Οικονομία - Κύπρος: Όταν οι επικοινωνιολόγοι κέρδισαν και έχασε η Κύπρος

Οικονομία - Κύπρος: Όταν οι επικοινωνιολόγοι κέρδισαν και έχασε η Κύπρος
MarianVejcik via Getty Images

Ο Ντάινσεμπλουμ ήταν Πρόεδρος του Eurogroup (κράτη της ΕΕ στην ευρωζώνη) όταν συμφωνήθηκε «το δεύτερο και καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων» στην Κύπρο το 2013. Έτσι το περιέγραφαν έκτοτε οι Ν. Αναστασιάδης, Αβ. Νεοφύτου, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και νομικοί που επέμεναν ότι: «το πρώτο κούρεμα δεν εφαρμόστηκε επειδή το απέρριψε η Βουλή».

Η Κυβέρνηση ουδέποτε ενημέρωσε, ούτε παραδέχτηκε ότι το «πρώτο κούρεμα» (16 Μαρτίου 2003) που περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις, άλλαξε την μεθεπόμενη μέρα (18 Μαρτίου) με νέο Eurogroup στο οποίο η Κυβέρνηση συμφώνησε να εξαιρεθούν. Σε βιβλίο του τώρα, ο Ντάινσεμπλουμ αποκαλύπτει ότι στο Eurogroup -αλλά και η Ευρ. Επιτροπή με ανακοίνωσή της στις 20 Μαρτίου 2013- με δεδομένη την πλήρη προστασία των 100.000, προέτρεψαν την Κυπρ. Κυβέρνηση να υποβάλει νέα πρόταση αλλά δεν ανταποκρίθηκε και αναπόφευκτα καταλήξουμε «στο δεύτερο και καταστροφικό κούρεμα»!

Το 2013, ο Ντράγκι, Πρόεδρος Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, πρώτος ξεκαθάρισε ότι το «πρώτο κούρεμα» δεν έγινε αποδεκτό επειδή περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις και ότι με νέο Eurogroup (18 Μαρτίου) συμφωνήθηκε η προστασία των εγγυημένων καταθέσεων. Αυτά, προτού τεθεί ενώπιον της Βουλής στην Κύπρο οτιδήποτε. Ωστόσο, η Κυβέρνηση έθεσε στη Βουλή και έκτοτε αναφέρεται στο «πρώτο κούρεμα» που περιελάμβανε εγγυημένες καταθέσεις, τις οποίες όμως είχε συμφωνήσει στην ΕΕ να εξαιρέσει λόγω νομοθεσίας! Για χρόνια οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού παρενέβαιναν παντού (από ΜΜΕ μέχρι μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για να συσκοτίζουν. Παρενέβησαν και σε εκπομπές κατηγορώντας με για ψεύδη και στρεβλώσεις, αλλά όχι τον Ντράγκι. Στον προεκλογικό, είχαμε απανωτές ανακοινώσεις/δηλώσεις από το Προεδρικό που αντί να απαντούν στον Ντράγκι, χλεύαζαν όσους προβάλλαμε τις δηλώσεις του.

Τέλος 2017 αναδείξαμε την ανακοίνωση του Eurogroup (18 Μαρτίου 2013) στην οποία η Κυπρ. Κυβέρνηση συμφώνησε να προστατέψει πλήρως τις εγγυημένες καταθέσεις όπως επέβαλλε η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τότε, στο Προεδρικό «ανακάλυψαν» ότι η νομοθεσία για προστασία των καταθέσεων μέχρι €100.000 στην Κύπρο ισχύει από το 2016 και δεν ίσχυε το 2013 όταν πρότειναν κούρεμα εγγυημένων καταθέσεων. Το επαναλάμβανε με αυτοπεποίθηση ο υποψήφιος Ν. Αναστασιάδης.

Στην ιστοσελίδα της ΕΕ περί Τραπεζικής Ένωσης γράφει: «Τα σημαντικότερα στοιχεία της (Ευρωπαϊκής) Οδηγίας του 1994 περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων (Οδηγία 94/19/ΕΚ) τροποποιήθηκαν το 2009... Το επίπεδο κάλυψης αυξήθηκε … σε 100.000 ευρώ.» Η Κύπρος εναρμονίστηκε στις 24/7/2009 με το Ν. Αναστασιάδη βουλευτή (Πρόεδρο ΔΗΣΥ) που ενέκρινε την προστασία των καταθέσεων στις €100.000. Αν πιστέψουμε ότι το 2013 αγνοούσε την προστασία των καταθέσεων που ο ίδιος ψήφισε και ούτε βρέθηκε ένας σύμβουλος να του το υποδείξει, το πρόβλημα είναι ασύλληπτο. Οι δεκάδες επικοινωνιολόγοι κέρδισαν αλλά η επιστήμη έχασε, μαζί και η Κύπρος. Παρεμπιπτόντως, ο Ντάινσεμπλουμ στο βιβλίο του επιβεβαιώνει ότι μετά την απόφαση για προστασία των εγγυημένων καταθέσεων, ο Ν. Αναστασιάδης δεν πρότεινε οτιδήποτε. Έτσι καταλήξαμε «στο δεύτερο καταστροφικό κούρεμα».

Δημοφιλή