Με την εξάπλωση του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι λογικό πολλοί γονείς να ανησυχούν και να φοβούνται για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιδημία για τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται να είναι οι νέοι γονείς, τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο ομάδες, εκείνους που περιμένουν το παιδάκι τους και εκείνους που μόλις απέκτησαν το παιδάκι τους και το έχουν στο σπίτι.
Τα μωράκια, και ειδικά τα νεογέννητα, αναπτύσσουν σιγά σιγά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ακόμα και οι πιο ήπιες ασθένειες μπορούν να τα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Αν ένα μωράκι κάτω των δύο μηνών εμφανίσει πυρετό πάνω από 37,0 βαθμούς, τότε απαιτείται η άμεση επίσκεψη στον παιδίατρο. Εξίσου αδύναμες σε διάφορους τύπους ασθενειών φαίνεται να είναι και οι έγκυες γυναίκες, γεγονός που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωράκι τους.
Είστε, λοιπόν, έγκυος ή έχετε καλωσορίσει το νεογέννητο σας στο σπίτι; Ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό και πως να τον διαχειριστείτε.
Αρχικά, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμα γνωστό και επιστημονικώς εξακριβωμένο ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να είναι ευάλωτες και ευπαθείς στον κορονοϊό ή αν μπορούν να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα από όσα γνωρίζουμε. Ακόμα, δεν είναι γνωστό αν ο ιός ενισχύει τις πιθανότητες για πρόωρη γέννα, αποβολές ή άλλα ελαττώματα εκ γενετής.
Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να το ακούει μία έγκυος γυναίκα καθώς μπορεί να την ανησυχήσει πάρα πολύ και να φοβηθεί.
Γενικότερα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι έγκυες γυναίκες υπόκεινται αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και αυτό από μόνο του μπορεί να τις κάνει πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού τους συστήματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ότι οι έγκυες αρρωσταίνουν πιο εύκολα από ότι συνήθως.
Με βάση αυτό, οι λιγοστές πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα είναι ως ένα βαθμό ενθαρρυντικές.
«Μια μικρή έρευνα που συνέκρινε έγκυες γυναίκες οι οποίες είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό με άλλες γυναίκες που και αυτές είχαν αρρωστήσει από αυτόν έδειξε ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους.., κάτι το οποίο είναι καθησυχαστικό», λέει η δρ. Τζέσικα Μάντεν, παιδίατρος στο Οχάιο των ΗΠΑ και υπεύθυνη υγιεινής της εταιρείας Aeroflow Breastpumps. Ακόμα, επικαλέστηκε μια πρόσφατη έρευνα που εξέταζε εννέα έγκυες γυναίκες που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και γέννησαν υγιέστατα και χωρίς συμπτώματα από τον ιό μωράκια. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή ενδέχεται να μην είναι βάσιμη.
Αν δεν αισθάνεστε καλά, πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό ή τη μαία σας.
«Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να αναφέρουν κάθε σύμπτωμα πυρετού ή λοίμωξης του αναναπνευστικού τους συστήματος όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή κλπ», αναφέρει η δρ. Νάταλι Αζίζ, μαία και γυναικολόγος στο Stanford Health Care. «Είναι πιθανό τα συμπτώματα να αφορούν άλλες ιώσεις».
Εντούτοις, σύμφωνα και με την δρ Αζίζ, αν εμφανίζετε συμπτώματα του ιού και παρουσιάζετε και άλλους παράγοντες ρίσκου όπως να έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μια πληγείσα από τον κορονοϊό περιοχή, θα πρέπει να κάνετε το τέστ για τον ιό.
Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, κάντε το
Για ακόμα μια περίπτωση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδωθεί μέσω του θηλασμού. Εντούτοις, ειδικοί δηλώνουν ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί την πρωταρχική ανησυχία τους - ίσως επειδή οι περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα για γυναίκες που είναι θετικές στον ιό δεν δείχνουν ότι να υπάρχει ο ιός στο μητρικό γάλα τους. Αντ′ αυτού, οι γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ρίσκο μετάδοσης του ιού απο την μητέρα που έχει προσβληθεί προς το παιδί της μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με τον βήχα και το φτέρνισμα. Φυσικά, η μόλυνση μπορεί να συμβεί και όταν ταΐζουν οι μητέρες τα μωρά τους με το μπιμπερό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το σημείο να αλλάξετε το πρόγραμμα διατροφής του μωρού σας.
