Οικονόμου προς Ανδρουλάκη: Η συνέχεια στη Βουλή, τέλος η στείρα ανταλλαγή δηλώσεων

Ο κ. Ανδρουλάκης «εξακολουθεί να αρνείται» να ενημερωθεί, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
.
.
Eurokinissi

«Aπό την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ζήτημα, η Κυβέρνηση το δημοσιοποίησε και επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του Υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Αντ΄αυτού, με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος. Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους» δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως «δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ. Εσείς καθυστερείτε την έρευνα για το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί η εταιρεία, που φέρεται να σχετίζεται με αυτό. Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στη διαβολική σύμπτωση πως ελάχιστες ημέρες αφού ξεκίνησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ, έγινε η επίθεση σε βάρος μου με το Predator. Εσείς αποφεύγετε να δημοσιοποιήσετε ποιος είναι ο σοβαρός λόγος που με καθιστούσε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο «εθνικό κίνδυνο» . Άραγε γιατί δεν ήμουν τα προηγούμενα 7 χρόνια ως Ευρωβουλευτής και πώς αυτός ο «εθνικός κίνδυνος» ξεκινά με την υποψηφιότητα μου και παύει να υφίσταται λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του Κινήματος; Όλα αυτά είναι μία σατανική σύμπτωση ή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης;».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως «το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση. Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα».

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ.Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό» και ότι «αποφεύγει με κάθε τρόπο τη λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου, και τον ορισμό της συζήτησης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη εντός εκείνης της εβδομάδας. Η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

«Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καταλογίζει, δε, στον πρωθυπουργό ότι «διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής», αλλά και ότι «δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους».

«Δεν την καταργεί, για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» και «κοινό πολιτικό απατεώνα».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για το θέμα τη Δευτέρα είπε πως όλα έγιναν νόμιμα «αλλά η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν.Ανδρουλάκη. Ηταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί».

«Αυτό που έγινε ήταν λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής, «γιατί μια τέτοια διαδικασία δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση».

Από πλευράς του ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα να ανακοινωθεί ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Δημοφιλή