«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Η κυβέρνηση είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη. Αυτά που έγιναν είναι αποτροπιαστικά και απολύτως καταδικαστέα. Η χώρα έχει ανοικτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας ότι αν δεν είχε συλληφθεί η ύποπτη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη θα είχε περάσει την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών καλύπτουν την κυβέρνηση απάντησε «απολύτως, ο κ. Δένδιας λέει ό,τι λέει η κυβέρνηση».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εχθρεύεται τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η κυβέρνηση δεν εχθρεύεται καμία αποκάλυψη. «Η κυβέρνηση έχει καθαρή και συνεπή στάση. Η κυβέρνηση, η Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά. Τα κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν και οφείλουν οι αρχές της χώρας και η δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση. Η δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως ώστε να βοηθήσει στην έρευνα που κάνει. Είναι κάπως παράλογο να διατυπώνονται μια σειρά από ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία σε συνέχειες και καλείται να σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης εκείνος που κατηγορείται ή αναφέρεται ότι παρακολουθείται», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρώτη θέλει να μη μείνει καμία σκιά και ότι δεν έχει προμηθευτεί η Πολιτεία και οι ελληνικές αρχές το κακόβουλο λογισμικό.
«Υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Θέλουμε να καταλήξει σε αποτελέσματα που θα δώσουν απαντήσεις και σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών και να βάλουν τέρμα σε αυτή τη συνωμοσιολογία, στη λάσπη και στη διακίνηση στοιχείων χωρίς τεκμήρια και ισχυρισμούς που δίνονται σε δόσεις χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση», συνέχισε.
Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και πως η κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία και καμία αρχή ασφαλείας δεν έχει προμηθευτεί αυτού του είδους τα λογισμικά. Πρόσθεσε ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εταιρείες που είχαν σχέση με το δημόσιο πριν τη διακυβέρνηση της ΝΔ και η δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία.
Ερωτηθείς πώς γίνεται η δικαστική έρευνα να μην έχει καταλήξει κάπου, απάντησε πως και αντίστοιχες έρευνες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καταλήξει πουθενά. «Αν κάποιος έχει όφελος να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, είναι η κυβέρνηση η οποία δεν θέλει να μείνει καμία σκιά. Στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται ότι παρακολουθούνταν. Όλοι θέλουμε η δικαιοσύνη να φτάσει στην άκρη του νήματος. Οποιοσδήποτε έχει στοιχεία να τη συνδράμει», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μόνο η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στοιχεία, απάντησε πως όταν η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη είναι λίγο πρόωρο να πούμε αν έχουν ή δεν έχουν στοιχεία.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει αν κάποιο από τα πρόσωπα που έχουν εμφανιστεί στις σχετικές λίστες ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, απάντησε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ενημερώνονται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η δικαιοσύνη έχει καλέσει πρόσωπα όπως οι κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδης απάντησε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ενώ σε ερώτηση αν έχει εκφραστεί ανησυχία από ξένες πρεσβείες απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης πως αυτό που έχει αλλάξει από την ώρα που ήρθε στο φως η υπόθεση Ανδρουλάκη είναι ότι η κυβέρνηση έβαλε ένα παραπάνω φίλτρο για τις νόμιμες επισυνδέσεις, τον δεύτερο εισαγγελέα και θα φέρει μέχρι την Τετάρτη σε διαβούλευση μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες θα αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες.
«Ο πρωθυπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει ποια πρόσωπα μπαίνουν σε νόμιμη επισύνδεση. Ενημερώνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εύρημα», επανέλαβε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να απαντήσει ότι δεν παρακολουθήθηκαν νόμιμα υπουργοί όπως οι κ.κ Δένδιας , Χατζηδάκης ή Γεραπετρίτης, επανέλαβε πως το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει ποιος έχει ή δεν έχει παρακολουθηθεί. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έχουν συμβεί», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν επιμένει στη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη περί εμπλοκής του Κ. Βαξεβάνη σε ροή ρωσικού χρήματος στη χώρα μας απάντησε πως δεν υπήρξε καμία ψευδής αναφορά.
Επ′ αυτού υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση άσκησης δίωξης της αμερικανικής δικαιοσύνης για κίνηση ποσού 10 εκατ. δολαρίων μέσω Ρώσου ολιγάρχη και στενού του συνεργάτη ο οποίος ειδικεύεται στις παραγωγές τηλεοπτικών σταθμών. Αυτός, συνέχισε, ήταν συνεργάτης ενός πλοιοκτήτη ο οποίος δημιούργησε το 2015-16 δίκτυο σταθμών στην Ελλάδα στα οποία διευθυντής ενημέρωσης ήταν ο κ. Βαξεβάνης.
«Δηλαδή ο κ. Βαξεβάνης εμπλέκεται στη δημιουργία αυτού του σταθμού με αυτά τα κεφάλαια. Επιμένω στην εμπλοκή του κ. Βαξεβάνη στη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου με χρήματα Ρώσου ολιγάρχη στην Ελλάδα για τα οποία έγινε μεγαλοπρεπή παρουσίαση παρουσία και πολιτικών προσώπων. Μια απλή έρευνα θα δώσει απαντήσεις στον οποιοδήποτε κακόπιστο», πρόσθεσε.
Σχετικά με το χρόνο των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις εκλογές».
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου και να μην έχουν βρεθεί ευρήματα, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός και κανένας μέσα στην κυβέρνηση να γνωρίζει τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ παρά μόνο αν υπάρξουν ευρήματα για τα οποία η υπηρεσία κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει.
«Αυτή ήταν και στο παρελθόν η πραγματικότητα. Και στις νόμιμες επισυνδέσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο κ. Τσίπρα άλλα έλεγε στη Βουλή, ήρθαν στο φως πολύ αργότερα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και παθογένειες διαχρονικά, να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και να συντονίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα με άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων ώστε και οι αρχές ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύονται θεμελιώδη δικαιώματα ων πολιτών», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν νομίζει ότι πίσω από τα σχετικά δημοσιεύματα υπάρχει κάποιο κέντρο απάντησε πως δεν έχει σημασία τι νομίζει κανείς σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.
«Ξέρουμε ότι κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν και το 2017-18. Υπήρχε το Pegasus, ξέρουμε ότι υπάρχει το predator και επιχειρήθηκε να γίνουν παρακολουθήσεις προσώπων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα», συνέχισε.
«Σε μια υπόθεση η οποία έχει ορισμένες πραγματικές διαστάσεις, επιχειρείται να δοθούν διαστάσεις άλλου τύπου. Χωρίς στοιχεία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να είναι ο εγκέφαλος των παρακολουθήσεων», σημείωσε επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή.
Σχετικά με δημοσίευμα που μιλά για ραντεβού του κ. Λαβράνου και του κ. Δημητριάδη, απάντησε πως η δικαιοσύνη θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας και θα αποδώσει ευθύνες όπου πρέπει, σε όσους έκαναν ενδεχομένως παράνομες πράξεις ή και σε εκείνους που επικαλούνται πράγματα που δεν είναι πραγματικά.
Για τους λόγους που υπουργοί δεν κινούνται νομικά απάντησε πως ο κ. Γεωργιάδης ήδη το έκανε και κάθε υπουργός έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο κινείται.
Σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού είπε πως το πρώτο δείγμα είναι θετικό ενώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι είναι σε εφαρμογή τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και πως «η μάχη απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια είναι σε όλα τα μέτωπα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