Τί είναι το καρκίνωμα Nut με το οποίο πάλευε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τον επιθετικό τύπου καρκίνου, με τον οποίο έδωσε μάχη ο δις αργυρός ολυμπιονίκης Tae Kwon Do.
EUROKINISSIEurokinissi

Σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η Ελλάδα αποχαιρετά τον δις αργυρό ολυμπιονίκη της στο Tae Kwon Do, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος πέθανε στα 43 του έτη, αφού πάλεψε επί δύο χρόνια με μια ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου, το καρκίνωμα NUT.

Τί είναι όμως το καρκίνωμα NUT;

Πρόκειται για έναν επιθετικό τύπο καρκίνου, που ορίζεται από την παρουσία μιας γενετικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. Αυτός ο όγκος ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα, του μεσοθωρακίου, του πνεύμονα, της ρινικής κοιλότητας, καθώς και των παραρρινίων κόλπων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της εν λόγω μορφής καρκίνου

Η διάγνωση του NUT πραγματοποιείται κατόπιν αφαίρεσης ενός μικρού δείγματος ιστού, σε μια διαδικασία που ονομάζεται Α′ βιοψία.

Εκτός αυτού, η διάγνωση μπορεί να γίνει και μετά την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου, σε μια διαδικασία που ονομάζεται Α′ εκτόμή. Στη συνέχεια, ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο, προκειμένου να τον εξετάσει με τη βοήθεια του μικροσκόπιου.

Στην ουσία, η διάγνωση του NUT απαιτεί επιβεβαίωση μιας γενετικής αλλοίωσης, που περιλαμβάνει το γονίδιο NUTM1. Η εν λόγω αλλοίωση έχει ως αποτέλεσμα το γονίδιο NUTM1 να συνδυάζεται με ένα γονίδιο τύπου BRD4 ή BRD3, προκειμένου να σχηματίσει ένα νέο γονίδιο, που ονομάζεται γονίδιο σύντηξης.

Οι δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αυτής της γενετικής αλλαγής περιλαμβάνουν υβριδισμός in situ φθορισμού (FISH), αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS) ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR). Οι παθολόγοι έχουν στη διάθεσή τους και μια επιπλέον εξέταση που ονομάζεται ανοσοϊστοχημεία και βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Επιπλέον παράγοντες που κρίνεται σκόπιμο να περιλαμβάνονται στην αναφορά παθολογίας μας

Περινευρική εισβολή

Τα νεύρα βρίσκονται σε όλο το σώμα και είναι υπεύθυνα για την αποστολή πληροφοριών, όπως η θερμοκρασία, η πίεση και ο πόνος, μεταξύ του σώματός και του εγκεφάλου μας. Η περινευρική εισβολή είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι παθολόγοι για να περιγράψουν κύτταρα όγκου που συνδέονται με ένα νεύρο και είναι σημαντική επειδή τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νεύρο για να εξαπλωθούν στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο όγκος να αναπτυχθεί εκ νέου μετά τη θεραπεία.

Λεμφαγγειακή εισβολή

Το αίμα κινείται γύρω από το σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Ένας άλλος τύπος υγρού που ονομάζεται λέμφος και περιέχει απόβλητα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κινείται γύρω από το σώμα μέσω εξειδικευμένων αγγείων που ονομάζονται λεμφαγγεία. Ο όρος λεμφαγγειακή εισβολή περιγράφει κύτταρα όγκου που βρίσκονται μέσα στο αίμα ή σε ένα λεμφικό αγγείο. Η λεμφαγγειακή εισβολή είναι σημαντική γιατί αυτά τα κύτταρα ίσως εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος όπως π.χ λεμφαδένες ή οι πνεύμονες. Η λεμφαγγειακή εισβολή είναι πολύ συχνή στο καρκίνωμα NUT.

Περιθώρια

A περιθώριο είναι κάθε ιστός που κόπηκε από τον χειρουργό προκειμένου να αφαιρεθεί ο όγκος από το σώμα μας. Όποτε είναι δυνατόν, οι χειρουργοί θα προσπαθήσουν να κόψουν τυχόν ιστούς έξω από τον όγκο για να μειώσουν τον κίνδυνο ενδεχόμενων καρκινικών κυττάρων να μείνουν πίσω μετά την αφαίρεση

Ένα αρνητικό περιθώριο σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν κύτταρα όγκου σε κανένα από τα κομμένα άκρα του ιστού. Ένα περιθώριο ονομάζεται θετικό όταν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στην ίδια την άκρη του κομμένου ιστού και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του όγκου στο ίδιο σημείο μετά τη θεραπεία.

Λεμφαδένες

Λεμφαδένες είναι μικρά ανοσολογικά όργανα που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν από τον όγκο σε έναν λεμφαδένα μέσω των λεμφικών καναλιών που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον όγκο. Η κίνηση των καρκινικών κυττάρων από τον όγκο σε έναν λεμφαδένα ονομάζεται μετάσταση.

Ο παθολόγος μας θα εξετάσει προσεκτικά κάθε λεμφαδένα για κύτταρα όγκου. Οι λεμφαδένες που περιέχουν κύτταρα όγκου ονομάζονται θετικοί, ενώ εκείνοι που δεν περιέχουν κύτταρα όγκου ονομάζονται αρνητικοί. Οι περισσότερες αναφορές περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό των λεμφαδένων που εξετάστηκαν και τον αριθμό, εάν υπάρχει, που περιέχουν κύτταρα όγκου.

Καταθέσεις όγκου

Μια ομάδα καρκινικών κυττάρων στο εσωτερικό του Α′ λεμφαδένα ονομάζεται Α′ κατάθεση όγκου. Εάν εντοπιστεί κατάθεση όγκου, ο παθολόγος μας θα μετρήσει την εναπόθεση και η μεγαλύτερη απόθεση όγκου που βρέθηκε θα περιγραφεί στην αναφορά σας. Οι μεγαλύτερες εναποθέσεις όγκου συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση.

Το καρκίνωμα NUT στο μικροσκόπιο

Όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο, ο όγκος αποτελείται από κύτταρα με μεγάλους, στρογγυλούς, ανοιχτούς πυρήνες. Το γενετικό υλικό στο εσωτερικό του πυρήνας περιγράφεται ως φυσαλιδώδες, ενώ συχνά παρατηρούνται μεγάλες συστάδες γενετικού υλικού που ονομάζονται πυρήνες. Οι παθολόγοι συχνά περιγράφουν τα κύτταρα του όγκου ως μονότονα επειδή μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Sebastian Condrea via Getty Images

Δυστυχώς, προς το παρόν, οι γιατροί δεν ποιες είναι οι συνέπειες του καρκινώματος NUT στον οργανισμό μας.

Δημοφιλή