Οινικές διαδρομές Παρίων: Διημερίδα για την οινική ιστορία της Πάρου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου

Οινικές διαδρομές Παρίων: Διημερίδα για την οινική ιστορία της Πάρου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου
yoh4nn via Getty Images

O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου σε συνεργασία με τους σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Ηλία Μαμαλάκη, Πάνο Ιωαννίδη, τη δημοσιογράφο-συγγραφέα Νίκη Μηταρέα, τα Οινοποιεία: της εταιρείας «Ε. Θ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ Α.Ε.» «Λουρίδη», «Ανουσάκη» «AΣΤΕΡΑΣ», και Nαουσαίους μικροοινοπαραγωγούς, διοργανώνει το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 διημερίδα με τον τίτλο: «Οινικές Διαδρομές Παρίων»

Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της παραγωγής κρασιού. Αλλά παράλληλα, και μια προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός και αφετέρου την καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ αυτού του είδους με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον!

Η διημερίδα αυτή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, με έμφαση φέτος στο κεντρικό θέμα της διημερίδας: τα πατητήρια:

-στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε σύγχρονα οινοποιεία του νησιού, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού στο νησί μας, θα παρακολουθήσουν εισήγηση για τα πατητήρια της Πάρου από τον κ. Γιώργο Καβάλλη, ομιλίες από οινολόγους και θα πραγματοποιήσουν γευστικές δομικές,

-στο δεύτερο θα πάρουν μέρος στον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι με τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης θα παρακολουθήσουν την παρασκευή πιάτων από παριανές συνταγές μαγειρικής με βάση το κρασί που θα μαγειρέψουν ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης και ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας. Θα δοκιμάσουν τα πιάτα ενώ παράλληλα θα συνομιλήσουν με τους σεφ: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Ηλία Μαμαλάκη και τη συγγραφέα-δημοσιογράφο Νίκη Μηταρέα και θα γλεντήσουν παραδοσιακά στο κλείσιμο της διημερίδας.

Η παρακολούθηση της ημερίδας, από όσους δηλώσουν εντός της προθεσμίας συμμετοχή, είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο syllogosgynaikwnnaoussasparou@gmail.com και στα τηλέφωνα: 2284052555, 6974092618 κυρία Μαρία Τριπολιτσιώτου-Τσουνάκη και 2284051402, 6945533328 κυρία Ελευθερία Μπαρμπαρίγου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου:

09:15: Συγκέντρωση στην αφετηρία του Κ.Τ.Ε.Λ. στη Νάουσα-Εγγραφή συμμετεχόντων

09:30: Αναχώρηση για το οινοποιείο «ΑΣΤΕΡΑΣ» του κ. Κων/νου Ρούσσου

10:00-10:45: Ξενάγηση στο οινοποιείο/Κέρασμα

11:00: Αναχώρηση για το οινοποιείο «ΛΟΥΡΙΔΗ» του κ. Νίκου Λουρίδη

11:30-12:15: Ξενάγηση στο οινοποιείο/Κέρασμα

12:30: Αναχώρηση για το οινοποιείο «ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ» του κ. Παντελή Ανουσάκη

13:00-13:45: Ξενάγηση στο οινοποιείο/Κέρασμα

14:00: Αναχώρηση για το οινοποιείο και τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου

14:30-15:30: Ξενάγηση στο οινοποιείο και το τυροκομείο/ Παρουσίαση

του «Κρασοτυριού» του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Πάρου/Παρουσίαση με θέμα: «Τα πατητήρια της Πάρου»

από τον κ. Γιώργο Καβάλλη

15:45: Κέρασμα

16:00: Αναχώρηση-Λήξη εργασιών πρώτης μέρας


Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου:

16:30: Συγκέντρωση στην αφετηρία του Κ.Τ.Ε.Λ. στη Νάουσα

16:45: Αναχώρηση για τον αμπελώνα του κ. Βασίλη Τριπολιτσιώτη

17:00-18:30: Παραδοσιακός τρύγος/πάτημα σταφυλιών

18:45: Κέρασμα

19:00: Αναχώρηση για το οινοποιείο «Ε. Θ. Μωραΐτη»

19:15-19:45: Ξενάγηση στο οινοποιείο

19:45-20:00: Προσέλευση στο χώρο της τελικής εκδήλωσης

20:00-21:00: Παρουσίαση συνταγών με βάση το κρασί από τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη και γυναίκες-μέλη του συλλόγου. Παράλληλα θα γίνει συζήτηση με τους σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Ηλία Μαμαλάκη και τη συγγραφέα-δημοσιογράφο Νίκη Μηταρέα.

21:15-22:30: Οινοκεράσματα-Γλέντι