Οκτώ κοινά λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση

Οι ειδικοί δεν τα διαπράττουν ποτέ μα ποτέ έξω όταν έχει ακραία ζέστη.
Μικρό αγόρι παίζει με τα νερά ενός σιντριβανιού στο Κεμπέκ του Καναδά. Μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα με χαμηλές θερμοκρασίες υποφέρουν επίσης από τη ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Onfokus via Getty Images
Μικρό αγόρι παίζει με τα νερά ενός σιντριβανιού στο Κεμπέκ του Καναδά. Μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα με χαμηλές θερμοκρασίες υποφέρουν επίσης από τη ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Βιώνουμε ένα δυσάρεστα ζεστό καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της χώρας, με πολλές πολιτείες (σ.σ. ΗΠΑ) να βλέπουν ήδη κύματα καύσωνα ― και οι θερμοκρασίες που είναι στα ύψη αναμένεται να παραμείνουν.

Το λιγότερο, αυτός ο τύπος καιρού καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διεξαγωγή εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους ή την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων ρουτίνας όπως το καθημερινό τρέξιμο. Στις χειρότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ο ζεστός καιρός μπορεί να είναι θανατηφόρος, ειδικά για τους ηλικιωμένους που είναι «πιο επιρρεπείς να αφυδατωθούν πιο γρήγορα σε υπερβολική ζέστη», δηλώνει ο δρ Τζον Σούμαν, εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής της Oak Street Health με έδρα την Οκλαχόμα.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά καταστάσεων που σχετίζονται με τη θερμότητα που μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε από τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας θερμικές κράμπες, αφυδάτωση και λιποθυμία. Ένα άλλο είναι η θερμική εξάντληση, η οποία προκαλεί «δίψα, κόπωση - μπορεί να παρουσιάσουμε ακόμη και ήπιες αλλαγές στη νοητική μας κατάσταση, όπως μικρή σύγχυση», σύμφωνα με τον δρ Μάρτιν Χουέκερ, γιατρό έκτακτης ανάγκης στο UofL Health στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

«...το να φτάσουμε στη θερμοπληξία, είναι το πιο σημαντικό, το πιο σοβαρό (που μπορούμε να πάθουμε από τη ζέστη)», προσθέτει ο ίδιος. «Εκεί αρχίζει να βλέπει κανείς σαφείς αλλαγές στην ψυχική κατάσταση και μετά αυτό που ονομάζουμε καρδιαγγειακή κατάρρευση ή αστάθεια. Τα ζωτικά σημεία αλλάζουν. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αρχίζουν να αλλάζουν.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουμε το ΕΚΑΒ (166) αν εντοπίσουμε σύγχυση σε κάποιον που βρίσκεται έξω στη ζέστη. Θα πρέπει επίσης να καλέσουμε το 166 εάν συμπτώματα όπως κράμπες λόγω ζέστης, έντονη εφίδρωση ή ζάλη διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ΗΠΑ είδαν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη ποτέ (να λαμβάνουν χώρα) το 2023 και με περισσότερες ζεστές μέρες στον ορίζοντα, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ασφαλείς. Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τι θα απέφευγαν να κάνουν τις ζεστές μέρες, έχοντας κατά νου την ασφάλειά τους.

1. Δεν θα κοιτούσαν μόνο τη θερμοκρασία του αέρα.

2. Δεν θα άφηναν τον εαυτό τους να διψάσει.

3. Δεν θα χρησιμοποιούσαν αλκοόλ για να ξεδιψάσουν.

4. Δεν θα έμεναν έξω την πιο ζεστή ώρα της ημέρας.

5. Δεν θα έμεναν κάτω από τον ήλιο χωρίς να κάνουν διαλείμματα.

6. Δεν θα ξεχνούσαν τις ανησυχίες τους για κοριούς και έντομα.

7. Δεν θα παρέλειπαν το αντηλιακό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: