Μια παροιμία γνωστή μεταξύ όσων επιδίδονται στη γυμναστική, περικλείεται στη φράση «Το μόνο για το οποίο δεν πρόκειται να μετανιώσoυμε, είναι μια καλή προπόνηση». Και παρόλο που ίσως και να ισχύει, ξημερώνουν ορισμένες ημέρες που το μυαλό μας αντιστέκεται, προτρέποντάς μας να αποφύγουμε την άσκηση.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η αντίληψη ότι πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας σε σκληρές προπονήσεις, δημιουργεί μια δυσμενή σχέση με τη σωματική δραστηριότητα.
Παρά τα όσα βλέπουμε στο Instagram, ακόμα και οι επαγγελματίες του είδους υποφέρουν από το ίδιο συναίσθημα. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, όταν τους χτυπάει την πόρτα;
Οι ειδήμονες μοιράζονται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές, γύρω από το πώς να διατηρήσουμε μια ρουτίνα άσκησης, χωρίς να παραβιάζουμε το σώμα και τη διάθεσή μας.
Όταν δεν έχουμε τη διάθεση, απλώς αφήνουμε την προπόνηση για κάποια άλλη μέρα
«Δίνω στον εαυτό μου ημέρες ξεκούρασης και του επιτρέπω να τις ευχαριστηθεί», δηλώνει ο Κένι Σαντούτσι, γυμναστής με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρυτής των Strong New York και The Strength Club. Η αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ρουτίνας γυμναστικής.
Για τον Σαντούσι, οι ημέρες χαλάρωσης ενδέχεται να περιλαμβάνουν έναν περίπατο, μια βόλτα με το ποδήλατο ή οτιδήποτε θα τονώσει την ψυχική του διάθεση, χωρίς ωστόσο να τον εξαντλήσει. Για κάποιους ανάμεσά μας, η σωματική ανάπαυλα πιθανότατα είναι συνώνυμη με ένα απόλυτο διάλειμμα, κάτι εξίσου αποδεκτό.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε παρά να ακούσουμε το σώμα μας και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μισήσουμε την άσκηση.
«Μια ημέρα ξεκούρασης θα προσφέρει στο σώμα μας την ευκαιρία να ανταπεξέλθει στην επόμενη προπόνησή γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμό», εξηγεί στη HuffPost ο Τζες Σπέλκε, γυμναστής στο Ντένβερ.
Αναγνωρίζουμε ότι το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης μεταβάλλεται
Η ικανότητά μας να γυμναζόμαστε στα τριάντα μας θα είναι σίγουρα διαφορετική, σε σύγκριση με τα είκοσι ή τα σαράντα. Δεν χρειάζεται να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, σκεπτόμενοι ότι η «νεανική» εκδοχή μας θα κατάφερνε να φέρει σε πέρας μια απαιτητική προπόνηση.
«Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε το σώμα μας διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία μας. Πάντοτε ωφελεί να εργαζόμαστε επάνω τη φυσική μας κατάσταση, ωστόσο ο τρόπος που ανταπεξέρχεται το σώμα μας στα διάφορα είδη προπόνησης, αναπόφευκτα θα αλλάξει», μας προειδοποιεί η Κένταλ Τουν, γυμνάστρια στην Peloton και σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Εκτός αυτού, δεν ξεχνάμε ότι η άσκηση δεν αποτελεί απλώς μια συνεδρία εφίδρωσης. Το μυαλό μας συμβάλλει στην όλη διαδικασία στον ίδιο βαθμό με το σώμα μας. Επομένως, μερικές φορές ίσως είναι καλύτερο να δώσουμε προτεραιότητα στη σκέψη μας.
Κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική προπόνηση
Η προπόνησή μας δεν χρειάζεται να είναι πολύωρη, προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της άσκησης.
«Όταν δεν έχω διάθεση, κάνω είκοσι λεπτά ποδηλασία ή τρέξιμο ή μια προπόνηση ενδυνάμωσης. Χρειάζονται μόνο είκοσι λεπτά για να παραμείνω σε φόρμα και να αισθανθώ ευφορία», αποκαλύπτει ο Τουντ Οντενεγίν, γυμναστής στην Peloton και συγγραφέας του «Speak».
Η ανακάλυψη ενός απολαυστικού τρόπου για να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας, έστω και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική.
Φοράμε ένα ρούχο που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα
«Αναγκάζω τον εαυτό μου να φορέσει τα ρούχα προπόνησης. Βάζοντας τα αθλητικά μου, έχω ήδη εκπληρώσει το πρώτο βήμα, που σηματοδοτεί σε ολόκληρο το σώμα μου ότι έχει έρθει η ώρα για γυμναστική», εξηγεί ο Οντενεγίν.
Βγάζουμε την αγαπημένη μας μουσική πριν ξεκινήσουμε
Ακούγοντας μερικές μελωδίες που όχι μόνο μας ενθουσιάζουν, αλλά μας ενθαρρύνουν να χορέψουμε, πιθανότατα θα χαλαρώσουμε προτού ξεκινήσουμε την προπόνηση της ημέρας.
Δεν πιέζουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να έχουμε καλύτερη απόδοση.
Δεν είναι δυνατόν να πετυχαίνουμε προσωπικό ρεκόρ σε κάθε προπόνηση. Ειδικά τις μέρες που δεν μπορούμε να παραμείνουμε διανοητικά αφοσιωμένοι στην προπόνηση. Στόχος μας είναι να το απολαύσουμε.
«Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα έχει βάρη στον πάγκο, ξεκινάω μόνο με την μπάρα. Ύστερα αρχίζω σιγά-σιγά να αυξάνω την ένταση, προσθέτοντας βάρη. Δεν μπορώ να δίνω το 100% κάθε μέρα, οπότε τις μέρες που δεν αισθάνομαι καλά, το καθιστώ ελαφρώς πιο εύκολο στον εαυτό μου», εξομολογείται ο Σαντούτσι.
Κάνουμε μερικές ασκήσεις στρέτσινγκ ή εφευρίσκουμε το δικό μας τρόπο να κινητοποιήσουμε το σώμα μας
Μερικές διατάσεις μας βοηθούν να αισθανόμαστε ευεξία κάθε μέρα. Οι απαλές διατάσεις προσφέρουν στο σώμα μας ευελιξία και χάρη, ενώ περιορίζουν πόνους στη μέση, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος. Ανακαλύπτουμε έναν διασκεδαστικό τρόπο να αθλούμαστε, που θα μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, σίγουρα καθίσταται πιο εύκολη μέσα από μια δραστηριότητα που δεν μισούμε. Για τον Νώα Νέιμαν, συνιδρυτή του Rumble Boxing and Rumble Training στη Νέα Υόρκη, αυτή η δραστηριότητα περιορίζεται στα γρήγορα και απανωτά χτυπήματα επάνω σε ένα σάκο του μποξ.
«Αν μου περισσεύουν μόνο λίγα λεπτά για να προπονηθώ, τρελαίνομαι να κάνω σχοινάκι ή πυγμαχία», αναφέρει ο Νέιμαν.
Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, προκειμένου να ανακαλύψουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες, θα βιώσουμε συναισθήματα πραγματικής ευδαιμονίας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι ο χορός στο σαλόνι, η εξάσκηση με στεφάνι χούλα-χουπ, ή ακόμη και ένα απλός περίπατος.