Ολα όσα ξέρουμε και δεν ξέρουμε για την καταστροφή στην Παναγιά των Παρισίων
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Δευτέρας.
Newsroom— HuffPost Greece
Το πρώτο σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε στις 18:20 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, δεν βρέθηκε εστία φωτιάς. Σύμφωνα με τον εφημέριο της Παναγίας των Παρισίων, οι ανιχνευτές πυρός ελέγχουν τον ξύλινο σκελετό του ναού τρεις φορές την ημέρα.
Το δεύτερο σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε στις 18:43 κι αυτή τη φορά βρέθηκε φωτιά κάτω από την σκεπή, σε ένα πλέγμα ξύλινων σκελετών, πολλοί εκ των οποίων χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα κι έχουν το παρατσούκλι «Το Δάσος». Σύμφωνα με τον εφημέριο, από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει ότι η φωτιά οφείλεται σε ατύχημα.
Ευτυχώς, κανείς δεν σκοτώθηκε. Τραυματίστηκαν ένας πυροσβέστης και δύο αστυνομικοί.
Η εκκλησία είχε αδειάσει από κόσμο πριν ανακαλυφθεί η φωτιά. Οι πόρτες έκλεισαν και λίγο αργότερα, σύμφωνα με τους μάρτυρες, καπνός άρχισε να ανεβαίνει από τον κεντρικό πύργο. Οπως φαίνεται σε βίντεο, ένα από τα πρώτα σημεία που άρπαξαν φωτιά ήταν οι σκαλωσιές γύρω από την βάση του πύργου, ο οποίος βρισκόταν υπό ανακαίνιση.
Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες έλαβαν μέρος στη μάχη με την φωτιά.
Τι γνωρίζουμε για τις ζημιές
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο Παρίσι, Ζαν Κλοντ Γκαλέ, ο σκελετός του ναού, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μπροστινών καμπαναριών, «σώθηκε εξ ολοκλήρου», αλλά τα δύο τρίτα της στέγης καταστράφηκαν.
Ο Λωράν Νουνιέζ, υφυπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι «ο σκελετός αντέχει» αλλά προβλήματα έχουν εντοπιστεί στον θόλο και σε ένα αέτωμα της βόρειας πλευράς.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ, δήλωσε ότι υπήρχαν «τρεις τρύπες» στον πέτρινο θόλο του ναού, μία εκ των οποίων προκάλεσε την κατάρρευση του κεντρικού πύργου.
Ο κεντρικός πύργος φαίνεται ότι καταστράφηκε. Είχε ύψος 90 μέτρων και ξύλινο σκελετό, σκεπασμένο με μολύβι. Κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, κατά την ανακαίνιση του ναού. Μετά την κατάρρευσή του, η φωτιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της στέγης στην οποία στηριζόταν.
Μέρος των έργων τέχνης του ναού έχει διασωθεί, λόγω της ανακαίνισης. Την περασμένη εβδομάδα, 16 χάλκινα αγάλματα των 12 Αποστόλων και τεσσάρων Ευαγγελιστών είχαν μετακινηθεί με γερανό, για να ανακαινιστεί ο κεντρικός πύργος..
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής της Γαλλικής πρωτεύουσας, το 2018 είχαν γίνει δύο ασκήσεις για την διάσωση των έργων τέχνης του ναού σε περίπτωση πυρκαγιάς και 100 από τους 500 πυροσβέστες που έλαβαν μέρος, είχαν μετακινήσει όλα τα πολύτιμα έργα.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν αρκετά από τα έργα τέχνης και ένας ιερέας έσωσε το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού. Υπάρχουν όμως μερικά έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Τα περίφημα παράθυρα-βιτρώ της Παναγίας των Παρισιών εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν έχουν πάθει κάτι, αλλά θα εξεταστούν πιό προσεκτικά.
Η κατάσταση πολλών έργων που βρίσκονται μέσα στον ναό, καθώς και τμημάτων του σκελετού, παραμένει άγνωστη. Οι φλόγες μπορεί να έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα τρία μουσικά όργανα και σε δεκάδες πίνακες και γλυπτά, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 17 αιώνα.
Πολλά σημεία του ναού είχαν ανάγκη ανακαίνισης πριν την φωτιά και σε ορισμένα μέρη υπήρχαν πρόχειρες κατασκευές από ξύλινες σανίδες και πλαστικούς σωλήνες. Αυτά τα σημεία ήταν πολύ ευάλωτα στις φλόγες.