Απάντηση στις νέες δηλώσεις του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας ότι «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει» στην υπόθεση Κασιδιάρη.
«Το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα από το Σύνταγμα και να μην παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσει τη δημοκρατία από οποιοδήποτε τέχνασμα έχουν εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές», τόνισε ο κ.Οικνόμου, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, διαψεύδοντας εκ νέου τα περί συνάντησης Τζανερίκου-Γεραπετρίτη.
Παράλληκα, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε και πάλι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει σε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρόλο μάλιστα που εξηγήθηκε η αναγκαιότητα της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκε πίσω από το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση άργησε και αφετέρου υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».
Πρόσθεσε ότι με τη στάση που επέλεξε «ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά αποτέλεσε την εξαίρεση στην προσπάθεια δημιουργίας δημοκρατικού αναχώματος. Δήλωσε εμφατικά ”απών” από ένα ζήτημα κρίσιμο για τη δημοκρατία, για την πολιτική αλλά και για την πατρίδα», τόνισε. «Η στάση του είναι πολιτικά ύποπτη δεν είναι απλώς μεμπτή, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε χθες, ο οποίος αναπαρήγαγε θέσεις της λεγόμενης αντισυστημικής ακροδεξιάς και με μυθολογίες αλλά και ανακρίβειες έριξε νερό στο μύλο όλων εκείνων που θέλουν τη δημοκρατία ανοχύρωτη και αδύνατη απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται».
Τζανερίκος: «Με τον Γεραπετρίτη συναντήθηκα στο Μαξίμου, όχι σε καφενέ»
Νωρίτερα, ο Χρ.Τζανερικός σε δηλώσεις του στο dikastiko.gr, υποστήριξε ότι είχε συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και δεύτερη επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για την υπόθεση Κασιδιάρη.
Ο πρώην επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς πως ουσιαστικά βολιδοσκοπήθηκε για να διαφανεί η στάση του ενόψει της κρίσιμης δίκης και όταν δεν εκδήλωσε τις προθέσεις του, τότε υπήρξε νέα επικοινωνία με κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε να βοηθήσει.
«Δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;» διερωτήθηκε.
Σε ερώτηση για τα περί συνάντησης με τον κ. Γεραπετρίτη υποστήριξε: «Υπήρξε πράγματι, αλλά όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί. Εκεί ο κ.υπουργός μου είπε ότι καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλα τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Με ρώτησε επίσης αν θεωρώ ότι η ρύθμιση χρειαζόταν κάποια προσθήκη και είπα όχι. Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς, λοιπόν, επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη».
Κληθείς να απαντήσει αν είχε άλλη «όχληση» τόνισε: «Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο ″να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση″».
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο»
«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους ”καφέδες” του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο» και τονίζει πως «οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;».
Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».
(με πληροφορίες από Dikastiko)