Τo μπέργκερ του 2030 δεν θα είναι τo ίδιo με σήμερα, ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο των Βρυξελλών.
Η πρόσφατη παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαικής Επιτροπής «Farm to Fork» (Από την παραγωγή στην κατανάλωση), στόχο έχει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα στην επόμενη δεκαετία, για να γίνει πιο βιώσιμη η γεωργική παραγωγή.
Περιλαμβάνει ένα σύνολο νομοθετικών προτάσεων ώστε τα ευρωπαϊκά τρόφιμα να γίνουν πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο φυτικά , ενώ και οι επιλογές των καταναλωτών, πιο συνειδητές.
Κρίνοντας από το όνομα, το πρόγραμμα θα επηρεάσει ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα, από τον τρόπο που θα καλλιεργείται το προϊόν μέχρι το τελικό στάδιο και την παράδοση του στον καταναλωτή.
Τί σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Η Politico παρουσίασε το μπέργκερ του μέλλοντος, σε περίπτωση που το πρόγραμμα «Από την παραγωγή στην κατανάλωση», εφαρμοστεί.
Ψωμί
Το ψωμί θα πρέπει απαραιτήτως να είναι φρέσκο, να προέρχεται από τοπικό φούρνο και να είναι ολικής αλέσεως.
Κρέας
Εδώ θέλει ψυχραιμία. Λοιπόν το μπιφτέκι από κιμά θα αντικατασταθεί με ένα από λαχανικά ή, εδώ καθόμαστε παίρνοντας βαθιά ανάσα, με ένα από έντομα. Ο στόχος των Βρυξελλών είναι λιγότερο κόκκινο κατεργασμένο κρέας, περισσότερο φυτική διατροφή.
Τυρί
Οι Βρυξέλλες θέλουν μια δεκαετία από τώρα, να αναγράφονται στην ετικέτα όλα τα στοιχεία του, από τη θρεπτική αξία έως την προέλευση, προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής, να ελέγχει πλήρως τι αγοράζει και να το αξιολογεί.
Λαχανικά
Το μπέργκερ του μέλλοντος θα είναι γεμάτο λαχανικά. Οι Βρυξέλλες θέλουν οι πολίτες της να «ρίξουν το βάρος» τους, στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Κέτσαπ και μαγιονέζα
Καταργούνται αμφότερα τα δύο υλικά, καθώς περιέχουν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Στη θέση τους θα μπορούμε να βάζουμε σως από παντζάρι ή πάπρικα αλοιφή.
Τιμή
Οι Βρυξέλλες θέλουν τα προϊόντα που κάνουν καλό στην υγεία μας να είναι προσιτά και στην τσέπη μας. Μάλιστα έχουν προτείνει στα κράτη μέλη, τα οργανικά τρόφιμα να έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, το τελικό προϊόν θα πρέπει να είναι, οικονομικό αλλά όχι «φθηνό».
Πηγή: Politico