Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορούν να μας διδάξουν ένα-δυο πράγματα για το πώς να καλλιεργήσουμε και να διατηρήσουμε μια ισχυρή, στοργική σύνδεση σε μια μακροχρόνια σχέση.
Για αυτό, ρωτήσαμε θεραπευτές ζευγαριών, οι οποίοι σε βάθος χρόνου έχουν εντοπίσει τα πράγματα που σπάνια κάνουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε ευτυχισμένες σχέσεις.
Να τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς:
1. Δεν φοβούνται τις «σκληρές» συζητήσεις
Ανεξάρτητα από το πόσο συμβατοί είμαστε με τον σύντροφό μας, αναπόφευκτα θα προκύψουν διαφωνίες. Όμως, τα ευτυχισμένα ζευγάρια, αντί να κρύβουν τα συναισθήματά τους κάτω από το χαλί, προκειμένου να αποφύγουν μια σκληρή συζήτηση, είναι σε θέση να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά, ακόμα και για ευαίσθητα θέματα, όπως τα χρήματα, τα πεθερικά, η ανατροφή των παιδιών, το σεξ και όλα όσα αποτελούν για ορισμένους από εμάς «κόκκινες λέξεις».
«Το να αφήνουμε σημαντικά ζητήματα ανεξερεύνητα βλάπτει την εμπιστοσύνη και οδηγεί σε δυσαρέσκεια και αποσύνδεση», προειδοποιεί η Γούινιφριντ Ρέιλι, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
2. Δεν κρατούν το «σκορ»
Η Αμάντα Μπακέρο, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας με έδρα το Μαϊάμι, υπογραμμίζει ότι οι ευτυχισμένοι σύντροφοι δεν συμπεριφέρονται ως «συναισθηματικοί λογιστές», μετρώντας προσεκτικά ο ένας τις καλές και τις κακές πράξεις του άλλου.
Σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι κάνουν πράγματα ο ένας για τον άλλον επειδή το θέλουν, όχι επειδή περιμένουν από τον άλλον να τους ανταποδώσει τη χάρη.
3. Δεν κρατούν κακία
Τα δυστυχισμένα ζευγάρια αφήνουν τις απογοητεύσεις και τoυς καυγάδες να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ τους. Αντίθετα, τα ευτυχισμένα ζευγάρια «δέχονται ότι ούτε αυτοί ούτε οι σύντροφοί τους είναι τέλειοι», εξηγεί η Ρέιλι. «Για αυτό οι σύντροφοι στις υγιείς σχέσεις είναι πρόθυμοι να ζητήσουν συγγνώμη και αλλά και να συγχωρήσουν το ταίρι τους».
4. Δεν απευθύνονται ο ένας στον άλλο με κοσμητικά επίθετα
Ακόμη και επάνω στην ένταση της στιγμής, τα ευτυχισμένα ζευγάρια σπάνια καταφεύγουν σε προσφωνήσεις με αρνητικό πρόσημο. Πιθανότατα επειδή κατανοούν ότι αυτό το είδος επικοινωνίας είναι αντιπαραγωγικό και οδηγεί σε «άμυνα, αρνητικότητα και αγανάκτηση».
Φυσικά, ακόμη και άτομα με καλές σχέσεις βιώνουν θυμό και απογοήτευση απέναντι στον σύντροφό τους κατά καιρούς. Αλλά η συνολική τους άποψη για το ταίρι τους παραμένει θετική, υποστηρικτική και σεβαστική.
5. Δεν ψαχουλεύουν στα κρυφά
Όταν υπάρχει ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη σε μια σχέση, η ιδέα του να ψάξουμε τα μηνύματα ή τα email του/της συντρόφου μας δεν είναι και τόσο δελεαστική.
«Σε μια υγιή σχέση, πιθανότατα θα ήταν πολύ βαρετό να σκαλίζουμε τα προσωπικά μηνύματα του/της συντρόφου μας», δηλώνει ο Σπένσερ Νόρθι, θεραπευτής γάμου και οικογένειας στην Ουάσιγκτον.
«Ο/Η σύντροφός μας λογικά θα μας έχει ήδη μιλήσει για τα ενδιαφέροντα σημεία της ημέρας του/της. Γιατί λοιπόν να διαβάζουμε τα email της δουλειάς του/της αν δεν μας αφορούν και δεν μας το έχει επιτρέψει; Γιατί να παραβιάζουμε τα συρτάρια του/της; Σε μια υγιή σχέση, δεν θα πρέπει να υπάρχει η υποψία ότι το άλλο άτομο μας κρύβει πράγματα», καταλήγει ο ίδιος.
6. Δεν λένε ψέματα ο ένας στον άλλον
Τα υγιή ζευγάρια μιλάνε ανοιχτά και ειλικρινά μεταξύ τους. Η ανεντιμότητα δεν βοηθά την ερωτική και οποιαδήποτε σχέση γενικότερα. Κι αυτό γιατί το ψέμα καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της σύνδεσης. Επιπλέον, αν φανερωθεί η αλήθεια, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη.
7. Δεν αντιμετωπίζουν τον σύντροφό τους σαν αντίπαλο
«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια υπενθυμίζουν ο ένας στον άλλον τακτικά ότι ”παίζουν στην ίδια ομάδα”», προτείνει ο Κερτ Σμιθ, θεραπευτής με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στη συμβουλευτική ανδρών.
«Αποφεύγουν να βλέπουν τις καταστάσεις μέσα από τον φακό του νικητή και του ηττημένου. Και όταν δεν αντιμετωπίζουμε τον σύντροφό μας ως εχθρό, είναι εκπληκτικό το πόσο πιο ευτυχισμένη γίνεται μονομιάς η σχέση μας», θεωρεί ο Σμιθ.
8. Δεν θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο
Όταν είμαστε μαζί καιρό, είναι σύνηθες να νιώθουμε άνετα μέσα στη σχέση, με κίνδυνο σιγά-σιγά να σταματήσουμε να κάνουμε για το ταίρι μας την ίδια προσπάθεια όπως κάναμε στη φάση του «μήνα του μέλιτος». Μερικά ζευγάρια βάζουν απλώς τη σχέση στον αυτόματο πιλότο.
Τα πιο ευτυχισμένα όμως, κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σύνδεση μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τακτικά πρωτότυπα, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον όταν επιστρέφουν στο σπίτι στο τέλος της ημέρας, με την οπτική επαφή ή δείχνοντας ενδιαφέρον ρωτώντας για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του συντρόφου τους.