«Με βάση όσα γνωρίζουμε για άλλες ιογενείς ασθένειες, θα παρότρυνα τις μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν», είπε η Μάντεν. Εν μέρει, διότι ο θηλασμός βοηθάει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών.
Εντούτοις, ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που μεταφέρουν τον ιό να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους.
Να πλένετε σε κάθε περίπτωση τα χέρια σας
Το ξέρουμε ότι σε κάθε είδηση που ακούτε ή διαβάζετε σχετικά με τον κορονοϊό η οδηγία για το πλύσιμο των χεριών εμφανίζεται πάντα. Όμως, και στη προκειμένη περίπτωση αποτελεί βασικό στοιχείο.
«Δεν υπερβάλουμε όταν λέμε ότι οι περισσότερες ιώσεις μπορούν να αποφευχθούν με ένα καλό πλύσιμο των χεριών», τονίζει η δρ. Ανίτα Τζουβάντι, παιδίατρος στο Stanford Children’s Health στις ΗΠΑ. «Πως νομίζετε ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες παραμένουν υγιείς;»
Η οδηγία αυτή απευθύνεται άμεσα στους γονείς και οποιονδήποτε άλλο βρεθεί κοντά σε ένα νεογέννητο, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων αδελφών.
«Φυσικα όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το μωρο», λέει η Τζουβάντι.
Σύμφωνα με τη Τζουβάντι, γενικά οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες που δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, είναι προτιμότερο να φιλήσουν τα ποδαράκια του μωρού και όχι τα χέρια ή το πρόσωπο του.
“Αμέσως, γίνεται μια «εγωιστική» υπόθεση. Θέστε όρια μέσα στα οποία θα νιώθετε άνετα και όχι να χρειάζεται να δικαιολογηθείτε για αυτά.”
Εσείς αποφασίζετε για τους επισκέπτες και τους δημόσιους χώρους – κανένας άλλος
Σύμφωνα και με την Αζίς, τα καλά νέα είναι ότι κανένας γιατρός δεν έχει προτείνει να περιοριστούν οι επισκέψεις από άτομα που είναι καλά στην υγεία τους.
Οπότε οι επισκέπτες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα για κορονοϊό δεν αποτελούν πρόβλημα, όπως και αν βγάλετε το μωράκι σας έξω για μια βόλτα – πάντα με τις απαιτούμενες προφυλάξεις.
«Ο καθαρός αέρας κάνει καλό για το μωρό και τους νέους γονείς», λέει η Τζουβάντι. «Το μόνο που συμβουλεύουμε τους γονείς είναι να μείνουν μακριά από εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, ειδικά όταν έχουν μαζί τους και το νεογέννητο παιδάκι τους… τουλάχιστον μέχρι το μωρό να κλείσει ένα μήνα και έχει αναπτύξει κάποια ανοσία».
Παρόλο που οι γιατροί και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμβουλεύουν απαραίτητα τους γονείς να κρατήσουν τα μωρά τους μακριά από επισκέπτες και τον πολύ κόσμο, αυτό αποτελεί πλέον μια «εγωιστική»υπόθεση. Θέστε όρια μέσα στα οποία θα νιώθετε άνετα και όχι να χρειάζεται να δικαιολογηθείτε για αυτά. Αν διστάζετε να φέρετε κόσμο στο σπίτι, μπορείτε να κανονίσετε μια συνάντηση εκτός σπιτιού. Με αυτό το τρόπο θα είστε πιο σίγουροι και δεν θα βρίσκεστε σε έναν έγκλειστο και περιορισμένο χώρο. Άλλες επιλογές αποτελούν να θέσετε κάποιους κανόνες σχετικά με την επαφή και τα φιλιά, ειδικά στο μωρό, ή να αποφύγετε εξαρχής τις επισκέψεις.
«Εσείς έχετε τη δύναμη. Αν γνωρίζετε ότι ο θείος σας θα έρθει για επίσκεψη και ότι πρόσφατα ήταν άρρωστος, τότε δεν μπορεί να σας επισκεφθεί», αναφέρει η Μάντεν. «Αν υποθέσουμε ότι θα γίνει μια συνάντηση για παιχνίδι για το τριών χρόνων παιδάκι σας και μερικούς φίλους και εσείς δεν θέλετε να πάτε, μην πάτε. Μπορεί να σας πιέζει η οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να συμμετέχετε, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε. Αυτό αποτελεί μια υπόθεση για την οποία μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο».
Η στάση αυτή δεν σας κάνει υστερικούς. Αντιθέτως, σας κάνει γονείς!
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
ΠΗΓΗ: HuffPost US