Οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη

Πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
.
AscentXmedia via Getty Images
.

Η πρωτεΐνη μαζί με τον υδατάνθρακα και το λίπος αποτελεί μακροθρεπτικό συστατικό και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Τα αμινοξέα είναι οι βασικοί λίθοι των πρωτεϊνών και μπορούμε είτε να τα συνθέσουμε μόνοι μας (μη απαραίτητα) είτε να τα πάρουμε από τη διατροφή μας (απαραίτητα).

Σύμφωνα μ′ αυτά που γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος, διαιτολόγος από την Λέσβο, οι πρωτεΐνες παρέχουν την ίδια ενέργεια με τους υδατάνθρακες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, αλλά και στην εγκυμοσύνη. Αποτελούν δομικά υλικά των μυών ,των χόνδρων και του αίματος και συμβάλουν στην επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών. Βοηθάνε στη ρύθμιση του μεταβολισμού και κατά την άσκηση μειώνουν την απώλεια του μυϊκού ιστού και επιταχύνουν την αποκατάσταση.

Η μέση κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα στη μέρα είναι περίπου 0,8-1,2 γραμμάρια/κιλό σώματος ,πράγμα που εξαρτάται από την καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Διακρίνεται σε ζωικής (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά) και φυτικής προέλευσης (όσπρια, ξηροί καρποί).

Τι γίνεται όμως με τον οργανισμό μας αν δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη μέσα στη μέρα μας;

  • Πρήξιμο : οι πρωτεΐνες που καταναλώνουμε και κυκλοφορούν με το αίμα μας, μας αποτρέπουν στο να έχουμε κατακρατήσεις υγρών. Ένα πολύ συχνό σημάδι της μη επαρκούς κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι το πρήξιμο κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια.
  • Αλλαγές στη διάθεση μας : ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί τους νευροδιαβιβαστές για να μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα μεταξύ των κυττάρων μας. Αρκετοί από τους νευροδιαβιβαστές αποτελούνται από αμινοξέα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως μια διατροφή με ανεπαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης θα οδηγούσε σε μειωμένη παραγωγή αυτών των νευροδιαβιβαστών με αποτέλεσμα την αλλαγή στα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας (με χαμηλά επίπεδα μπορεί να αισθανόμαστε κατάθλιψη).
  • Προβλήματα στα μαλλιά και στα νύχια : όλα αυτά αποτελούνται από πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Η μειωμένη πρόσληψη οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή όλων αυτών με αποτέλεσμα αραιά και εύθραυστα μαλλιά και λεπτά νύχια.
  • Αδυναμία και κόπωση : η έλλειψη της πρωτεΐνης με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μας μάζας. Σε περίπτωση που δεν ασκούμαστε, η μυϊκή αδυναμία θα είναι εμφανή σιγά σιγά. Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση οδηγεί και σε αναιμία, όταν τα κύτταρα μας δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, πράγμα που θα μας οδηγήσει στο αίσθημα της κόπωσης.
  • Πείνα : για να μην ξεχνάμε και το αίσθημα της πείνας που θα νιώθουμε συνέχεια. Η πρωτεΐνη είναι το καύσιμο μας και συμβάλει με τη σειρά της στο αίσθημα του κορεσμού. Εάν νιώθουμε πως δεν χορταίνουμε ενώ τρώμε κανονικές ποσότητες, τότε μάλλον ο οργανισμός μας χρειάζεται παραπάνω πρωτεΐνη.
  • Αργή επούλωση των τραυμάτων : αυτό έχει να κάνει με ότι σχετίζεται με την άσκηση και αυτό γιατί το σώμα μας όπως είπαμε και πριν δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο λόγω της μειωμένης κατανάλωσης πρωτεΐνης. Επίσης χρειάζεται τις πρωτεΐνες για την παραγωγή θρόμβων για να σταματήσει η πληγή.
  • Λίπος στο συκώτι : ένα συχνό φαινόμενο είναι η υψηλή συγκέντρωση λίπους στο συκώτι εξαιτίας της χαμηλής πρόσληψης πρωτεΐνης.
  • Αρρωσταίνουμε συνεχώς : υπάρχει περίπτωση η συνεχής αίσθηση κρυώματος να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή. Αυτό δικαιολογείται στο ότι η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των αντισωμάτων που παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε τα βακτήρια και τους ιούς.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης πρωτεΐνης για έναν οργανισμό, είναι πως μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει με το βάρος του. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλές πλέον επιλογές στη διατροφή, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα και σε λιπαρά.

ΠΗΓΗ: fmh.gr