Οικολογική καταστροφή στον Βόλο: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω των νεκρών ψαριών - Συνεχίζεται η περισυλλογή

Δυσοσμία, ανησυχία για τη δημόσια υγεία και τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία. Παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Περισυλλογή νεκρών ψαριών στον Βόλο από ποτάμι κοντά στο λιμάνι της πόλης
Περισυλλογή νεκρών ψαριών στον Βόλο από ποτάμι κοντά στο λιμάνι της πόλης
via Associated Press

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Βόλο και συνολικά στον νόμο Μαγνησίας μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή με τους τόνους νεκρών ψαριών.

Μάλιστα ο Βόλος, με απόφαση του του Υπ.Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για χρονικό διάστημα ενός μήνα, προς αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν.

Μέχρι και την Παρασκευή είχαν συλλεγεί 160 τόνοι νεκρά ψάρια που προήλθαν από τα αποστραγγιστικά κανάλια, που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ως ταμιευτήρες για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Οταν λόγω άντλησης νερού για άρδευση το νερό μειώθηκε, τα ψάρια πέθαναν από την έλλειψη οξυγόνου.

Προς αυτό την κατεύθυνση δείχνουν τόσο με δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι με τον «Daniel» είχαν σπάσει διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και το νερό (μαζί με τα ψάρια) είχε καταλήξει στις τάφρους αποστράγγισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως αρδευτικοί ταμιευτήρες.

Γυναίκα κοιτάζει την επιφάνεια του ποταμού που έχει επίσης καλυφθεί πλήρως από νεκρά ψάρια
Γυναίκα κοιτάζει την επιφάνεια του ποταμού που έχει επίσης καλυφθεί πλήρως από νεκρά ψάρια
Anadolu via Getty Images

«Το θυρόφραγμα ήταν ανοιχτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω και τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον Κάμπο μέχρι τον Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. «Αν έκλεινε το θυρόφραγμα, θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια με τα περυσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχουν ο Οργανισμός Λιμένος και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει δίχτυα την Τρίτη. Αν είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια».

Συνεχίζεται η περισυλλογή νεκρών ψαριών

Στο μεταξύ, τα περισσότερα από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που κατέκλυσαν τον Παγασητικό έχουν περισυλλεγεί, ενώ δύο βάρκες ολοκληρώνουν την διαδικασία σήμερα. Επίσης ειδικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξηρία για την συγκράτηση συγκράτηση του μεγάλου όγκου των νεκρών ψαριών.

Το φράγμα που έχει τοποθετηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τον μεγάλο όγκο, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φορέων, για τη διαχείριση των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών.

Το ψάρια συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και παίρνουν τον δρόμο για την ειδική μονάδα στην Λάρισα όπου γίνεται η καύση τους. Τα ψάρια που βρίσκονται εκτός νερού, δεν θα οδηγούνται προς καύση, καθώς η συγκέντρωσή τους περιλαμβάνει και φερτά υλικά, γι αυτό και ο δήμος Ρήφα Φεραίου ζήτησε να επιλεγεί κατάλληλο σημείο ώστε να γίνει υγειονομική ταφή τους. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ένα ανενεργό λατομείο, για την μεταφορά των νεκρών ψαριών που βρίσκονται εκτός νερού.

Περισυλλογή νεκρών ψαριών και με μπουλντόζες
Περισυλλογή νεκρών ψαριών και με μπουλντόζες
via Associated Press

Για την υπόθεση υπήρξε την Παρασκευή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η παραγγελία της εισαγγελέως προς την εισαγγελία των Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης (όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο) στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.

Δημοφιλή