Οκτώ συνήθειες που μπορεί να μας χαρίσουν 20 χρόνια ζωής

Όσοι τις υιοθέτησαν δεν βγήκαν χαμένοι. Γιατί όχι κι εμείς;
Constantinis via Getty Images

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφής επικεντρώθηκε στις καθημερινές συνήθειες που υπόσχονται να μας χαρίσουν επιπλέον χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες ζωής. Στη μελέτη συμμετείχαν 719.147 άτομα ηλικίας από 40 έως 99 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν οκτώ παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και υπόσχονται μακροζωία και ευεξία. Και το καλύτερο είναι πως πιθανότατα, ορισμένοι από αυτούς υπάγονται ήδη στη λίστα των καλών συνηθειών μας.

Οι οκτώ συνήθειες που ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής μας

  • Η τακτική άσκηση
  • Η κοινωνική συναναστροφή και η δημιουργία ισχυρών δεσμών
  • Ο ποιοτικός ύπνος σε ένα σχετικά σταθερό ωράριο
  • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
  • Η υγιεινή διατροφή
  • Η αποχή από το κάπνισμα
  • Η καταπολέμηση του στρες
  • Η αποφυγή περιττών φαρμακευτικών σκευασμάτων που επιδρούν στη διάθεσή μας

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι από τους συμμετέχοντες υιοθέτησαν κάθε μία από τις οκτώ «θαυματουργές» συνήθειες ήδη από την ηλικία των σαράντα ετών, είδαν σημαντική αύξηση στη διάρκεια αλλά και στην ποιότητα ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν υιοθέτησαν καμία από τις ευεργετικές συνήθειες που προαναφέραμε.

Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που ενέταξαν στην καθημερινότητά τους και τις οκτώ συνιστώμενες πρακτικές υπολογίστηκαν περίπου 21, ενώ για τους άνδρες περίπου 24 επιπλέον χρόνια ζωής.

Επιπλέον, για το ποσοστό των ατόμων που αγκάλιασαν και τις οκτώ συνήθειες σημειώθηκε μείωση 13% στους πρόωρους θανάτους σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν καμία εκ των οκτώ, σύμφωνα με το Medical News Today.

Εμείς ωστόσο δεν χρειάζεται εμμονικά να υιοθετήσουμε οκτώ στις οκτώ συνήθειες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μερικές από αυτές και ούτε είναι ανάγκη να είμαστε κάτω από τα σαράντα.

10'000 Hours via Getty Images

Ποιες συνήθειες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο

Ενώ και οι οκτώ πρακτικές μακροζωίας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευεργετικές, ορισμένες επιφέρουν πιο αξιοσημείωτα και δραστικά αποτελέσματα.

Στις πιο επωφελείς συνήθειες υπάγονται η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση σε τακτική βάση και η αποφυγή ψυχοτρόπων φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι είναι διπλά σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές τις τρεις πρακτικές.

Για τον Δρ Πάτρικ Κολ, γηρίατρο και ιατρικό διευθυντή στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ -ο οποίος δεν έχει σχέση με την παραπάνω έρευνα- η σωματική δραστηριότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για τους ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς υπόσχεται πολλαπλά οφέλη, από τη μυϊκή ενδυνάμωση μέχρι την καλύτερη ψυχική υγεία.

«Για τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη επενδύουμε τόσο στην αερόβια άσκηση, που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και επιφέρει ισορροπία και ευελιξία, όσο και στην άσκηση με βάρη και αντιστάσεις που υπόσχεται μυϊκή ενδυνάμωση και μια καλή στάση σώματος», υπογραμμίζει ο Κολ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι καθώς μεγαλώνουμε, σταδιακά και εν αγνοία μας χάνουμε τη μυϊκή μας δύναμη κι όταν πια φτάσουμε να το παρατηρήσουμε είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Συχνά προτού το καταλάβουμε αδυνατούμε να κάνουμε δύο βήματα ή να ανέβουμε τη σκάλα του σπιτιού μας. Γι′ αυτό οφείλουμε να προνοήσουμε.

Και παρόλο που η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, μια καθιστική δουλειά ή οι αυξημένες ευθύνες και οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας καθιστούν σχεδόν αδύνατο το να υιοθετήσουμε τις οκτώ πρακτικές ανεξαιρέτως, έχει τρομερή σημασία να κάνουμε την προσπάθειά μας. Πέρα από το μακρινό μέλλον θα αντιληφθούμε τα οφέλη τους και στο άμεσο παρόν, καθώς θα αισθανθούμε πιο εύρωστοι και καλοδιάθετοι.