Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν προκάλεσαν απλά μεγάλες καταστροφές στο έδαφος, αλλά επίσης επηρέασαν και την ατμόσφαιρα της Γης, με τα ωστικά κύματα να καθίστανται ανιχνεύσιμα ακόμα και στα όρια της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ έδειξαν πως τα ωστικά κύματα που προέκυπταν από τα τις βόμβες που έριχναν τα βομβαρδιστικά των Συμμάχων σε γερμανικές πόλεις ήταν αρκετά μεγάλα για να αποδυναμώσουν την ιονόσφαιρα πάνω από τη Μ. Βρετανία. «Οι εικόνες από γειτονιές ανά την Ευρώπη που μετατράπηκαν σε χαλάσματα εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών αποτελούν υπενθύμιση για την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από τις ανθρωπογενείς εκρήξεις. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτών των βομβών ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης δεν είχαν γίνει αντιληπτές μέχρι τώρα» σημειώνει ο Κρις Σκοτ, καθηγητής Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής.
«Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε πώς τα κύματα που προκαλούνται από ανθρωπογενείς εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τα όρια του Διαστήματος. Κάθε επιδρομή απελευθέρωνε ενέργεια τουλάχιστον 300 πληγμάτων αστραπής. Η ωμή ισχύς που χρησιμοποιήθηκε μας επέτρεψε να ποσοτικοποιήσουμε το πώς τα γεγονότα στην επιφάνεια της Γης μπορούν επίσης να επηρεάζουν την ιονόσφαιρα».
Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Annales Geophysicae, ερευνητές εξέτασαν ημερήσια αρχεία στο Radio Research Centre στη Βρετανία για το διάστημα 1943-1945 και έστειλαν παλμούς ραδιοκυμάτων σε ένα εύρος συχνοτήτων, σε ύψος 100-300 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης προκειμένου να κάνουν μετρήσεις στα ανώτατα τμήματα της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται πως η ιονόσφαιρα επηρεάζει σύγχρονες τεχνολογίες όπως οι ασύρματες επικοινωνίες, τα ραδιοτηλεσκόπια, κάποια είδη ραντάρ κ.α, και η ισχύς της επηρεάζεται από την ηλιακή δραστηριότητα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία σχετικά με την ιονόσφαιρα κατά τη διάρκεια 152 μεγάλων συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών στην Ευρώπη, και διαπίστωσαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης ηλεκτρονίων εξαιτίας των ωστικών κυμάτων από τις εκρήξεις των βομβών. Αυτό θεωρείται πως οφείλεται σε θέρμανση των ανώτατων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, που είχε αυτές τις επιπτώσεις.
«Πληρώματα αεροσκαφών που συμμετείχαν στις επιδρομές ανέφεραν πως τα αεροπλάνα τους είχαν υποστεί ζημιές από τα ωστικά κύματα, παρά το ότι βρίσκονταν πολύ πάνω από το προβλεπόμενο ύψος» ανέφερε ο καθηγητής Πάντρικ Μέιτζορ, ιστορικός του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και ένας από τους συντελεστές της έρευνας. «Η άνευ προηγουμένου ισχύς αυτών των επιθέσεων έχει αποδειχτεί χρήσιμη για τις επιστημονικές έρευνες σχετικά με το τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν τέτοια γεγονότα εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, πέρα από την καταστροφή που προκαλούν στο έδαφος».