Εφτά ύπουλες τροφές που καταστρέφουν τα δόντια μας - Οδοντίατροι εκπέμπουν SOS

Δεν μπορούμε να τις αποχωριστούμε; Να πώς θα σώσουμε την κατάσταση.
Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι υγιεινές. Απλά πρέπει να καταναλώνονται με συγκεκριμένο τρόπο.
RealPeopleGroup via Getty Images
Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι υγιεινές. Απλά πρέπει να καταναλώνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Αγοράσαμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και είμαστε τόσο συνεπείς με τη ρουτίνα υγιεινής των δοντιών μας. Κι όμως, κάνουμε το εξής σφάλμα: Τρώμε προϊόντα που καταστρέφουν τα δόντια μας.

«Ορισμένα φαγητά και ποτά έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οδοντική υγεία, προκαλώντας βλάβες, λεκέδες, τερηδόνα και όχι μόνο», προειδοποιεί η οδοντίατρος δρ Έριν Φρόντορφ.

Και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή δόντια;

Σύμφωνα με την Φρόντορφ, ένας καλός γενικός κανόνας είναι πως:

«Αν κάτι απειλεί να λεκιάσει ένα λευκό μπλουζάκι, τότε απειλεί να φθείρει και τα δόντια μας»

Και αν αυτό όντως ισχύει, καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, αναψυκτικά, «αθλητικά» ποτά, ντομάτες, κάρυ, μούρα θα πρέπει να αποφεύγονται. Γιατί; Διότι περιέχουν χρωστικές ουσίες που προσκολλώνται στο σμάλτο των δοντιών και αφήνουν λεκέδες στην επιφάνεια.

«Οτιδήποτε με pH πάνω ή κάτω από το ουδέτερο βλάπτει το σμάλτο, των δοντιών» προσθέτει η δρ Έμι Σίλβα Λούις, ιδιοκτήτρια του FiveSix Family Dental στο Ιλινόις. «Γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη τροφοδοτούν τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα μας. Και αυτά με τη σειρά τους, παράγουν οξύ που απειλεί να βλάψει το σμάλτο», συμπληρώνει η ίδια.

Στο ζουμί: Ποιες τροφές να αποφεύγουμε

1. Τα κολλώδη ζαχαρούχα προϊόντα

Τα ζελεδάκια και οι τσίχλες με ζάχαρη, όσο νόστιμα κι αν είναι γίνονται ένα με τα δόντια και αφήνουν επάνω μια σειρά από οξέα και βακτήρια. Και το χειρότερο είναι ότι τρυπώνουν σε σημεία που δεν μπορούμε να τα δούμε. Οπότε, ακόμα και η καλύτερη οδοντόβουρτσα χάνει την αποτελεσματικότητά της. Επιπλέον, τα αντίστοιχα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ενώ ναι μεν είναι καλύτερα, εξακολουθούν να είναι επιβλαβή.

Συμπέρασμα: Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυτών των τροφών και το ξέπλυμα ή το βούρτσισμα των δοντιών μας αμέσως μετά την κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει τη ζημιά.

2. Οι σκληρές καραμέλες

Οι τραγανές καραμέλες, όπως αυτές με τη μέντα και άλλες παρόμοιες εκθέτουν τα δόντια μας στη ζάχαρη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και όταν τις δαγκώνουμε υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουμε κάποιο δόντι.

Συμπέρασμα: Αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση και δεν δαγκώνουμε ποτέ τις σκληρές καραμέλες.

3. Τα κρακεράκια

Αυτά τα αμυλούχα σνακ διασπώνται σε ζάχαρη και δημιουργούν μια κολλώδη πάστα που προσκολλάται στα δόντια, τροφοδοτώντας τα βακτήρια.

Συμπέρασμα: Εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, μετά την κατανάλωση βουρτσίζουμε και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, προκειμένου να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα που έχουν μείνει ανάμεσα στα δόντια.

4. Τα υπερβολικά τραγανά πατατάκια ή νάτσος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ενέχουν αυτά και άλλα σκληρά, τραγανά τσιπς είναι η πιθανότητα για ένα απότομο τρύπημα στα ούλα ή στον ουρανίσκο.

Συμπέρασμα: Αυτά τα τσιπς θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Ιδίως εάν έχουμε ένα φθαρμένο δόντι. Διότι τα δόντια με σφράγισμα, τερηδόνα ή μια υπάρχουσα ρωγμή, τείνουν να είναι πιο εύθραυστα.

4. Τα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

Συμπέρασμα: Τα απολαμβάνουμε με μέτρο και ξεπλένουμε το στόμα μας νερό.

5. Τα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι κολλώδη και προσκολλώνται στα δόντια. Και ενώ η ζάχαρη τους είναι φυσική, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τροφοδοτώντας και πάλι τα βακτήρια που προκαλούν λεκέδες και τερηδόνα.

Συμπέρασμα: Ξεπλένουμε ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας αφού καταναλώσουμε αποξηραμένα φρούτα/ Και ιδανικά προτιμάμε τα φρέσκα φρούτα, που να περιέχουν μπόλικο νερό, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα πεπόνια.

6. Ο πάγος

Το μάσημα του πάγου σπάει και αποδυναμώνει τα δόντια. Ειδικά καθώς μεγαλώνουμε και το σμάλτο αδυνατίζει. Για αυτό καλύτερα να το αποφεύγουμε εντελώς. Άλλωστε δεν μας προσφέρει το παραμικρό.

7. Το ποπ κορν

Εάν ο πάγος είναι η Νο. 1 απειλή για τα υγιή δόντια, οι πυρήνες καλαμποκιού που βρίσκονται μέσα ποπ κορν δεν είναι η δεύτερη. Είναι σκληροί και κρυμμένοι ύπουλα μέσα σε ένα μαλακό κάλυμμα. Όμως, με μία λάθος κίνηση απειλούν να κάνουν τα δόντια μας κομματάκια.

Κάτι για το τέλος...

Επειδή μερικά φαγητά δεν είναι ευεργετικά για τα δόντια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κόψουμε εντελώς. Απλά περιορίζουμε τον χρόνο κατανάλωσής τους στα 20 λεπτά ημερησίως και μετά την κατανάλωσή τους πίνουμε νερό για να επαναφέρουμε το pH του στόμα τος στο φυσιολογικό.

Και ακόμη, προσθέτουμε στη διατροφή μας μερικά φρούτα που κάνουν καλό στα δόντια, όπως οι φράουλες, τα μήλα και το καρπούζι. Που όλα τους περιέχουν πολύ μηλικό οξύ, συστατικό το οποίο λευκαίνει τα δόντια, αφαιρώντας τους επιφανειακούς λεκέδες.

Τρώμε συν τοις άλλοις σέλινο και φυλλώδη λαχανικά. Γιατί απολεπίζουν την πλάκα από τα δόντια μας. Επιπροσθέτως, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης και στα σκούρα, φυλλώδη πράσινα, που περιέχουν ασβέστιο και έτσι εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των οξέων.

Καλή μας αρχή στον δρόμο προς ένα πιο λευκό χαμόγελο.

(Με πληροφορίες από yahoo).