Με την τιμή του να κινείται ανοδικά και φέτος, σημειώνοντας μάλιστα νέο ιστορικό ρεκόρ, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πάψει πλέον να αποτελεί την πρώτη επιλογή των νοικοκυριών. Αλλωστε χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτησή του από το 2013 έχει μειωθεί κατά 72%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για διάστημα μόλις πέντε ετών.
Φυσικό επακόλουθο, η «στροφή» σε άλλες λύσεις, όπως το τζάκι ή οι ξυλόσομπες, ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
Τι πρέπει λοιπόν, με τον χειμώνα προ των πυλών, να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την αγορά των ξύλων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό προϊόν, αλλά και να αποφύγουν αχρείαστες επιβαρύνσεις;
Ιδιες τιμές, μειωμένη ζήτηση
Οπως αναφέρει στη HuffPost Greece o κ. Γιώργος Κασκαλίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας πώλησης ξυλείας «Ηφαιστος», οι τιμές κατά μέσο όρο στην αγορά της Αττικής κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 100 με 110 ευρώ το κυβικό μέτρο.
Ωστόσο, σημειώνει ότι η ζήτηση φέτος είναι μειωμένη. Βασική αιτία ο ήπιος περσινός χειμώνας, που έχει δημιουργήσει απόθεμα καυσόξυλων στα νοικοκυριά.
Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το θέμα της υγρασίας των ξύλων. Γι αυτό ιδανικά θα πρέπει να στρέφονται σε περσινές «σοδειές», αρά συνήθως και σε σημεία πωλήσεων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα βρίσκουν και περισσότερα σχετικά αποθέματα.
Ως προς το είδος του ξύλου, τα πιο δημοφιλή, όπως η οξιά και η δρυς θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές. Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφύγουν κωνοφόρα δέντρα (όπως για παράδειγμα το πεύκο), που εκτός των άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Προσοχή στον... «αέρα»
Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 ο τρόπος πώλησης των καυσόξυλων έχει αλλάξει, καθώς πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με τον τόνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Εχουν αποφευχθεί έτσι διάφορα... «τεχνάσματα», όπως το βρέξιμο των ξύλων για να αυξηθεί το βάρος τους - και συνεπώς η τιμή τους.
Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται και με το νέο καθεστώς, καθώς οι αγοραστές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν αγοράζουν... «αέρα». Να επιλέγουν δηλαδή «πυκνές» στοίβες, χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ των ξύλων.
«Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει»
Ενα ζήτημα που τίθεται και έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η καύση των ξύλων, αλλά και των διαφόρων άλλων, πάσης φύσεως, υλικών που επιστρατεύονται σε... ώρες ανάγκης.
Είτε τα πολύ κρύα βράδια, είτε τις νύχτες της περιόδου των Χριστουγέννων για... ατμοσφαιρικούς λόγους, ειδικά σε συνθήκες άπνοιας, η κατάσταση από τα τζάκια γίνεται αποπνικτική, κρύβοντας σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Οπως εξηγεί μάλιστα στη HuffPost Greece, o καθηγητής Πνευμολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, το υγειονομικό πρόβλημα είναι διπλό, καθώς η ρύπανση δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και τα εσωτερικά των σπιτιών, καθιστώντας, λόγω υπερσυγκέντρωσης σωματιδίων, το αναμμένο τζάκι επιβλαβές για όσους απολαμβάνουν τη ζεστασιά του. Θα πρέπει λοιπόν η χρήση του να είναι, όσο το δυνατόν, περιορισμένη.
Σημειώνει δε ότι η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, πως μόνο τα ακατάλληλα καυσόξυλα ή άλλα είδη που καίγονται στο τζάκι προκαλούν το πρόβλημα, είναι λανθασμένη. «Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτής της κατάστασης είναι τα παιδιά.
«Σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα επιβαρύνονται πολύ, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά, καθώς τα αυξημένα μικροσωματίδια μένουν σε χαμηλό ύψος στο έδαφος και εισπνέονται περισσότερο από άτομα πολύ μικρής ηλικίας», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης και καλεί τους καταναλωτές να τηρούν τις συστάσεις των αρχών για μη χρησιμοποίηση τζακιών τις ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη.