
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση της βασίλισσας μέλισσας κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται μήπως η αρχηγός της κυψέλης κατέχει το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή.
Αυτό καθώς αν και οι βασίλισσες και οι εργάτριες μέλισσες έχουν σχεδόν το ίδιο DNA, οι πρώτες απολαμβάνουν ιδιαίτερα «προνόμια». Είναι μεγαλύτερες, γόνιμες καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και επιβιώνουν για χρόνια σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα μέλη σε ένα μελίσσι, που ζουν στην καλύτερη περίπτωση περίπου δύο μήνες.
Πέρυσι επιστήμονες παρέτειναν τη ζωή των εργατριών μελισσών μεταμοσχεύοντας μικρόβια του εντέρου από βασίλισσες μέλισσες. Σημειώνεται πως οι νεαρές βασίλισσες ζευγαρώνουν και αποθηκεύουν σπέρμα από πολλά αρσενικά σε ένα όργανο που ονομάζεται σπερμαθήκη. Στη συνέχεια, οι βασίλισσες απελευθερώνουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια τους. Στην κυψέλη, οι εργάτριες ταΐζουν βασιλικό πολτό τη βασίλισσα, μια θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνες έκκριση, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μέλισσας, μαζί με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και μικρόβια του εντέρου.
Τώρα λοιπόν, όπως αναφέρει ο Guardian, μια ομάδα επιστημόνων ετοιμάζεται να εξετάσει πιο στενά την βιολογία της βασίλισσας μέλισσας με την ελπίδα ότι η κατανόηση του τι είναι αυτό που τις βοηθά να ευδοκιμούν θα ξεκλειδώσει ριζικές θεραπείες για την παράταση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση των γόνιμων ετών.
Το φιλόδοξο εγχείρημα είναι στα σκαριά από το Advanced Research + Invention Agency (ARIA), έναν κυβερνητικό φορέα στην Βρετανία που υποστηρίζεται με 800 εκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση ερευνών υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής που μπορεί να αποτύχουν, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξουν τα πάντα εάν στεφθούν με επιτυχία.
«Είναι αυτές οι παράξενες ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πραγματικά τις ζωές όλων», σχολιάζει ο Γιανικ Γουρμ, ένας από τους οκτώ διευθυντές προγραμμάτων που ανακοίνωσε η ARIA τη Δευτέρα.
O πρώην καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει τα πρότζεκτς πάνω στην μελέτη των μελισσών, των σφηκών, των μυρμηγκιών και των τερμιτών προς όφελος του ανθρώπου.
«Εάν καταφέρουμε να ξεδιαλύνουμε και να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει λύσει αυτές τις προκλήσεις για αυτά (σ.σ. εννοεί έντομα που είναι υπό μελέτη) μπορεί να αλλάξουμε πολλά από όσα ξέρουμε σήμερα σχετικά με την προσπάθεια παύσης τη γήρανσης, την ανθρώπινη γονιμότητα, την μεταμόσχευση οργάνων και να παρέχουμε ακόμη και νέα εφόδια για την καταπολέμηση ασθενειών».
Θεωρούμενη ως το πνευματικό τέκνο του Ντόμινικ Κάμινγκς, του πρώην επικεφαλής συμβούλου του επίσης πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, η ARIΑ εμπνέεται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας, DARPA. Η αμερικανική υπηρεσία πιστώνεται με θεμελιώδες έργο σε όλο τον τομέα της τεχνολογίας, από το Διαδίκτυο και το GPS έως τα μαχητικά stealth και τη Siri, τον εικονικό βοηθό της Apple.
Οι πρώτες «αποστολές» της ARIA το 2023 αφορούσαν ερευνητικά έργα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα επιδέξια ρομπότ, τα συνθετικά φυτά και μια προηγμένη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που δοκιμάζεται από στο NHS. Ο οργανισμός δίνει στους διευθυντές την ελευθερία να χρηματοδοτήσουν με περίπου 50 εκατομμύρια λίρες έρευνας σε «ανεξερεύνητα» επιστημονικά πεδία.