Είναι γεγονός: Οι σεφ αφιερώνουν πολύ χρόνο προετοιμάζοντας φαγητό για τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν τρώνε ποτέ έξω. Απλώς σε αντίθεση με εμάς, υπάρχουν πιάτα που οι σεφ αρνούνται κατηγορηματικά να παραγγείλουν σε ένα εστιατόριο. Κυρίως επειδή πιστεύουν ότι δεν αξίζουν τα χρήματα.
Οι σεφ προτιμούν πιάτα με μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων. Συνταγές που δεν συναντάμε συχνά. Mε αυτή τη λογική σε ένα εστιατόριο δεν θα ζητούσαν:
Αστακό
«Μου αρέσει ο αστακός, αλλά στα εστιατόρια δεν είναι αρκετός σε ποσότητα, ώστε να δικαιολογείται το τεράστιο κόστος», εξηγεί ο Έβαν Χένεσεϊ, σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αστακοί είναι πιο δυσεύρετοι από άλλα θαλασσινά και απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα πιάτα με αστακό, όπως για παράδειγμα η μακαρονάδα, θεωρούνται από τους σεφ κάπως υπερεκτιμημένα.
Ζυμαρικά
Πολλά εστιατόρια έχουν πιάτα με ζυμαρικά στο μενού για ποικιλία. Όμως, ορισμένοι σεφ δεν πιστεύουν πως οι συνταγές με βάση τα ζυμαρικά αξίζουν την τιμή τους σε όλα τα μαγαζιά.
«Τα πιάτα ζυμαρικών είναι συνήθως αρκετά ακριβά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια τόσο φθηνή πρώτη ύλη», δηλώνει η Νίνα Σουασντικιάτι, σεφ και ιδιοκτήτρια εστιατορίου ταϊλανδέζικης κουζίνας στο Λας Βέγκας.
Και εκτός αυτού, τα μακαρόνια, ακόμα και για όσους δεν είμαστε σεφ, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε και στο σπίτι.
Σαλάτες
Ενώ μπορεί να αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους ή όσους κάνουν δίαιτα, οι περισσότερες σαλάτες στα εστιατόρια είναι συνήθως πολύ ακριβές για τα υλικά που περιέχουν και τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας που απαιτούν.
«Σπάνια εντυπωσιάζομαι με τις σαλάτες των εστιατορίων και σχεδόν πάντα φεύγω με την αίσθηση ότι πλήρωσα 12 με 15 ευρώ, για κάτι που θα μπορούσα να το είχα φτιάξει σε δύο δευτερόλεπτα», εξομολογείται ο Ράιαν Τζόουνς, συνιδρυτής και εκτελεστικός σεφ του Free Reign Restaurants στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.
Σούπες
Τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, μπορεί να νιώθουμε τη λαχτάρα για ένα ζεστό μπολ σούπας. Και συχνά, τα εστιατόρια έχουν μια ποικιλία από σούπες και βελουτέ στο μενού ή και μια συνταγή που είναι η σπεσιαλιτέ της ημέρας.
Ωστόσο η «Σούπα της Ημέρας» είναι συχνά ένας κώδικας στη βιομηχανία της εστίασης, για τα εστιατόρια που θέλουν να ξεφορτωθούν τα αποθέματα των προμηθειών του Σαββατοκύριακου ή και ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας, αποκαλύπτει ο Μάικλ Ντελόν, σεφ και ιδιοκτήτης του Nunzio στο Νιου Τζέρσι.
Συν τοις άλλοις, οι σούπες είναι κάτι σχετικά «τσιμπημένο» που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι, αυτοσχεδιάζοντας με τα υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας.