Οι Βρετανοί στρέφονται στις πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλουν πέρα εν μέσω αυξήσεων

Χρέωσαν στις πιστωτικές τους κάρτες επιπλέον 500 εκατ. στερλίνες τον Αύγουστο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021.
Jim Dyson via Getty Images

Στις πιστωτικές κάρτες στρέφονται οι Βρετανοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους, παρότι το επιτόκιο δανεισμού είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, οι βρετανοί χρέωσαν στις πιστωτικές τους κάρτες επιπλέον 500 εκατ. στερλίνες τον Αύγουστο, μια αύξηση 12,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα στοιχεία για τον δανεισμό δημοσιεύτηκαν καθώς οι μισθοί απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 9,9% τον Αύγουστο και αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Οι αγοραστές δανείστηκαν 1,1 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο, από 1,5 δισ. £ τον Ιούλιο, αλλά κατά πολύ περισσότερα από τον μέσο όρο 12 μηνών πριν από την πανδημία έως τον Φεβρουάριο του 2020, που ήταν 1,0 δισ. στερλίνες.

Η αύξηση του δανεισμού συνήθως συνδέεται με δαπάνες για μη βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα νοικοκυριά στρέφονται στον δανεισμό για να τα βγάλουν πέρα, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό μεγαλύτερο των τελευταίων 40 ετών.

Τα νοικοκυριά μείωσαν επίσης τις καταθέσεις τους σε τράπεζες, εθνικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και επενδύσεις που ανήλθαν σε 4,3 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τη μέση μηνιαία καθαρή ροή των 5,5 δισ. λιρών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου πριν από την πανδημία και έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε μια απροσδόκητη αύξηση στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων σε 74.300 τον Αύγουστο από 63.700 τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες όμως είχαν κατατεθεί πριν ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης Τρας.

Η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων στεγαστικών δανείων και η απόσυρση πολλών προϊόντων «δείχνουν σημαντική επιβράδυνση των συναλλαγών και των δανείων και πιθανή πτώση των τιμών των ακινήτων στο μέλλον», δήλωσε ο Μάρτιν Μπεκ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στη συμβουλευτική εταιρεία EY Item Club.

Δημοφιλή