν, εάν είναι δυνατόν. Όσοι βιώνουν έλλειψη στέγης ή όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, θα πρέπει να αναζητήσουν τοπικούς πόρους όπως κέντρα ψύξης και προσωρινά καταφύγια κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να προσέχουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Ας παρακολουθήσουμε στενά τα παιδιά κι ας φροντίσουμε να ελέγχουμε τους ηλικιωμένους γείτονες και άλλους στις κοινότητές μας που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.
ΠΗΓΗ: Cnn.gr